Ασφάλεια στις διασταυρώσεις
ADAS

Ασφάλεια στις διασταυρώσεις

Οι δύο εταιρείες έχουν θέσει σε εφαρµογή ένα πιλοτικό έργο σε πραγµατικές συνθήκες για την επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών ανάµεσα σε οχήµατα και φωτεινούς σηµατοδότες, ώστε να βελτιώσουν την ασφάλεια στους δρόµους.

Η Volkswagen σε συνεργασία με την Siemens βρίσκουν λύσεις ώστε να βελτιώσουν περαιτέρω την οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις διασταυρώσεις. Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτύξει νέα συστήματα και λειτουργίες για την ανταλλαγή πληροφοριών τοπικά, μεταξύ οχημάτων και ψηφιακών υποδομών του συστήματος ελέγχου κυκλοφορίας.

Έτσι, δημιούργησαν ένα τμήμα δοκιμών σε κεντρικό δρόμο της πόλης Wolfsburg, όπου δέκα φωτεινοί σηματοδότες αποστέλλουν πληροφορίες μέσω του WLANp (ITS-G5). Τα αυτοκίνητα με τεχνολογία Car2X θα επεξεργάζονται αυτές τις πληροφορίες και θα ενημερώνουν τον οδηγό εάν π.χ. όλα τα διαδοχικά φανάρια είναι πράσινα. Με αυτόν τον τρόπο, ο οδηγός θα μπορεί να αποφεύγει άσκοπη επιβράδυνση ή επιτάχυνση, ενώ μελλοντικά αυτό θα πραγματοποιείται από βοηθητικές λειτουργίες, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το σύστημα χρησιμοποιεί την τεχνολογία Car2X WLANp (ITS-G5).

Οι προηγμένες λειτουργίες των φαναριών αναμένεται να βελτιώσουν τη ροή της κυκλοφορίας σε κατοικημένες περιοχές, ενώ υπάρχει η προοπτική το έργο αυτό να συμβάλλει γενικότερα στην οδική ασφάλεια. Για να γίνει αυτό, δύο διασταυρώσεις στο Wolfsburg είναι εξοπλισμένες με αισθητήρες για την ανίχνευση πεζών και ποδηλατών.

Η τεχνολογία συνεχώς επεκτείνεται

Για τη μεταφορά των δεδομένων των αισθητήρων, θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία Car2X WLANp με κάποιες προσθήκες. Αυτές θα επιτρέπουν την εφαρμογή λειτουργιών ασφαλείας, όπως σε περιπτώσεις που ο οδηγός ή το όχημα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους χρήστες του δρόμου με τις αισθήσεις/αισθητήρες τους ή μπορούν να το κάνουν με μεγάλη καθυστέρηση. Ειδικότερα, χρήστες του δρόμου, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες, οι οποίοι συχνά εμπλέκονται σε ατυχήματα, θα προστατεύονται καλύτερα από αυτό το σύστημα.


Η χρήση της υποδομής ελέγχου κυκλοφορίας ιδιαίτερα στις πόλεις, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με άλλες προσεγγίσεις του Car2X, όσον αφορά την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχονται, αλλά και την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων.

Ωστόσο οι παραπάνω λειτουργίες μπορεί να είναι αποτελεσματικές μόνο εάν η υποδομή ελέγχου κυκλοφορίας και οι χρήστες του δρόμου μιλούν την ίδια γλώσσα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Volkswagen και η Siemens υποστηρίζουν τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεσπίσει ένα δεσμευτικό πλαίσιο για δικτυωμένη οδήγηση σε όλη την Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.