Continental

150 χρόνια εξέλιξης

21/10/2021
Με πνεύµα καινοτοµίας και αφοσίωση στην ανάπτυξη εξελιγµένων λύσεων που συµβάλλουν στην ασφάλεια, την άνεση και τη βιωσιµότητα, η Continental, εδώ και 150 χρόνια, πρωτοπορεί στον τοµέα των ελαστικών.

Στις 8 Οκτωβρίου 2021, η Continental γιορτάζει τα 150α γενέθλιά της. Από την ίδρυσή της στο Ανόβερο της Γερµανίας το 1871, η εταιρεία αναπτύσσει πρωτοποριακές τεχνολογίες και υπηρεσίες για βιώσιµη και διασυνδεδεµένη κινητικότητα. Σε όλη την πορεία της, οι µηχανικοί της, µε τις πρωτοποριακές τους εφευρέσεις, δηµιούργησαν ελαστικά πιο ασφαλή, πιο αποδοτικά και πιο βιώσιµα.

Καθοριστική συµβολή στην εξέλιξη των ελαστικών

Το 1871, η γκάμα προϊόντων της εταιρείας περιλάμβανε μία ποικιλία προϊόντων από καουτσού. Για παράδειγμα, μπάλες παιχνιδιών, χαλάκια, υφάσματα, μπαλόνια και συμπαγή ελαστικά για καροτσάκια και ποδήλατα. Όταν το ποδήλατο ξεκίνησε την παγκόσμια εξάπλωσή του το 1892, η Continental ήταν η πρώτη γερμανική εταιρεία που κατασκεύασε ελαστικά ποδηλάτου. Έτσι, τα «πνευματικά» ελαστικά (ελαστικά με συμπιεσμένο αέρα) έγιναν σύντομα μία καθημερινή υπόθεση. Λίγο αργότερα, το 1898, άρχισε η παραγωγή πνευματικών ελαστικών για αυτοκίνητα. Αυτά τα πρώτα ελαστικά ήταν ακόμη χωρίς χάραξη στο πέλμα και είχαν, συγκριτικά, περιορισμένα χαρακτηριστικά χειρισμού, σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα, ειδικά σε βρεγμένους ή χειμερινούς δρόμους. Το 1904, η Continental παρουσίασε το πρώτο, παγκοσμίως, ελαστικό αυτοκινήτου με χάραξη στο πέλμα.

Με την πάροδο του χρόνου, εκτός από την ασφάλεια, το θέμα της άνεσης ήρθε στο επίκεντρο της προσοχής. Το 1908, οι μηχανικοί της Continental προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση με την εφεύρεση της αποσπώμενης από το ελαστικό ζάντας. Καινοτομία που έκανε την τοποθέτηση του ελαστικού στον τροχό πολύ πιο εύκολη.

Ένα άλλο ορόσημο στη βιομηχανική ιστορία του 20ού αιώνα ήταν το πρώτο ελαστικό, κατασκευασμένο από συνθετικό καουτσούκ. Το ελαστικό κυκλοφόρησε από την Continental, το 1936. H εταιρεία ξεκίνησε τις πρώτες έρευνες για να δημιουργήσει καουτσούκ από μία εναλλακτική πηγή, τις ρωσικές πικραλίδες (ραδίκια). Ένα έργο που αναλήφθηκε ξανά το 2011 και έχει προχωρήσει με επιτυχία από τότε.

Το ελαστικό ποδηλάτου «Urban Taraxagum» είναι το πρώτο ελαστικό της Continental σε παραγωγή, µε καουτσούκ από πικραλίδες.

Το 1943 η Continental υπέβαλε αίτηση ευρεσιτεχνίας για το tubeless ελαστικό της. Μία εφεύρεση που βελτίωσε σημαντικά την αντίσταση κύλισης των ελαστικών και έγινε μία κοινή τεχνολογική αρχή, κατά τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι και σήμερα. Ακόμη, το 1934, η εταιρεία κατέστησε τη χειμερινή οδήγηση, για πρώτη φορά, ιδιαίτερα ασφαλή. Λάνσαρε το μοντέλο «παντός εδάφους» (all-terrain), το πρώτο ειδικό ελαστικό που σχεδιάστηκε για το χιόνι και, συνεπώς, το πρώτο χειμερινό ελαστικό. Το 1953, η Continental διέσχισε το χιονισμένο πέρασμα St. Gotthard, στην Ελβετία, με τα ελαστικά M + S (λάσπη και χιόνι). Έτσι ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη χειμερινή δοκιμή ελαστικών στην ιστορία.

Διεξοδικές δοκιµές για εγγυηµένη ασφάλεια

Πριν κυκλοφορήσει στην αγορά ένα νέο ελαστικό από την Continental, πρέπει να περάσει επιτυχώς από ένα ευρύ φάσμα δοκιμών. Συνολικά, τα νέα μοντέλα ελαστικών καλύπτουν 25 εκατομμύρια δοκιμαστικά χιλιόμετρα, κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της παραγωγής τους. Το 2003, με το ContiSportContact Vmax, η Continental έγινε ο μόνος προμηθευτής ελαστικού παραγωγής με επιτρεπόμενη μέγιστη ταχύτητα έως 360 χλμ. / ώρα.

Για τη δοκιμή ελαστικών και όλες τις πιθανές οδικές και καιρικές συνθήκες, η εταιρεία διατηρεί υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις δοκιμών ελαστικών παγκοσμίως. Το Contidrom κοντά στο Ανόβερο, εγκαινιάστηκε το 1967 και αποτελεί πρότυπο και σημείο αναφοράς για όλα τα κέντρα δοκιμών ελαστικών της Continental. Ήδη από το 1968, το πρώτο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο αυτοκίνητο, χωρίς οδηγό, μπήκε στην πίστα του Contidrom. Φυσικά, εξέπληξε δημοσιογράφους και κοινή γνώμη. Το 2012 άνοιξε επίσημα στο Contidrom, το Automated Indoor Braking Analyzer (AIBA). Το AIBA επιτρέπει τη δοκιμή απόδοσης των ελαστικών στο φρενάρισμα, σε διαφορετικές οδικές επιφάνειες όλον το χρόνο, ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες, χρησιμοποιώντας αυτόματα, μη επανδρωμένα οχήματα.

Η βιωσιµότητα οδηγεί στην τεχνολογική υπεροχή

Η Continental έχει δεσμευτεί για πιο μεγάλη αειφορία στη βιομηχανία των ελαστικών και των αυτοκινήτων, από το 1970. Το 1993, παρουσίασε ένα μοναδικό προϊόν. Το ελαστικό ContiEcoContact συνδύασε περιβαλλοντικά οφέλη, οικονομία και εξαιρετικά χαρακτηριστικά οδήγησης και ασφάλειας.

Προκειμένου να κάνει τα ελαστικά του μέλλοντος ακόμα πιο ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον, όσον αφορά στην παραγωγή, στη χρήση και στην ανακύκλωση, η Continental επενδύει συστηματικά στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, εναλλακτικών υλικών και περιβαλλοντικά συμβατών διαδικασιών παραγωγής.

Αισθητήρες ελαστικών και Ψηφιοποίηση

Η Continental είναι, επίσης, ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της ψηφιοποίησης. Ήδη από το 1999, απέδειξε ότι τα δεδομένα που απαιτούνται για τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού μπορούν να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα, χρησιμοποιώντας το ελαστικό, ως πηγή δεδομένων. Έτσι, γεννήθηκε το έξυπνο ελαστικό. Παράλληλα, συνδέοντας τα ελαστικά και τους αισθητήρες τους στο cloud, προσφέρει στους πελάτες της νέες, έξυπνες και ψηφιακές λύσεις και υπηρεσίες ελαστικών.

Το 2020, η εταιρεία έθεσε νέα πρότυπα με την παρουσίαση του επιτυχημένου πιλοτικού project της, για πολύ ακριβή παρακολούθηση του βάθους του πέλματος των ελαστικών, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και δεδομένα τηλεμετρίας οχημάτων.

Στο νέο πρόγραμμα στρατηγικής που παρουσιάστηκε το 2020, η Continental περιγράφει την πορεία της στη νέα δεκαετία. Το επίκεντρο του προγράμματος, Vision 2030, είναι ο συνεπής πελατοκεντρικός προσανατολισμός της εταιρείας. Επιπλέον, στοχεύει ο τομέας των ελαστικών να συνεχίσει να αναπτύσσεται κερδοφόρα. Ταυτόχρονα η Continental διαφοροποιείται από τους ανταγωνιστές της, σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον αγοράς. Τόσο στους τομείς της αειφορίας, αλλά και των ψηφιακών λύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.