Τι λένε οι ειδικοί προτάσσοντας την ασφάλεια στη διακίνηση/χρήση των συσσωρευτών.
H µεταφορά, η φόρτιση και η αποθήκευση των µπαταριών λιθίου απαιτούν την εφαρµογή συγκεκριµένων κανόνων για την αποφυγή κινδύνων που θα µπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία µας, να επηρεάσουν την αποτελεσµατικότητα της χρήσης, καθώς και την επέκταση της διάρκειας ζωής τους. Από εκεί και πέρα, πολύ σηµαντικός είναι ο τοµέας της ανακύκλωσης, που επίσης έχει αυστηρά προσδιορισµένες διαδικασίες για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Το Συλλογικό Σύστηµα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών Οχηµάτων & Βιοµηχανίας COMBATT, έχει κωδικοποιήσει σηµαντικές πληροφορίες προκειµένου να εξασφαλισθούν τα παραπάνω.
Σε έναν σωστά οργανωµένο οδηγό που εκπονήθηκε από την Circular Innovative Solutions, η COMBATT παρέχει τις κατάλληλες οδηγίες, ώστε να µην υπάρχουν αστοχίες από εργαζοµένους στον ευρύτερο κλάδο της επισκευής και συντήρησης, δεδοµένης, µάλιστα, της ταχείας ανάπτυξης στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκίνητων. Πρωτίστως, δίνεται έµφαση στον τρόπο µεταφοράς, αποθήκευσης και χρήσης των προϊόντων του είδους.
Μεταφορά
Πιο αναλυτικά, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνες» και η διακίνηση τους ορίζεται σύμφωνα με τον πρότυπο κανονισμό των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων. Ταξινομούνται στην ΚΛΑΣΗ9, UN 3480: Μπαταρίες ιόντων λιθίου και UN 3481: Μπαταρίες ιόντων λιθίου που περιέχονται σε εξοπλισμό ή είναι συσκευασμένες με κατάλληλο εξοπλισμό. Έτσι, η οργάνωση της μεταφορά πρέπει να γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα ή εξειδικευμένες εταιρείες.
Προσοχή: Βάσει της νοµοθεσίας για τη µεταφορά στο εξωτερικό απαιτείται άδεια από το ΥΠΕΝ.
Αποθήκευση
Η αποθήκευση των μπαταριών λιθίου γίνεται σε ξεχωριστό χώρο και όχι μαζί με άλλα υλικά ή εμπορεύματα.
- Να τοποθετούνται μακριά από νερό και υγρασία.
- Ο χώρος πρέπει να μην έχει υγρασία, να είναι καλά αεριζόμενος και όχι πάνω από 35οC και να είναι μακριά από πηγές θερμότητας που υπερβαίνουν τους 60οC.
- H αποθήκη πρέπει να ελέγχεται κάθε εβδομάδα.
- Να αποθηκεύονται σε κλειστά δοχεία και σε συσκευασία η οποία θα αποτρέψει ένα βραχυκύκλωμα σύμφωνα με την ειδική διάταξη 376 του ΟΗΕ.
Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να λαμβάνονται προσωπικές προφυλάξεις με χρήση μέσων ατομικής προστασίας. Οι εργαζόμενοι στη μεταφορά και αποθήκευσή τους πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα, ενώ για την προστασία του δέρματος και του σώματος πρέπει να φορούν μπότες, ποδιά και ρούχα με μακριά μανίκια.
Χρήση – Φόρτιση
Γενικά, οι μπαταρίες λιθίου ενδέχεται να παρουσιάσουν κίνδυνο έκρηξης ή πυρκαγιάς εάν βλαφθούν ή υποστούν υπερφόρτιση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις χειρίζεστε με προσοχή. Οι λεπτομερείς οδηγίες της Combatt, έχουν ως εξής:
- Να χειρίζεστε τις μπαταρίες λιθίου με προσοχή, ώστε να μην καταστρέφετε το περίβλημά τους.
- Να αποφεύγετε την επαφή των μπαταριών με αγώγιμα υλικά, νερό, υγρασία καθώς και οξέα.
- Να χρησιμοποιείτε φορτιστές που υποδεικνύει ο κατασκευαστής.
- Να κρατάτε όλα τα εύφλεκτα υλικά μακριά από το χώρο λειτουργίας της μπαταρίας.
- Να μην αντιστρέφετε την πολικότητα.
- Να μην αναμειγνύετε διαφορετικούς τύπους μπαταριών, να μην αναμειγνύετε νέες και παλιές μαζί.
- Να μην τοποθετείτε τις μπαταρίες στο ηλιακό φώς και σε ζεστές επιφάνειες.
- Να ελέγχετε τις μπαταρίες για σημάδια ζημιάς πριν από τη χρήση.
- Να μη φορτίζετε την μπαταρία αν είναι ακόμα ζεστή (αφήστε την πρώτα να κρυώσει και μετά τη φορτίζετε).
- Να μην βραχυκυκλώνετε τους πόλους (+) ή (-) της μπαταρίας με τους αγωγούς και να μην αφήνετε τους πόλους της μπαταρίας να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
Τέλος, να αποσυνδέετε αμέσως τις μπαταρίες και να τις απομακρύνετε σε ασφαλές μέρος εάν, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, εκπέμπουν μια ασυνήθιστη οσμή ή αναπτύσσουν θερμότητα ή αλλάζουν σχήμα.
SOS – Πρώτες βοήθειες και μέτρα
- Σε περίπτωση εισπνοής αερίων / ατµών απαιτείται άµεση ιατρική φροντίδα, αφού πρώτα το άτοµο µετακινηθεί σε καθαρό αέρα.
- Σε περίπτωση που χηµικά στοιχεία έρθουν σε επαφή µε το δέρµα απαιτείται άµεση ιατρική φροντίδα, αφού το άτοµο ξεπλύνει το δέρµα αµέσως µε άφθονο νερό τουλάχιστον για 10-20 λεπτά. Παράλληλα, αφαιρούνται τα µολυσµένα ρούχα.
- Σε περίπτωση επαφής µε τα µάτια απαιτείται άµεση ιατρική φροντίδα. Αφαιρούνται -αν τυχόν υπάρχουν- φακοί επαφής και ξεπλένονται, αµέσως, µε άφθονο νερό τα µάτια, τουλάχιστον για 15-20 λεπτά.
- Σε περίπτωση κατάποσης οιουδήποτε χηµικού απαιτείται άµεση ιατρική φροντίδα και καθαρισµός της στοµατικής κοιλότητας µε νερό.