CTEK

Εξοπλισμός υποστήριξης μπαταρίας

19/12/2019
Ο εξοπλισµός CTEK είναι σχεδιασµένος για να προσφέρει υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας, σταθερότητας, ασφάλειας και απόδοσης, κατά τη διαδικασία της φόρτισης σε οποιοδήποτε είδος µπαταρίας αυτοκινήτου.

Η χρήση εργαλείων αποκλειστικά για την υποστήριξη ενός συσσωρευτή ενέργειας, είναι πλέον απαραίτητη στο σύγχρονο συνεργείο. Εάν εξετάσουμε τα αυτοκίνητα σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών τους, είναι σαν να… οδηγούν τον πιο ακριβό υπολογιστή τους. Κι είτε το όχημα χρησιμοποιείται, είτε βρίσκεται στο συνεργείο ή είναι παρκαρισμένο σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, η μπαταρία καταπονείται αρκετά, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική λειτουργία της. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις απαιτήσεις που οι πολύπλοκες τεχνολογίες των οχημάτων θέτουν στα συνεργεία. Για τον λόγο αυτό η CTEK εξηγεί γιατί οι μπαταρίες χρειάζονται υποστήριξη.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι ένα στα τέσσερα οχήματα που φθάνουν στο συνεργείο έχουν πρόβλημα με την μπαταρία. Μία απειλή που θα μπορούσε να σας προκαλέσει προβλήματα κατά την εκτέλεση εργασιών στο όχημα του πελάτη σας. Επομένως, κατά την εξέταση ενός οχήματος, όταν δοκιμάζετε τα ηλεκτρικά κυκλώματα διεξάγοντας διαγνωστικές διαδικασίες, (επαναπρογραμματισμός μίας ηλεκτρονικής μονάδας ή των κλειδιών του οχήματος), η υποστήριξη της μπαταρίας είναι μία ζωτικής σημασίας δραστηριότητα. Συχνά δεν εκτιμάται πλήρως ο ρόλος που παίζει η κατάσταση μίας μπαταρίας, στην εξοικονόμηση χρόνου για τον τεχνικό και στη διασφάλιση έναντι δαπανηρών βλαβών προγραμματισμού και πιθανής δυσλειτουργίας στην ECU.

Ο επαναπρογραμματισμός των μονάδων ECU και η διάγνωση κωδικών βλαβών απαιτεί να είναι «ανοικτό το κλειδί» χωρίς να λειτουργεί ο κινητήρας. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα συστήματα του οχήματος λειτουργούν αποκλειστικά από την ισχύ της μπαταρίας. Η διατήρηση της φόρτισης της μπαταρίας είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί ο περιττός χρόνος καθυστέρησης, τα χαμένα δεδομένα του οχήματος ή ακόμη και η ζημιά στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά. Η υποστήριξη της μπαταρίας -ανεξάρτητη από τη φόρτιση- διασφαλίζει την παροχή «καθαρής», σταθερής τάσης για τον προγραμματισμό του οχήματος, προστατεύοντας έτσι τον συσσωρευτή ηλεκτρικής ενέργειας από εκφόρτιση, όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η εργασία και επιστραφεί το όχημα στον πελάτη. Εάν η τάση της μπαταρίας μεταβληθεί σημαντικά κατά τον επαναπρογραμματισμό, το πρόγραμμα μπορεί να αποτύχει -να χρειαστεί δηλαδή χρονοβόρα επανεκκίνηση ή ακόμα χειρότερα- η ECU μπορεί να καταστραφεί, απαιτώντας αντικατάσταση σχετικά δαπανηρή.

Η χρήση εξοπλισμού αποκλειστικά για την υποστήριξη της μπαταρίας είναι πλέον απαραίτητη στο σύγχρονο συνεργείο. Χρησιμοποιώντας μία δεύτερη μπαταρία, έναν αυτόνομο φορτιστή ή ένα booster, δεν είστε πλήρως διασφαλισμένοι. Οι εξωτερικές μονάδες συσσωρευτών και τα booster είναι αναξιόπιστα, καθώς εξαρτώνται από την ίδια την μπαταρία και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ξαφνικές αυξήσεις στη ζήτηση ρεύματος. Οι «καθαροί» φορτιστές μπαταριών δεν συνιστώνται επειδή μπορεί να αυξήσουν την τάση της, πέρα των κανονικών επιπέδων λειτουργίας -που είναι καλό για τη φόρτιση- αλλά μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες επαναπρογραμματισμού, καθώς και ενδεχομένως να βλάψει τον ευαίσθητο εξοπλισμό ελέγχου.

Όχηµα σε ακινησία

Οι υψηλές απαιτήσεις ισχύος των σύγχρονων οχημάτων και η κατανάλωση ρεύματος  από τα παρασιτικά φορτία, όπως συσκευές εντοπισμού GPS και συναγερμοί, σημαίνει πως μία μπαταρία μπορεί ενδεχομένως να εκφορτιστεί σε μόλις λίγα 24ωρα. Εάν γνωρίζετε ότι ένα όχημα πρόκειται να παραμείνει ακίνητο για περισσότερο από μία ημέρα, φροντίστε να τροφοδοτείτε την μπαταρία για να την κρατήσετε σε καλή κατάσταση, όσον αφορά την κατάσταση φόρτισης και να διατηρήσετε τη μέγιστη χωρητικότητα ώστε να αποδίδει ικανοποιητικά, την επόμενη φορά που το όχημα θα χρειαστεί να ξεκινήσει. Όλοι οι έξυπνοι φορτιστές CTEK ελέγχουν συνεχώς την κατάσταση της μπαταρίας μπαταρίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας φόρτισης για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερφόρτισης, μεγιστοποιώντας τα επίπεδα πληρότητας σε ηλεκτρικό φορτίο και προστατεύοντας ταυτόχρονα από την απώλεια υγρών.

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν 3 κύριες αιτίες µείωσης της διάρκειας ζωής της µπαταρίας;

Η θειίκωση

Συμβαίνει αν η μπαταρία παραμείνει υπό χαμηλό φορτίο και το διάλυμα του ηλεκτρολύτη αρχίσει να διασπάται, δημιουργώντας  κρυστάλλους θειικού μολύβδου που καλύπτουν τις πλάκες της μπαταρίας, μειώνοντας έτσι την ικανότητα των μπαταριών να δέχονται και να κρατούν ρεύμα. Το πατενταρισμένο στάδιο αποθείωσης της CTEK «ανακινεί» τις πλάκες για να αφαιρέσει τους κρυστάλλους έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι η μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας είναι διαθέσιμη για φόρτιση.

Διαστρωµάτωση οξέων

Μία κατάσταση κατά την οποία τα δύο υγρά μίας μπαταρίας (οξύ και νερό) αρχίζουν να διαχωρίζονται, μειώνοντας σοβαρά την ικανότητα των μπαταριών να συγκρατούν φορτίο. Η λειτουργία RECOND, που περιλαμβάνεται σε πολλούς φορτιστές CTEK, μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια αυτό το πρόβλημα με την «ανάδευση» των υγρών χωρίς κίνδυνο υπερφόρτισης ή απώλειας υγρών.

Απώλεια υγρών

Η υπερβολική φόρτιση των σύγχρονων μπαταριών «χωρίς συντήρηση» (maintenance free) μπορεί να προκαλέσει απώλεια ηλεκτρολύτη όπως επίσης και ζημιά στις πλάκες. Ένα συνηθισμένο φαινόμενο, που δημιουργείται με τις μπαταρίες να παραμένουν συνδεδεμένες με έναν φορτιστή παλαιάς τεχνολογίας για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και από κατανάλωση ρεύματος, το οποίο είναι πολύ ισχυρό και προκαλεί απώλεια υγρών μέσω του φαινομένου «πρόκλησης αερίων» που από μόνο του αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.ctek.com.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.