Denso

Δύο βασικά εξαρτήματα για τα ηλεκτροκίνητα

17/12/2020
Καθώς η απήχηση της ηλεκτροκίνησης διευρύνεται, η DENSO αναδεικνύει δύο εξαρτήματα που έχουν καθοριστική σημασία για τη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος και συμβάλλει στην εξοικείωση των µηχανικών µε την επισκευή αυτών των οχημάτων. 

Με τη νομοθεσία να θέτει ολοένα και πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, σύντομα θα έλθει η εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων. Ίσως τα συνεργεία αισθάνονται απροετοίμαστα απέναντι στις απαιτήσεις των ηλεκτρικών και των υβριδικών οχημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η DENSO θεωρεί πως μπορεί να συμβάλλει ώστε τα συνεργεία να έχουν πρόσβαση στα σωστά ανταλλακτικά, τις γνώσεις και την υποστήριξη, για να διασφαλίσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς η ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να κερδίζει έδαφος.

Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η ανάπτυξη και οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων εξελίσσονται ραγδαία. 

Ακόμα και όταν οι πωλήσεις αυτοκινήτων συνολικά σημείωσαν πτώση εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, οι πωλήσεις των plug-in οχημάτων (πλήρως EV και υβριδικά) ήταν ανοδικές και τώρα αντιπροσωπεύουν το 7,9% των ταξινομήσεων αυτοκινήτων – υπερδιπλασιάζοντας το μερίδιο αγοράς τους σε σχέση με πέρυσι.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τα συνεργεία, μεγάλο μέρος των οποίων έχει συνηθίσει να εργάζεται σε κινητήρες εσωτερικής καύσης; Για τους περισσότερους, η ηλεκτροκίνηση παρουσιάζει αρκετές ευκαιρίες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να αυξήσουν στο μέγιστο τις νέες πηγές κέρδους. Η DENSO δεσμεύεται να συνεργάζεται στενά με διανομείς και συνεργεία, να αναπτύσσει κορυφαίας ποιότητας ανταλλακτικά για ηλεκτρικά οχήματα, προδιαγραφών ΟΕ, και να τα καθιστά εύκολα στην αποθήκευση, την τοποθέτηση και την επισκευή.


Καθώς επιταχύνεται η χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων, δημιουργούνται νέα, σημαντικά εξαρτήματα στα οποία απαιτείται οι τεχνικοί να δώσουν προσοχή.

Σε ένα πεδίο όπου η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, είναι σημαντική η πρόσβαση στα καλύτερα δυνατά ανταλλακτικά και, σύμφωνα με την DENSO, οι διανομείς και τα συνεργεία μπορούν να το διασφαλίσουν αυτό σε συνεργασία με την εταιρεία.

Το ινβέρτερ (µετατροπέας)

Το βασικό ηλεκτρικό σύστημα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αποτελείται από τρία κύρια εξαρτήματα: μπαταρία, ινβέρτερ και κινητήρας. Αυτό το σύστημα μπορεί να λάβει διάφορες μορφές: πλήρως EV, υβριδικά οχήματα με θερμικό κινητήρα και μπαταρία, plug-in υβριδικά οχήματα που χρησιμοποιούν πολλές μπαταρίες, οχήματα κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιούν υδρογόνο ως καύσιμο. Όλα αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν έναν τουλάχιστον ηλεκτροκινητήρα. Έτσι όλα χρειάζονται και ένα ινβέρτερ.

Με απλά λόγια, το ινβέρτερ είναι ένας μετατροπέας ισχύος. Οι μπαταρίες του οχήματος παρέχουν συνεχές ρεύμα (DC), ενώ ο κινητήρας χρειάζεται εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) για ευέλικτο έλεγχο. Έτσι, το ινβέρτερ λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ της μπαταρίας και του ηλεκτροκινητήρα, μετατρέποντας την ηλεκτρική ισχύ από DC σε AC.


Είναι ένα σύνθετο εξάρτημα και η ανάπτυξή του απαιτεί έναν συνδυασμό γνώσεων σχετικά µε κυκλώματα, λογισμικό, έλεγχο και µηχανολογία. Εδώ η DENSO υπερέχει, καθώς διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία σε αυτούς τους τομείς.

Το ινβέρτερ της DENSO επιτυγχάνει κορυφαία ηλεκτρική επίδοση, με ψυγείο δύο όψεων για ελαχιστοποίηση της θερμικής απώλειας και με υψηλής απόδοσης ημιαγωγό καρβιδίου του πυριτίου. Είναι επίσης βελτιστοποιημένο για να λειτουργεί σε απαιτητικές συνθήκες, να αντέχει στο πλύσιμο με πλυντήριο υψηλής πίεσης, να βρέχεται από θαλασσινό νερό και να αντέχει σε κρούσεις και πτώσεις.

Η γεννήτρια – κινητήρας

Ένα άλλο βασικό εξάρτημα των ηλεκτρικών οχημάτων είναι η γεννήτρια – κινητήρας (motor generator). Το όνομά του περιγράφει και τη λειτουργία του: είναι μία μηχανική μονάδα που λειτουργεί τόσο ως κινητήρας, όσο και ως γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, εναλλάσσοντας μεταξύ των δύο ρόλων ανάλογα με την κατάσταση του οχήματος ή της μπαταρίας.


Όταν χρησιμοποιείται ως κινητήρας, παρέχει βοήθεια για την εκκίνηση του κινητήρα ή την επιτάχυνση. Όταν χρησιμοποιείται ως γεννήτρια ισχύος, ανακτά σταθερά ενέργεια κατά την επιβράδυνση του οχήματος και φορτίζει την µπαταρία.

Η τεχνολογία της DENSO είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου εξαρτήματος, το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να ξεπεραστεί ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων: το πρόβλημα της αυτονομίας. Μία γεννήτρια – κινητήρας υψηλής απόδοσης θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από την μπαταρία, δίνοντας στο όχημα μεγαλύτερη συνολική αυτονομία.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία της DENSO διαφέρει από αυτή ενός συμβατικού προϊόντος σε δύο σημεία. Πρώτον, χρησιμοποιεί σύρμα τετραγωνικής διατομής σε αντίθεση με το πιο συνηθισμένο σύρμα με κυκλική διατομή, μειώνοντας τα κενά στον πυρήνα του κινητήρα και εξασφαλίζοντας υψηλότερη απόδοση με τον ίδιο όγκο. Δεύτερον, το συρμάτινο πηνίο τυλίγεται σε βαθμιδωτή διάταξη, που σημαίνει ότι το ύψος περιέλιξης μπορεί να μειωθεί και έτσι να είναι μικρότερο το μέγεθος ολόκληρου του κινητήρα. Με τεράστια εμπειρία στον σχεδιασμό και την παραγωγή γεννητριών, η DENSO είχε όλη την απαραίτητη γνώση για να υλοποιήσει αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες.

Η δέσμευση της DENSO

Η DENSO έχει δηλώσει την προσήλωσή της στον εξηλεκτρισμό όλων των πεδίων, από οχήματα προσωπικής μετακίνησης μέχρι και αεροσκάφη. Η εταιρεία διαθέτει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη συστημάτων για οχήματα, με αποτέλεσμα τα μεμονωμένα εξαρτήματα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι σχεδιασμένα ώστε να λειτουργούν σε αρμονία με τα υπόλοιπα εξαρτήματα του οχήματος.

Παράλληλα, η εταιρεία επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης συνεχίζει να εξελίσσεται και να είναι πιο προσβάσιμη και πρακτική – όπως μέσω της μείωσης του μεγέθους της μπαταρίας ή της επέκτασης του μεγέθους των ηλεκτρικών οχημάτων με κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, η DENSO και οι πελάτες της συμβάλλουν στην κοινωνική ευθύνη και τη βιωσιμότητα σε ευρεία κλίμακα.

ΠΗΓΗ: DENSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.