Βραβεία Καινοτοµίας σε 12 κορυφαίους προµηθευτές
CLEPA

Βραβεία Καινοτοµίας σε 12 κορυφαίους προµηθευτές

Απονεµήθηκαν στις Βρυξέλλες, σε µία τελετή για τον εορτασµό της καινοτόµου αριστείας και των πρωτοποριακών τεχνολογιών στον κλάδο του Aftermarket.

Καθώς ο κόσµος µας στρέφεται προς ένα πιο βιώσιµο, κλιµατικά ουδέτερο µέλλον, τα Βραβεία Καινοτοµίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Προµηθευτών Αυτοκινήτων (CLEPA-European Association of Automotive Suppliers), που βρίσκονται στην 8η χρονιά τους, έχουν γίνει σύµβολο αριστείας και απόδειξη της διαρκούς επιδίωξης για καινοτόµα προϊόντα. Τα βραβεία αποτελούν αναγνώριση του σηµαντικού ρόλου των προµηθευτών της αυτοκινητοβιοµηχανίας στη διαµόρφωση της µελλοντικής κινητικότητας.

Με 30 δισεκατοµµύρια ευρώ να επενδύονται, ετησίως, στον τοµέα R&D, ο κλάδος της αυτοκινητοβιοµηχανίας είναι ο κορυφαίος ιδιωτικός επενδυτής του είδους στην ΕΕ. Τα φετινά Βραβεία αναγνώρισαν τις τεχνολογικές λύσεις αιχµής προς τη λεγόµενη «δίδυµη» Πράσινη & Ψηφιακή µετάβαση, αντικατοπτρίζοντας το συνεχώς µεταβαλλόµενο σκηνικό, µε έµφαση στο Όχηµα που καθορίζεται από το λογισµικό (SDV).

«Τα Βραβεία εξυπηρετούν έναν σημαντικό σκοπό, να αναγνωρίσουν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες από τους προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας και να υπογραμμίσουν τις εξαιρετικές προσπάθειες που γίνονται στον κλάδο μας. Εστιάζουμε στη δίδυμη μετάβαση την ψηφιακή και την πράσινη, επειδή οι απαιτήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιωσιμότητας απαιτούν ταχύτερες, πιο προηγμένες και ποικίλες λύσεις», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της CLEPA, κ. Benjamin Krieger.

Τα Βραβεία 2023 παρουσίασαν πρωτοποριακές λύσεις, που επιλέχθηκαν ως μέρος ενός διαγωνισμού, νωρίτερα φέτος. Οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν από μία ομάδα 41 μελών της κριτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που εκπροσωπούν τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία και την κοινότητα του R&D, και υποβλήθηκαν σε αυστηρό έλεγχο. Αυτοί οι ειδικοί αξιολόγησαν κάθε καινοτομία με βάση τον αντίκτυπό της και την ετοιμότητα της αγοράς, μεταξύ άλλων κριτηρίων.

Ο Πρόεδρος της CLEPA, κ. Thorsten Muschal, υπογράμμισε τη σημασία των βραβείων για την επίδειξη του τρόπου με τον οποίο το άνοιγμα της τεχνολογίας συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, δηλώνοντας: «Καθώς μεταμορφώνουμε τον κλάδο μας, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, να διαμορφωθούν οι κρίσιμες συνθήκες που απαιτούνται ώστε να επιτύχουμε στόχους και να προάγουμε την καινοτομία, υιοθετώντας την τεχνολογική ποικιλομορφία, η οποία μειώνει τις εξαρτήσεις μας και μας επιτρέπει να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά».

Ο κ. Elmar Pritsch της Deloitte δήλωσε ότι: «Έχουμε μπει στη δεκαετία του οχήματος που ορίζεται από λογισμικό. Σύντομα, το λογισμικό θα γίνει ο παράγοντας διαφοροποίησης, βάσει του οποίου οι άνθρωποι θα αποφασίσουν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο ή όχι. Όπως δείχνει η πρόσφατη μελέτη μας, οι προμηθευτές έχουν αναγνωρίσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν με βάση τον παραδοσιακό τους ρόλο στην ανάπτυξη του ενσωματωμένου λογισμικού. Τώρα, πρέπει να ξεκλειδώσουν πλήρως τις δυνατότητες των οχημάτων που καθορίζονται από το λογισμικό, θέτοντας τις σωστές προτεραιότητες για να μεταμορφώσουν την επιχείρησή τους, με σκοπό τη συνεχή επιτυχία».

Οι κορυφαίοι καινοτόµοι προµηθευτές του 2023:

Στον τοµέα της ψηφιοποίησης

 • Bosch – Vehicle Motion Management
 • Hella Gutmann – Automatic Diagnostics
 • Marelli – Diorama Display
 • Qualcomm – Snapdragon Ride Flex System
 • (SME) Upstream – Cybersecurity and Data Management Platform for Connected Vehicles
 •  (SME) Wayve – AV2.0

Στον τοµέα της πράσινης µετάβασης

 • Brembo – Beyond Greenance Kit
 •  (SME) Calyos – Micro Channel Heat Pipes
 • Forvia Group Hydrogen Solutions – XL Hydrogen Tank
 • Forvia MATERI’ACT – NAFILean-R
 • MAHLE – SCT E-Motor Cooling Technology
 •  (SME) Mazaro – Single Stage Variable Transmission for E-drives

Ειδικότερα, το Vehicle Motion Management της Bosch είναι λύση λογισμικού για τον έλεγχο και τον συντονισμό ενός οχήματος σε όλους τους ενεργοποιητές που χρησιμοποιούνται για την κίνηση με ένα νέο επίπεδο ευελιξίας, άνεσης και ασφάλειας.

Το Automatic Diagnostics (AD) είναι αυτοματοποιημένη ακολουθία των λειτουργιών αιχμής που τελειοποιεί την αποτελεσματικότητα ενός τυπικού διαγνωστικού εργαλείου του αυτοκινήτου.

Το Diorama Display είναι επόμενης γενιάς head-up display (HUD) που παρέχει ανώτερη φωτεινότητα, ανάλυση και διαμορφωσιμότητα καθορισμένη από το λογισμικό σε σύγκριση με τα παραδοσιακά HUD της αγοράς.

Το Snapdragon Ride Flex System έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει φόρτους εργασίας μεικτής κρισιμότητας σε ετερογενείς υπολογιστικούς πόρους, επιτρέποντας στο In-vehicle infotainment (IVI), ψηφιακό σύμπλεγμα, προηγμένα συστήματα υποστήριξης του οδηγού, συστήματα παρακολούθησης οδηγού και επιβατών να συνυπάρχουν στον ίδιο επεξεργαστή.

Το GREENANCE Kit είναι η νέα σειρά δίσκων ειδικού κράματος και ειδικά τακάκια φρένων για οχήματα που κάνουν πολλά χιλιόμετρα, προσφέροντας χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο -περισσότερο από 80% μείωση των εκπομπών σε PM102 και PM2,5- με κορυφαία απόδοση πέδησης. Το XL Hydrogen Tank παρέχει λύση για βαρέα οχήματα που πρέπει να μεταβούν σε μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η τεχνολογία ψύξης SCT (Superior Continuous Torque) αλλάζει το παιχνίδι στο σύστημα μετάδοσης κίνησης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η οποία προσφέρει ιδέα άμεσης ψύξης λαδιού που επιτρέπει την «καλύτερη αναλογία ροπής στην κατηγορία» και έναν εξαιρετικά ανθεκτικό και ελαφρύ ηλεκτροκινητήρα έλξης. Η πλατφόρμα Cybersecurity and Data Management Platform for Connected Vehicles της Upstream είναι καινοτομία στον ψηφιακό τομέα, όπου η κυβερνο-ασφάλεια συναντά την κινητικότητα. Η συνδεσιμότητα και ο αυτοματισμός καθορίζουν το μέλλον της οδήγησης. Το AV2.0 της Wayve πρωτοπορεί σε νέα προσέγγιση στην αυτό-οδήγηση χρησιμοποιώντας ενσωματωμένο λογισμικό AI που δίνει στα οχήματα την ευφυΐα να κινούνται οπουδήποτε.

Με την αυξημένη ηλεκτροκίνηση έρχεται μεγαλύτερη ζήτηση για λύσεις της φόρτισης των μπαταριών. Οι νέοι σωλήνες θερμότητας Micro Channel Heat Pipes (MCHP) της Calyos θα επιτρέψουν την καλύτερη εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση, η οποία είναι κρίσιμη για να κάνουν τους καταναλωτές να επιλέξουν ηλεκτρικά οχήματα. Αντιμετωπίζοντας τη ζήτηση για πιο βιώσιμες, και ουδέτερες όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα, πρακτικές, το NAFILean-R παρέχει καινοτόμα, υψηλής απόδοσης και βιώσιμα ανακυκλωμένα πλαστικά βιο-σύνθετα υλικά. Για τα βαρέα οχήματα, τέλος, ο ηλεκτροκινητήρας δεν έχει ακόμη προσφέρει τόσο τις δυνατότητες αναρρίχησης όσο και την απαίτηση τελικής ταχύτητας με μία μόνο σχέση μετάδοσης. Το κιβώτιο ταχυτήτων μεταβλητής σχέσης ενός σταδίου για ηλεκτροκίνηση, SVT – Single Stage Variable Transmission, της Mazaro λύνει αυτό το θέμα, χωρίς διακοπή έλξης,
κατά την ομαλή και αθόρυβη μεταβολή της σχέσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.