Υποχρεωτική τοποθέτηση στα οχήματα
Αλκοόλ

Υποχρεωτική τοποθέτηση στα οχήματα

safety first
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, όλα τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται μετά τον Μάιο του 2022 και πωλούνται στην ΕΕ, θα έχουν ενσωματωμένη συσκευή αλκοτέστ που δεν θα επιτρέπει την οδήγηση, εάν ο οδηγός είναι σε κατάσταση μέθης.

Το αλκοόλ είναι μία ουσία που επηρεάζει τον εγκέφαλο, μειώνοντας τη σκέψη, τη λογική και τον συντονισμό των μυών, άρα και την ικανότητα του οδηγού να λειτουργεί με ασφάλεια. Καθώς, τα επίπεδά του αυξάνονται στο ανθρώπινο σώμα, εντείνονται και οι αρνητικές επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το αλκοόλ απορροφάται απευθείας μέσω των τοιχωμάτων του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Στη συνέχεια, περνά στην κυκλοφορία του αίματος, όπου συσσωρεύεται μέχρι να μεταβολιστεί από το ήπαρ. Το επίπεδό του  σε ένα άτομο μετριέται από το βάρος του αλκοόλ σε έναν ορισμένο όγκο αίματος. Ο δείκτης ονομάζεται συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα ή BAC.

Με την αύξηση της συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα ενός οδηγού, ο κίνδυνος σύγκρουσης αυξάνεται εκθετικά.

Το BAC μετράται με αλκοτέστ, με μία συσκευή που ονομάζεται «αλκοολόμετρο» και υπολογίζει την ποσότητα αλκοόλ στην αναπνοή του οδηγού, ή με εξέταση αίματος. Στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος 0,25 – 0,40 mg/l εκπνεόμενου αέρα, επιφέρει πρόστιμο 200 ευρώ και ακινητοποίηση του οχήματος, ενώ εάν εντοπιστεί συγκέντρωση άνω των 0,40 και έως 0,60 mg/l εκπνεόμενου αέρα, επιφέρει πρόστιμο 700 ευρώ, ακινητοποίηση του οχήματος και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 90 μέρες. Ακόμη, συγκέντρωση οινοπνεύματος άνω των  0,60 mg/l εκπνεόμενου αέρα, επιφέρει πρόστιμο 1.200 ευρώ, φυλάκιση 2 μηνών και αφαίρεση της άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος για 6 μήνες. Τέλος, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος άνω των 0,60 mg/l εκπνεόμενου αέρα εντός 2 ετών από την προηγούμενη παράβαση, επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ, φυλάκιση 6 μηνών, αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια και πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος για 6 μήνες.


Σύμφωνα με τα παραπάνω, ένας οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,25 mg/l εκπνεόμενου αέρα και άνω. Ενδεικτικά, αυτή η ποσότητα δύναται να συγκεντρωθεί μετά την κατανάλωση 500 ml μπύρας, 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου ή 55 ml ουίσκι ή βότκας.

Ωστόσο, ακόμη και μία μικρότερη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 25.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ το 2017, ενώ άλλοι 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε νέους κανόνες που δηλώνουν ότι όλα τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται μετά τον Μάιο του 2022 και πωλούνται στην ΕΕ, θα έχουν ενσωματωμένη συσκευή αλκοτέστ που δεν θα επιτρέπει την οδήγηση, εάν ο οδηγός είναι σε κατάσταση μέθης. Το σύστημα ανίχνευσης αλκοόλ θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ από το 2024.

Πιο συγκεκριμένα, η οδηγία για το αλκοτέστ θα απαιτεί από τον οδηγό να φυσά σε ειδικό στόμιο της συσκευής (αλκοολόμετρο), ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει κάνει χρήση αλκοόλ και αν μπορεί να οδηγεί, σύμφωνα με τα ισχύοντα όρια σε κάθε χώρα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο οδηγός έχει καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από αυτό που ορίζει ο νόμος, τότε ο κινητήρας δεν θα είναι δυνατό να τεθεί σε λειτουργία. Η συσκευή θα μπορεί να τοποθετηθεί και εκ των υστέρων, ακόμη και σε παλιότερης κατασκευής οχήματα, αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος.

Τα νέα μέτρα «θα μπορούσαν να σώσουν έως και 10.500 ζωές και να αποφύγουν σχεδόν 60.000 σοβαρούς τραυματισμούς την περίοδο 2020-2030», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζει ότι αυτοί οι νέοι κανόνες θα πρέπει να έχουν «λίγο έως καθόλου αντίκτυπο» στην τιμή των νέων αυτοκινήτων.

Κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν, ήδη, μοντέλα που μπορούν να εξοπλιστούν με ένα τέτοιο σύστημα εργοστασιακά, αλλά και ως αξεσουάρ. Μία τέτοια συσκευή κοστίζει σήμερα περίπου 1500€. Η Volvo ήταν ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που παρουσίασε ένα αλκοολόμετρο ως αξεσουάρ το 2008, με στόχο τη μείωση του αριθμού των συγκρούσεων που οφείλονται στη μέθη κατά την οδήγηση. Το εξάρτημα είναι βασισμένο στην τεχνολογία ενεργειακών κυψελών (fuel cells), που είναι η πιο ακριβής και αξιόπιστη στην αγορά και χρησιμοποιείται από τις περισσότερες αστυνομικές αρχές στην Ευρώπη.

Πώς είναι το αλκοολόμετρο;

Αποτελείται από μία βάση με φορτιστή, μία ασύρματη μονάδα χειρός με ακροφύσιο και το σχετικό λογισμικό. Η βάση τοποθετείται στην κεντρική κονσόλα και συνδέεται με το αυτοκίνητο για παροχή 12V.

Λειτουργία    

  • Μονάδα χειρός με το ακροφύσιο

Η μονάδα χειρός είναι ασύρματη και ζυγίζει 200 γραμμάρια. Το λαμπάκι τύπου LED (2) ανάβει ανάλογα με το τεστ αναπνοής του οδηγού. Υπάρχουν επιπλέον δύο LED τα οποία δείχνουν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας (1) και αν η συσκευή είναι έτοιμη για χρήση (3).

  • Μέτρηση του εκπνεόμενου αέρα

Όταν ξεκλειδώνει το αυτοκίνητο, αρχίζει η θέρμανση της συσκευής. Μόλις το ενδεικτικό λαμπάκι «Blow» ανάψει πράσινο, είναι έτοιμη για χρήση. Ο οδηγός φυσάει στη μονάδα για περίπου 5 δευτερόλεπτα, μετά από περίπου 3,5 δευτερόλεπτα ακούγεται ένας ήχος από τη μονάδα, οπότε μία μικρή αντλία εφοδιάζει με ένα τμήμα του αέρα τη μονάδα της ενεργειακής κυψέλης.

Τα μόρια αιθανόλης κατακρατούνται στο πλατινένιο διάφραγμα της ενεργειακής κυψέλης και δημιουργούν ένα ρεύμα. Όσο περισσότερα μόρια αιθανόλης υπάρχουν, δηλ. όσο υψηλότερη η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα στην εκπνοή του ατόμου που φυσάει, τόσο ισχυρότερο το ρεύμα που δημιουργείται. Η ένταση του ρεύματος καθορίζει ποιο από τα τρία LED θα ανάψει: πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο.

  • Πράσινη ένδειξη LED

Το δείγμα αναπνοής είναι αποδεκτό. Ακούγεται ένα θετικό ηχητικό σήμα και εμφανίζεται στην οθόνη του αυτοκινήτου το μήνυμα «Αποδεκτή δοκιμή». Τότε, το αυτοκίνητο μπορεί να ξεκινήσει. Εάν γίνει νέα εκκίνηση του κινητήρα μέσα σε 30 λεπτά μετά από το τελευταίο σβήσιμο, τότε ο κινητήρας μπορεί να εκκινήσει χωρίς να απαιτείται νέα δοκιμή αναπνοής.

  • Κίτρινη ένδειξη LED

Η περιεκτικότητα του αέρα σε οινόπνευμα είναι μετρήσιμη και κοντά στο όριο για να μην επιτραπεί η οδήγηση (<0,25 mg/l). Ακούγεται ένα αρνητικό σήμα και εμφανίζεται στο καντράν το μήνυμα «Αποδεκτή δοκιμή». Τότε, το αυτοκίνητο μπορεί να ξεκινήσει. Εντούτοις, συνιστάται στον οδηγό να περιμένει πριν οδηγήσει και να περάσει μία νέα εξέταση αναπνοής μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα στο αίμα αυξάνεται βαθμιαία και όχι γραμμικά.

  • Κόκκινη ένδειξη LED

Ο αέρας δεν εγκρίνεται λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα (>0,25 mg/l). Ακούγεται ένα αρνητικό σήμα από τη μονάδα χειρός και εμφανίζεται στην οθόνη το μήνυμα «Αποτυχημένη δοκιμή, περιμένετε ένα λεπτό». Το αυτοκίνητο δεν μπορεί να ξεκινήσει.

  • Επικοινωνία μονάδας χειρός

Η μονάδα χειρός επικοινωνεί με το αυτοκίνητο μέσω ραδιοσήματος προς τον δέκτη RRX (που χρησιμοποιείται για το κεντρικό κλείδωμα) και οι πληροφορίες διαβιβάζονται στην ηλεκτρονική μονάδα αμαξώματος και στην ECM.

  • Μεταφορά εξ αποστάσεως – Τηλεχειρισμός

Η δοκιμή αναπνοής μπορεί να γίνει χωρίς ο οδηγός να βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα αποθηκεύεται για 30 δευτερόλεπτα στη μονάδα χειρός και μεταφέρεται στο αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός πιέσει το κουμπί μεταφοράς. Αυτό πραγματοποιείται, όταν ο οδηγός είναι σε ακτίνα 10 μέτρων από το αυτοκίνητο.

  • Καλιμπράρισμα και σέρβις

Το αλκοολόμετρο συντηρείται και βαθμονομείται στο προγραμματισμένο σέρβις του αυτοκινήτου. Τριάντα  ημέρες πριν χρειαστεί καλιμπράρισμα, εμφανίζεται στην οθόνη σχετικό μήνυμα. Εάν η ημερομηνία καλιμπραρίσματος παρέλθει, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η παράκαμψη για να ξεκινήσει το αυτοκίνητο. Υπάρχει η δυνατότητα βαθμονόμησης, χωρίς επίσκεψη στο συνεργείο, με τη χρήση αέρα αιθανόλης και λογισμικού. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της βαθμονόμησης, τοποθετείται ειδική ετικέτα στο πίσω τμήμα της μονάδας χειρός.

Πηγη: Α.Σ.   

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.