Denso

Στο προσκήνιο το πρόγραμμα ανακατασκευής

19/03/2023
Περιβαλλοντική συνείδηση και βιωσιμότητα αποτελούν τους κύριους άξονες του ολοκληρωμένου προγράμματος της DENSO για μπεκ και αντλίες diesel, εκκινητήρες (μίζες) και εναλλάκτες (δυναμό), καθώς και μπαταρίες νικελίου για υβριδικά οχήματα.

Η DENSO αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές εξαρτημάτων OE και προμηθευτής συστημάτων, με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων Aftermarket. Ωστόσο, το πρόγραμμα ανακατασκευής της είναι λιγότερο γνωστό, παρά το γεγονός ότι είναι ενεργό στην Ευρωπαϊκή αγορά για περισσότερα από 10 χρόνια.

Ειδικότερα, η ομάδα ανακατασκευής της DENSO είναι συλλογικά υπεύθυνη για τη σειρά ποιότητας OE. Το τμήμα αυτό παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας με πρότυπα ίδια με το αρχικό εξάρτημα του οχήματος, τα οποία προέρχονται από ανακατασκευή με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο. Εάν ένα προϊόν, όπως μία μίζα ή ένα δυναμό, παρουσιάσει βλάβη ή εάν η μπαταρία του υβριδικού οχήματος χαλάσει, οι Ευρωπαίοι οδηγοί έχουν την επιλογή της αντικατάστασης με μία ολοκαίνουργια ή με μία ανακατασκευασμένη μονάδα.

Μπορεί να γίνει καλύτερο

Καθένα από αυτά τα εξαρτήματα είναι το ίδιο όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο, καθόσον ανακατασκευάζεται σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα πρότυπα OΕ, αν υπολογίσει κάποιος ότι ο κύκλος ανάπτυξης ενός νέου προϊόντος είναι 4ετής. Επομένως, η επιλογή για τον καταναλωτή είναι εάν προτιμά μία ανακατασκευασμένη μονάδα που είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και φθηνότερη στην αγορά, ή μία εντελώς καινούργια.

Η DENSO ενθαρρύνει τους πελάτες της να τονίσουν τα περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη της νέας τεχνολογίας της ανακατασκευασμένης μονάδας. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την ανακατασκευή μία μονάδα αποσυναρμολογείται πλήρως, κάθε εξάρτημα καθαρίζεται, εξετάζεται, δοκιμάζεται, ανακυκλώνεται -και φυσικά, εάν χρειάζεται, αντικαθίσταται. Εφόσον, λοιπόν, ανακατασκευαστεί, δοκιμάζεται σύμφωνα με το πρότυπο της αρχικής μονάδας, έτσι ώστε να γίνει, ουσιαστικά, μία νέα μονάδα με απόδοση και αξιοπιστία.

Ιδιαίτερη φροντίδα στα diesel

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, πρέπει να γίνει μία διάκριση όσον αφορά τα εξαρτήματα diesel, όπως τα μπεκ, τα οποία, λόγω της πολυπλοκότητάς τους, δεν μπορούν να επισκευαστούν με την έννοια της αντικατάστασης μόνο ενός μικρού εξαρτήματος, άρα πρέπει να ανακατασκευάζονται πλήρως. Για τις αντλίες diesel και τα μπεκ, γίνεται ανακατασκευή από δύο πλευρές. Από τη μία, η ανακατασκευή των μπεκ που πραγματοποιείται από την DENSO στις δικές της εγκαταστάσεις και συνιστά μία εργασία μόνο για τους συνεργάτες της κατασκευαστές οχημάτων και τα δίκτυα των αντιπροσώπων τους.

Από την άλλη, τα ανταλλακτικά diesel που ανακατασκευάζονται μέσω του Δικτύου Επισκευής της DENSO, αποτελούν μία υπηρεσία που προσφέρεται και στο ανεξάρτητο Aftermarket.

Με τα ίδια πρότυπα των ΟΕ

Το δίκτυο αυτό αποτελείται από ανεξάρτητους ειδικούς σε θέματα πετρελαίου σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί και εξουσιοδοτηθεί από την DENSO να εκτελούν διαγνωστικούς ελέγχους, υπηρεσίες και επισκευές σύμφωνα με τα πρότυπά της. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να ανακατασκευάσουν αυτά τα εξαρτήματα σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα των OE, με μόνη ουσιαστική διαφορά πως περιορίζεται η παραγωγική τους ικανότητα σε σύγκριση με τη μαζική παραγωγή στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Το Δίκτυο Επισκευής της DENSO αποτελεί σημαντικό μέρος των λύσεων συντήρησης και επισκευής της εταιρείας, τόσο για το ανεξάρτητο Aftermarket όσο και για τα δίκτυα αντιπροσώπων των κατασκευαστών οχημάτων. Συγκεκριμένα, παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης diesel, που σημαίνει ότι κάθε βλάβη μπορεί να διαγνωσθεί και να επισκευαστεί από έναν πραγματικό ειδικό, με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Επομένως, το δίκτυο ακολουθεί την αρχή QCD (quality, cost, delivery – ποιότητα, κόστος, παράδοση), που σημαίνει ότι προσφέρει λύσεις υψηλής ποιότητας, χαμηλού κόστους και γρήγορης παράδοσης.

Οικονομία και περιβάλλον

Η φιλοσοφία της DENSO, όπως την περιγράφουν οι άνθρωποί της, είναι η επαναχρησιμοποίηση στον υψηλότερο βαθμό και στην περίπτωση των δυναμό αυτό γίνεται, συνήθως, σε ποσοστό περίπου 85%, ενώ με τις μπαταρίες πλησιάζει το 90%. Αυτό προσφέρει αυτόματα μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά υπάρχουν, επίσης, σημαντικές μειώσεις CO2, καθώς δεν χρειάζεται να παράγεται κάθε εξάρτημα από την αρχή. Άρα, η διαδικασία είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Παράλληλα, σε σχέση με τις μπαταρίες, προς το παρόν, αξιοποιούνται μόνο οι νικελίου, που χρησιμοποιούνται, κυρίως, σε υβριδικά οχήματα, όχι αμιγώς ηλεκτρικά, καθώς οι λιθίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακατασκευαστούν.

Έτσι, η DENSO πραγματοποιεί αυτή τη διαδικασία μόνο για τους συνεργάτες της κατασκευαστές αυτοκινήτων και, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι, είναι η μόνη εταιρεία που το κάνει με ικανότητα μαζικής παραγωγής.

Εφαρμογές για τα LCV

Το πρόγραμμα ανακατασκευής καλύπτει και τις εφαρμογές ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCV) για diesel, είτε μέσω των συνεργατών, είτε μέσω του Δικτύου Επισκευής. Όσον αφορά τις μίζες και τα δυναμό, φροντίζει επίσης και για τα οχήματα LCV και για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, καθώς και για κάποιους κωδικούς off-road.

Τέλος, η εταιρεία αναζητά διαρκώς ποιες άλλες ομάδες προϊόντων μπορεί να προσθέσει στις λύσεις ανακατασκευής/επισκευής και, ανάμεσα σε αυτές, είναι οι ηλεκτρονικοί συμπιεστές και οι μετατροπείς. Επομένως, η ήδη εκτενής προσφορά της είναι μόνο πιθανό να αυξηθεί, ιδίως καθώς η DENSO έχει δεσμευτεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να αυξήσει τη βιωσιμότητα των προϊόντων της.

ΠΗΓΗ: DENSO   

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.