Bosch

Νέο τσιπ στο σύστημα πλοήγησης

03/09/2020
Ο νέος αισθητήρας MEMS της Bosch συµβάλλει στον ακριβή και αξιόπιστο εντοπισµό της κίνησης του οχήµατος και διασφαλίζει ότι η διαδικασία πλοήγησης θα λειτουργεί χωρίς διακοπές. 

Η απότομη διακοπή στο σύστημα πλοήγησης, με τον χάρτη να κολλάει και να επανέρχεται μετά από κάποια ώρα, επειδή έχει χαθεί το σήμα, μάλλον έχει συμβεί σε όλους και είναι κάτι δυσάρεστο, ειδικά όταν το όχημα βρίσκεται σε εντελώς άγνωστη περιοχή και οι οδηγίες είναι απαραίτητες. Σύμφωνα με την Bosch, αυτές οι καταστάσεις μπορούν πλέον να ξεπεραστούν με τον νέο αισθητήρα MEMS, τον SMI230.

Αυτός ο υψηλής ακριβείας αισθητήρας καταγράφει συνεχώς τις αλλαγές στην κατεύθυνση και την ταχύτητα του οχήματος, αξιολογεί τις πληροφορίες και τις μεταδίδει στο σύστημα πλοήγησης. Εκεί, οι πληροφορίες συνδυάζονται με τα δεδομένα από το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα (GNSS) και χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση. Μία ξαφνική διακοπή στο σήμα GPS – ενδεχομένως λόγω κάποιου τούνελ – προκαλεί την παρέμβαση του νέου αισθητήρα της Bosch.

Η είσοδος αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με τις κινήσεις του οχήματος σημαίνει ότι το γνωστό φαινόμενο να κολλάει και να επανέρχεται η οθόνη της πλοήγησης ανήκει στο παρελθόν. Χάρη στον συνδυασμό της θέσης GPS και των πληροφοριών του αισθητήρα, το βέλος της πλοήγησης στην οθόνη δεν κάνει πλέον άλματα ή ξαφνικές αλλαγές προσανατολισμού κατά τη διαδρομή.

«Οι ημιαγωγοί είναι πολύ σημαντικοί για τη σύγχρονη κινητικότητα και είναι αδύνατο να φανταστούμε τα σημερινά αυτοκίνητα χωρίς αυτούς», επισημαίνει ο Jens Fabrowsky. Πρόσφατα η Bosch ξεκίνησε την παραγωγή του SMI230 και οι πρώτοι καταναλωτές ήδη απολαμβάνουν τον αισθητήρα ως στάνταρ εξοπλισμό.


Όταν το σύστηµα πλοήγησης χάνεται, ο αισθητήρας ηµιαγωγών της Bosch διασφαλίζει ότι το όχηµα δεν θα χάσει τον δρόµο του.
Jens Fabrowsky, Στέλεχος του τµήµατος Automotive Electronics της Bosch

Τέλος στις διακοπές κατά την πλοήγηση

Τεχνολογία αισθητήρων υπό μορφή ενός τσιπ – αυτό είναι το μυστικό για την ομαλή διατήρηση της κίνησης του βέλους στον χάρτη πλοήγησης. Οι ειδικοί αναφέρονται σε αυτού του είδους τους αισθητήρες ως μικρο-ηλεκτρο-μηχανικά συστήματα ή αισθητήρες ΜΕΜS.

Επιπλέον, οι δύο αισθητήρες επιτυγχάνουν έναν εξαιρετικό βαθμό ακρίβειας και μπορούν να εντοπίζουν αλλαγές στην κίνηση του οχήματος πολύ γρήγορα. «Η Bosch διαθέτει εκτεταμένη τεχνογνωσία στην εξέλιξη και κατασκευή ημιαγωγών για εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό μας βοηθά να αναπτύσσουμε νέες λειτουργίες στον κλάδο, καθώς και να βελτιώνουμε σταθερά τα τσιπ», αναφέρει ο Jens Fabrowsky.

Προκειµένου να δηµιουργήσει υψηλής ακρίβειας δεδοµένα για την κίνηση του οχήµατος, η Bosch συνδυάζει δύο από αυτούς τους µικροσκοπικούς, εξαιρετικά ευαίσθητους αισθητήρες – έναν για την επιτάχυνση του οχήµατος και έναν για την ταχύτητα εκτροπής – σε ένα ενιαίο περίβληµα.


Χάρη στα δεδοµένα από τον αισθητήρα SMI230, η οθόνη του χάρτη κινείται οµαλά παράλληλα µε την κίνηση του οχήµατος. Το ίδιο συµβαίνει και εάν το σύστηµα πλοήγησης χάσει τελείως τον προσανατολισµό του εξαιτίας της απώλειας του σήµατος του δορυφόρου.

«Ο αισθητήρας της Bosch επιλύει τα τυφλά σημεία της πλοήγησης GNSS. Συμβάλλει ώστε να προσδιορίζεται ακριβώς η θέση του οχήματος, ακόμα και με αδύναμο σήμα από τον δορυφόρο, και να παρέχει οδηγίες ακριβώς τη σωστή στιγμή για τη διαδρομή», αναφέρει ο Michael Rupp, υπεύθυνος προϊόντος στο τμήμα Automotive Electronics της Bosch.

Προκειμένου να το επιτύχει αυτό, το σύστημα πλοήγησης αναλύει διαρκώς αλλαγές στην κατεύθυνση και την ταχύτητα του οχήματος, όπως εντοπίζονται από τον αισθητήρα της Bosch και μεταδίδει τη θέση του οχήματος στον χάρτη πλοήγησης. Τα δεδομένα είναι τόσο ακριβή που η ένδειξη στην οθόνη για τη θέση του οχήματος παραμένει αξιόπιστη ακόμα και αν το σήμα είναι χαμένο για αρκετή ώρα.

Ένας αισθητήρας, πολλές δυνατότητες

Οι ημιαγωγοί της εταιρείας χρησιμοποιούνται ως αισθητήρες για τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού, αλλά και σε εφαρμογές πολυμέσων και συνδεσιμότητας καθώς και σε συμβατικά και εξηλεκτρισμένα συστήματα κίνησης. Οι δυνατότητες του αισθητήρα MEMS SMI230 δεν βελτιώνουν μόνο το σύστημα πλοήγησης, αλλά είναι ιδανικοί πχ. για χρήση στη διαχείριση στόλων και σε καταστάσεις που απαιτούν ακριβείς ανιχνευτές κίνησης. Επιπλέον, ο αισθητήρας είναι κατάλληλος για χρήση σε συστήματα συναγερμού λόγω της ικανότητάς του να εντοπίζει δονήσεις και χτυπήματα. Παράλληλα, σε περίπτωση ατυχήματος – εάν εντοπιστούν εξαιρετικά αρνητικές τιμές επιτάχυνσης (σύγκρουση) ή υψηλή περιστροφική κίνηση (αναποδογύρισμα) – τα δεδομένα του αισθητήρα μπορούν να ενεργοποιήσουν το αυτόματο σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης eCall.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.