Ρομπότ αυτόματης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Continental

Ρομπότ αυτόματης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Η Continental αναπτύσσει από κοινού με τη startup Volterio, ένα έξυπνο ρομπότ που, όπως υποστηρίζει, θα κάνει τη διαδικασία φόρτισης πολύ πιο εύκολη και βολική στο μέλλον.

Ο πάροχος υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγής της εταιρείας, η Continental Engineering Services (CES), προχώρησε πρόσφατα σε μία συμφωνία με τη Volterio για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ρομπότ φόρτισης και τα πρώτα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας αναμένονται μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους. Η CES πληρώντας όλα τα απαραίτητα κριτήρια πιστοποίησης της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα αναλάβει, πλήρως, την παραγωγή, αφού περάσει στο στάδιο της ωρίμανσης το όλο project, με ορόσημο το 2024, στη Γερμανία.


«Το ρομπότ φόρτισης (που αναπτύσσουμε) είναι ένα πραγματικό βήμα στην εξέλιξη του να κάνουμε την ηλεκτρική κινητικότητα πιο βολική και κατάλληλη για καθημερινή χρήση. Με τη Volterio, έχουμε τον ιδανικό συνεργάτη για την ανάπτυξη μίας αποτελεσματικής και απλής λύσης για φόρτιση σε ηλεκτρικά οχήματα. Μέσω αυτής της συνεργασίας, συνδυάζουμε τη δημιουργικότητα και την ευελιξία μίας νέας start-up με την εμπειρία ανάπτυξης και την τεχνογνωσία στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Continental Engineering Services».
Δρ Christoph Falk-Gierlinger, Διευθύνων Σύμβουλος της CES

Η πλήρως αυτόματη λύση φόρτισης περιλαμβάνει δύο στοιχεία: μία μονάδα στο κάτω μέρος του αμαξώματος του οχήματος και μία άλλη στο πάτωμα του γκαράζ.

Μόλις παρκάρετε το αυτοκίνητο, τα δύο εξαρτήματα συνδέονται αυτόματα μέσω ενός έξυπνου συστήματος, το οποίο, μεταξύ άλλων επιλογών, ελέγχεται μέσω υπερευρυζωνικής σύνδεσης -μία τεχνολογία επικοινωνίας που βασίζεται σε μετάδοση ραδιοφωνικής συχνότητας δεδομένων μικρής εμβέλειας. Ένα πρακτικό πλεονέκτημα αυτού είναι ότι το αυτοκίνητο δεν χρειάζεται να σταθμεύει με ακρίβεια, καθώς το ρομπότ φόρτισης διορθώνει την απόκλιση έως και 30 εκ. από την ιδανική θέση στάθμευσης. Επιπλέον, δεν έχει σημασία σε ποια γωνία είναι τοποθετημένο ένα όχημα, σε σχέση με τη μονάδα δαπέδου. Ο κωνικός σχεδιασμός του φυσικού συνδετήρα μεταξύ των δύο μονάδων επιτρέπει οποιαδήποτε ευθυγράμμιση και προσανατολισμό μεταξύ τους.


«Με την Continental, έχουμε τον τέλειο συνεργάτη στο πλευρό μας για να βιομηχανοποιήσουμε την αυτοματοποιημένη τεχνολογία φόρτισης και να επιτύχουμε σε μία αναπτυσσόμενη αγορά. Η Continental έχει την απαραίτητη παραγωγική ικανότητα και δυνατότητες κλιμάκωσης». Christian Flechl, Διευθύνων Σύμβουλος της Volterio

Βασικά πλεονεκτήματα του καινοτόμου ρομπότ φόρτισης

Η νέα τεχνολογία προσφέρει πολλά οφέλη. Πρώτον, η ενέργεια ρέει μέσω μίας φυσικής σύνδεσης, ακριβώς όπως συμβαίνει στους συμβατικούς σταθμούς φόρτισης. Αυτό σημαίνει ότι -σε αντίθεση με την ασύρματη επαγωγική φόρτιση μέσω μαγνητικού πεδίου- δεν χάνεται σχεδόν, καθόλου ενέργεια όταν γίνεται φόρτιση με το ρομπότ. Αυτό καθιστά τη λύση ιδιαίτερα βιώσιμη και αποτελεσματική. Επιπλέον, η φόρτιση είναι πολύ βολική χάρη στην τεχνολογία ρομπότ. Σε αντίθεση με τους σταθμούς φόρτισης, οι χρήστες δεν χρειάζεται, πλέον, να ανησυχούν για οποιαδήποτε πτυχή της φόρτισης, όπως ο χειρισμός βαρέων, δυνητικά μολυσμένων ή βρεγμένων καλωδίων φόρτισης σε κλειστά γκαράζ. Η διαδικασία εκτελείται εντελώς αυτόματα.

Επιπλέον, η επικοινωνία των δύο μονάδων μέσω υπερευρυζωνικότητας διασφαλίζει ότι το όχημα και το ρομπότ φόρτισης είναι ευθυγραμμισμένα πριν από τη φόρτιση με ακρίβεια εκατοστών -ο χρήστης μπορεί να παρκάρει σχετικά χαλαρά, η τεχνολογία δεν απαιτεί απόλυτη ακρίβεια. Το σύστημα είναι, επίσης, απλό και γρήγορο στην εγκατάσταση. Για παράδειγμα, η μονάδα δαπέδου μπορεί, απλά, να τοποθετηθεί στο πάτωμα του γκαράζ ή να βιδωθεί.

Μελλοντικά, εάν τα οχήματα κινούνται πλήρως αυτόματα και παρκάρουν, επίσης, μόνα τους σε γκαράζ, οι αυτοματοποιημένες λύσεις φόρτισης θα είναι μέρος της καθημερινής ζωής.

Η πρωτοποριακή λύση φόρτισης παρέχεται αρχικά για χρήση σε ιδιωτικά γκαράζ με κατάλληλη ονομαστική ισχύ 22 kW εναλλασσόμενου ρεύματος. Προβλέπεται και η εκ των υστέρων τοποθέτηση, επομένως, μπορεί να τοποθετηθεί και σε υπάρχουσες εκδόσεις μοντέλων. Στην πορεία, θα αναπτυχθεί μία λύση γρήγορης φόρτισης για κοινόχρηστους χώρους που θα είναι υποδαπέδια, π.χ. για γκαράζ, σταθμούς ανεφοδιασμού ή χώρους εργοστασίων, με δυνατότητα φόρτισης άνω των 50 kW συνεχούς ρεύματος. Αυτό περιλαμβάνει αντίστοιχες παραλλαγές, όπως για τη διαχείριση στό- λου επαγγελματικών οχημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.