Denso

Καταπολέμηση των πλαστών προϊόντων

01/06/2020
Η DENSO εξετάζει τους κινδύνους που ενέχουν τα πλαστά µπουζί και δίνει συµβουλές για την αναγνώριση και αποφυγή τους.

Καθώς οι διαδικτυακές αγορές και το ηλεκτρονικό εµπόριο έχουν γίνει ένα βασικό εργαλείο στην καθηµερινότητά µας, οι οδηγοί και οι τεχνικοί έχουν πλέον πρόσβαση σε µία παγκόσµια αγορά εξαρτηµάτων για τα οχήµατα. Μερικές φορές, η αγορά ενός ανταλλακτικού από το διαδίκτυο σε χαµηλότερη τιµή ή η τοποθέτηση εξαρτηµάτων που παρέχονται από τον πελάτη, µπορεί να µοιάζει µία σωστή επιχειρηµατική κίνηση, αλλά θα µπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των πελατών.

Πολύ συχνά, πλαστά είδη σχεδόν από κάθε κατηγορία προϊόντων κυκλοφορούν στο εµπόριο και ορισµένοι τεχνικοί άθελά τους εκθέτουν τους πελάτες τους σε χαµηλής ποιότητας ανταλλακτικά, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις απαιτούµενες προδιαγραφές. Κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί ένα πλαστό ανταλλακτικό, ειδικά αν η παραγγελία γίνεται ηλεκτρονικά, με βάση μόνο μία μικρή φωτογραφία.

Ένα φθηνότερο ανταλλακτικό, από το διαδίκτυο, ίσως αρχικά φαίνεται µία καλή επιλογή, αλλά οι συνέπειες της τοποθέτησης ενός πλαστού προϊόντος µπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Οι κατασκευαστές των αποµιµήσεων αποκτούν εξαιρετική εξειδίκευση στην κατασκευή µη γνήσιων εξαρτηµάτων και η συσκευασία τους µοιάζει ακριβώς ίδια µε αυτή των γνήσιων. Αν και ορισµένα εξαρτήµατα ενδέχεται να φαίνονται ίδια µε τα γνήσια, είναι απίθανο να έχουν το ίδιο επίπεδο απόδοσης και συνήθως τα πλαστά ανταλλακτικά έχουν παραχθεί από κατώτερης ποιότητας υλικά, τα οποία δεν έχουν περάσει από αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας.

Αυτό είναι ένα σηµαντικό πρόβληµα ειδικά για τα µπουζί, καθώς µπορεί να προκληθεί µεγάλη απώλεια ισχύος του κινητήρα, κατά την υψηλή επιτάχυνση ή µε µεγάλο φορτίο.


Εάν τα πλαστά µπουζί υπερθερµανθούν, θα λιώσουν και θα δηµιουργήσουν σοβαρή ζηµιά στον κινητήρα, µε αποτέλεσµα ένα κόστος χιλιάδων ευρώ για τον οδηγό και ενδεχοµένως έναν µεγάλο κίνδυνο για τον τεχνικό και την επιχείρησή του.

Πώς µπορώ να αποφύγω τα πλαστά ανταλλακτικά;

Συνιστάται η αγορά ανταλλακτικών να πραγματοποιείται μόνο από κάποιον επίσημο διανομέα. Προκειμένου να αποδειχθούν οι διαφορές ανάμεσα στα γνήσια και τα πλαστά προϊόντα, μπορούν να γίνουν οι ακόλουθες συγκρίσεις για την αναγνώριση των γνήσιων μπουζί DENSO:

Εµφάνιση

Παρόλο που μπορεί να μοιάζει προφανές, μία από τις μεγαλύτερες ενδείξεις ότι έχετε αγοράσει ένα πλαστό προϊόν είναι η διαφορά στην εμφάνισή του. Απλά πράγματα, όπως το ανάγλυφο εμπορικό σήμα που περιέχει ορθογραφικά λάθη, αποτελεί ένδειξη ενός μη γνήσιου ανταλλακτικού.

Ένα γνήσιο μπουζί θα πρέπει να έχει ομοιόμορφο σχήμα μονωτή, λευκό χρώμα και το πλάτος του ηλεκτροδίου γείωσης θα πρέπει να είναι σταθερό. Ελέγξτε προσεκτικά για κακή ποιότητα συγκόλλησης και αποφύγετε τα μπουζί με chips ηλεκτροδίου γείωσης από φθηνά υλικά.

Μία γρήγορη δοκιμή ξύνοντας την επιφάνεια μπορεί να αποκαλύψει αν έχουν χρησιμοποιηθεί φθηνά υλικά, υποδεικνύοντας ένα μη γνήσιο ή πλαστό ανταλλακτικό.

Τεχνικές προδιαγραφές

Όλα τα εξαρτήματα της DENSO υποβάλλονται σε αυστηρή διαδικασία κατασκευής, ώστε να εξασφαλίζουν κάθε φορά την υψηλότερη ποιότητα. Ο έλεγχος των μπουζί σε σχέση με τις επίσημες προδιαγραφές του καταλόγου της εταιρείας αποτελεί μία απλή και αποτελεσματική μέθοδο ταυτοποίησης ενός πλαστού προϊόντος. Υπάρχουν αρκετοί έλεγχοι που μπορείτε να κάνετε:

Συσκευασία

Όπως πρέπει να ελέγξετε το ίδιο το ανταλλακτικό για αποκλίσεις, η συσκευασία στην οποία περιλαμβάνεται μπορεί επίσης να περιέχει μερικές ξεκάθαρες ενδείξεις ότι δεν είναι γνήσιο. Όλα τα μπουζί DENSO κατασκευάζονται στην Ιαπωνία, την Ινδονησία, την Κίνα και τις Η.Π.Α. Εάν δεν έχει κατασκευαστεί σε κάποια από αυτές τις περιοχές, τότε δεν είναι γνήσιο ανταλλακτικό της εταιρείας.

Τα πλαστά μπουζί ενδέχεται επίσης να έχουν μικρές διαφορές στη θέση του λογότυπου. Η κακή ποιότητα εκτύπωσης, οι διαφορές στην κοπή και την αναδίπλωση των ετικετών, αποτελούν επίσης ενδείξεις απομίμησης.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ελέγξετε είναι το barcode και ο κωδικός παραγωγής. Όλα τα προϊόντα της εταιρείας έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, επομένως, τα μπουζί από μία καινούργια, σφραγισμένη συσκευασία, τεσσάρων ή δέκα πακέτων, πρέπει να έχουν τον ίδιο κωδικό παραγωγής. Η αναντιστοιχία των κωδικών στις συσκευασίες τεσσάρων ή δέκα πακέτων, αποτελούν ένδειξη μη γνήσιων ανταλλακτικών.


Το πρόβληµα των πλαστών ανταλλακτικών δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Πολλές ενώσεις και οργανισµοί εργάζονται για να το αναδείξουν και να προστατεύσουν τους κατασκευαστές, τα συνεργεία και τους οδηγούς. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η ακούσια αγορά και τοποθέτηση ενός πλαστού ανταλλακτικού είναι να αγοράζετε µόνο από τους επίσηµους διανοµείς.

Πηγη: DENSO

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.