Automechanika

Έκθεση για ανταλλακτικά, εργαλεία και εξοπλισμό

03/08/2022
Η μεγαλύτερη έκθεση ανταλλακτικών αυτοκινήτων, εργαλείων και τεχνολογίας στην ανατολική Μεσόγειο, έφερε και πάλι κοντά τους επαγγελματίες του Aftermarket από όλο τον κόσμο.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή εμπορική έκθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας σε μία ευρεία περιοχή, που καλύπτει από τη Βόρεια Αφρική έως την Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και των βαλκανικών χωρών. Η 15η Automechanika Κωνσταντινούπολης πραγματοποιήθηκε στις 2-5 Ιουνίου στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο TUYAP και υπήρξε ένα σημείο συνάντησης των διεθνών επαγγελματιών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ήταν μία δύσκολη προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα, μετά την πανδημία. Το 2021 η έκθεση πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, χωρίς φυσική παρουσία. Φέτος, το στοίχημα ήταν πώς θα φανεί η επιστροφή στην καθημερινότητα. Και δεν πήγε άσχημα. Έλειπαν, βέβαια, αρκετοί εκθέτες. Ρώσοι και Ουκρανοί λόγω του πολέμου, ομοίως και οι γείτονές τους Λευκορώσοι -η έκθεση είναι το τελευταίο που θα τους απασχολούσε. Έλειπαν, όμως και πολλοί Κινέζοι. Ελάχιστοι εκθέτες από την Άπω Ανατολή είχαν περίπτερο στην Κωνσταντινούπολη. Η Κίνα φαίνεται να μην έχει ξεπεράσει τον Covid 19, τουλάχιστον, στο επίπεδο που το έχει κάνει ο υπόλοιπος κόσμος.

Η 15η έκθεση φιλοξένησε, σε 12 αίθουσες, 825 εταιρείες, κυρίως κατασκευαστές, και καλωσόρισε συνολικά 48.354 επισκέπτες (34.552 Τούρκοι – 13.802 διεθνείς) από 141 χώρες! Μαζί με τα περίπτερα των χωρών, όπως της Γερμανίας, της Κορέας, του Μαρόκου, του Πακιστάν, της Πολωνίας, της Ινδίας και της Κίνας, συμμετείχαν 170 εκθέτες από όλο τον κόσμο και 655 εγχώριοι. Παράλληλα, χρήστες από όλο τον κόσμο είχαν πρόσβαση στην ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή πλατφόρμα Automechanika Istanbul.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της τουρκικής οικονομίας και συγκεντρώνει μερικούς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας. Η έκθεση κάλυψε ένα ευρύ φάσμα προϊοντικών κατηγοριών και εστίασε, κυρίως, στο μέλλον της κινητικότητας. Οι τομείς ήταν:

  1. Ανταλλακτικά & Εξαρτήματα για αυτοκίνητα (μηχανικά μέρη και φανοποιεία)
  2. Ηλεκτρονικά & Συνδεσιμότητα, όπως επίσης και ανταλλακτικά για το ηλεκτρικό σύστημα
  3. Αξεσουάρ αυτοκινήτου, ειδικός εξοπλισμός και είδη βελτιώσεων – tuning
  4. Διαγνωστικά & Εξοπλισμός για συνεργεία
  5. Εναλλακτικά συστήματα κίνησης και καύσιμα
  6. Καθαρισμός & Περιποίηση Αυτοκινήτων
  7. Καύσιμα & Λιπαντικά
  8. Διαχείριση Συνεργείου & Αντιπροσωπείας

Εκτός από τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που παρουσιάζονται, η Automechanika Κωνσταντινούπολης παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον, προκειμένου οι επαγγελματίες του κλάδου να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις τάσεις της βιομηχανίας.

Εξοπλισμός συνεργείων

Ο τομέας του εξοπλισμού των συνεργείων ήταν συγκεντρωμένος στην αίθουσα 14, όπου υπήρχαν εταιρείες με στόχευση στην εσωτερική τουρκική αγορά, αλλά και εγχώριοι κατασκευαστές με ενδιαφέρον για εξαγωγές.

Ο τομέας που εντυπωσίασε ιδιαιτέρως ήταν οι εταιρείες που πωλούσαν λογισμικό και εξοπλισμό για εγγραφή προγραμμάτων σε ηλεκτρονικές μονάδες.

Τα συστήματα common rail αποτελούσαν, επίσης, έναν σημαντικό τομέα, όσον αφορά τη συντήρηση – επισκευή. Οι προτάσεις που υπήρχαν ήταν πολλές, από ρυθμιστικές ροδέλες και ροδέλες στεγανότητας, μέχρι ηλεκτροβαλβίδες και κεραμικοί ενεργοποιητές. Παρουσιάστηκαν αρκετά και διαφορετικά δοκιμαστήρια για μπεκ, όπως επίσης και εξοπλισμός εφαρμοστηρίου για την αποσυναρμολόγηση και τον έλεγχο των διαστάσεων στα μπεκ.

Στον τομέα που είχε σχέση, κυρίως, με την εσωτερική τουρκική αγορά, είδαμε αρκετές συμμετοχές από εταιρείες που εκπροσωπούσαν αλυσίδες συνεργείων ή εταιρείες που πωλούσαν αναλώσιμα για το συνεργείο. Πολλές ήταν και οι εταιρείες που διέθεταν εξοπλισμό για KTEO, αλλά και διαγνωστικά μηχανήματα.

Σημαντικές εταιρείες του κλάδου, όπως η Bosch και η Delphi, εξέθεταν τα προϊόντα τους μέσα από τους τοπικούς τους αντιπροσώπους.

Εντυπωσιακό ήταν το περίπτερο της Chicago Pneumatic με μεγάλη ποικιλία από αεροεργαλεία, εργαλεία φανοποιείου, αξεσουάρ και διάφορους αντάπτορες. Στις αίθουσες 8 και 9 υπήρχαν, κυρίως, Τούρκοι διανομείς ανταλλακτικών. Στα μεγάλα περίπτερα (από διανομείς πολλών και μεγάλων εταιρειών), συναντούσες μόνιμα δεκάδες επισκέπτες, Τούρκους επισκευαστές και εμπόρους ανταλλακτικών.

Ανταλλακτικά

Ο τομέας των ανταλλακτικών είχε τη μεγαλύτερη έκταση. Στις αίθουσες 1, 2, 3, 4, 5 και 6 συμμετείχαν πολλοί Τούρκοι έμποροι και κατασκευαστές, κυρίως για ανταλλακτικά επαγγελματικών αυτοκινήτων, σε συστήματα συμβατικής, κατά κύριο λόγο, τεχνολογίας, όπως: φρένα, αναρτήσεις ή ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Συναντήσαμε κατασκευαστές και αντιπροσώπους για εξαρτήματα που είναι απαραίτητα στην κατασκευή φορτηγών και λεωφορείων, από εξοπλισμό για επικαθήμενα μέχρι εξοπλισμό για καμπίνες οδήγησης.

Η πλέον ενδιαφέρουσα αίθουσα ήταν η 7, όπου υπήρχε το γερμανικό περίπτερο, αλλά και ο χώρος που γίνονταν οι διαλέξεις και εκδηλώσεις. Εκεί, υπήρχαν αρκετοί κατασκευαστές από τη Γερμανία, τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, με το περίπτερο της Brembo να εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του και τον τρόπο που προωθούσε τα προϊόντα της εταιρείας.

Από τους υπόλοιπους εκθέτες, λίγο ως πολύ, παραβρέθηκαν όλοι όσοι συνήθιζαν να συμμετέχουν σε αυτή την έκθεση. Για παράδειγμα, από ελληνικής πλευράς συμμετείχε, όπως και στην τελευταία έκθεση πριν την πανδημία, η εταιρεία φρένων και υλικών τριβής Grantex, που βρισκόταν στο περίπτερο C170 στην αίθουσα 7.

Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες, πέρα από τα στατιστικά στοιχεία, παρατηρήσαμε θεαματική μεταβολή σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Πολλοί έμποροι-εισαγωγείς από το εξωτερικό είχαν έλθει αναζητώντας πρόσθετο συνεργάτη στην προμήθεια ανταλλακτικών σε τομείς που είχαν, ήδη, δραστηριότητα. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα, ως γνωστόν, η δευτερογενής αγορά, αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία, εν γένει, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ελλείψεις σε τροφοδοσία υλικών και ανταλλακτικών.

Οι μπαταρίες

Στην αίθουσα 3 και σε χώρο με ξεχωριστή σήμανση, βρίσκονταν εκθέτες από τον τομέα των μπαταριών. Είναι αρκετές οι τουρκικές εταιρείες που παράγουν μπαταρίες, ενώ υπήρχε και μία ενδιαφέρουσα συμμετοχή από το Πακιστάν, η εταιρεία OSAKA, που κατασκευάζει μπαταρίες μολύβδου, αλλά και VRLA για αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και για τη ναυτιλία.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το περίπτερο της MUTLU, που διαθέτει δύο εργοστάσια κατασκευής και ένα κέντρο ανακύκλωσης και παρουσίαζε μπαταρίες μολύβδου στις κατηγορίες SFB, EFB, AGM, GEL για επιβατικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα. Η εταιρεία παρουσίασε, επίσης, μπαταρίες ιόντων λιθίου που, ήδη, προσφέρει στην αγορά.

Στην ίδια φιλοσοφία και με παρόμοια γκάμα και δυνατότητες η, επίσης, τουρκική Yigitaku, η οποία, με τη μάρκα Platin, διαθέτει σειρές για ευρωπαϊκά, ασιατικά και αμερικανικά αυτοκίνητα, όπως επίσης για επαγγελματικά οχήματα και ναυτικούς κινητήρες. Παρουσίασε, επίσης, μπαταρίες EFB κατάλληλες για συστήματα Start-Stop.

Ακόμη, η εταιρεία ESAN, που ξεκίνησε να παράγει μπαταρίες το 1985, διαθέτει από το 2020 μπαταρίες τεχνολογίας EFB. Αντίστοιχα, η εταιρεία BULBUL παρουσίασε μπαταρίες με προδιαγραφές DIN και JIS για αυτοκίνητα και ναυτικούς κινητήρες. Διέθετε, επίσης, τα προϊόντα της με τα εμπορικά σήματα URBAN και LIKYA.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Η Automechanika Κωνσταντινούπολης 2022 φιλοξένησε και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η Automechanika Academy, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνταν, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, συνέδρια και διαλέξεις από σημαντικούς επαγγελματίες του κλάδου.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων Automechanika Academy που υποστηριζόταν από την Castrol, προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες στον εκθεσιακό χώρο, αλλά και στο διαδίκτυο, με τους ειδικούς της αυτοκινητοβιομηχανίας να μοιράζονται τις απόψεις τους για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις τεχνολογίες ηλεκτρο-κίνησης του μέλλοντος.

Επιπλέον, με την παρουσία του Brand Manager της Automechanika, Michael Johannes, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για την Automechanika Φρανκφούρτης, η οποία θα διεξαχθεί στις 13-17 Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

Ακόμη, το IBIS (International Bodyshop Industry Symposium) μετέφερε τις τελευταίες εξελίξεις και εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τους επαγγελματίες του κλάδου των επισκευών και της συντήρησης, με συνεδρίες που επαναλαμβάνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Παράλληλα, στον χώρο Ε185 της αίθουσας 14, υπήρχαν καθημερινά επαναλαμβανόμενες εισηγήσεις σχετικά με τις επισκευές σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε διασυνδεδεμένα, για ρυθμίσεις συστημάτων ADAS, αλλά και για τις τάσεις που επικρατούν, παγκόσμια, σε ό,τι αφορά τον κλάδο των επισκευών.

Η επόμενη Automechanika Κωνσταντινούπολης αναμένεται να διεξαχθεί το 2023 στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο TUYAP.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.