ΕΟΒΕΑΜΜ

Προτάσεις αντιμετώπισης της ακρίβειας

08/03/2022
Η Ενιαία Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων και Μοτοσυκλετών (Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.), σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τη «βαθύτατη ανησυχία» για το «συνεχώς εντεινόμενο κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2021, ως απόρροια του υπερδιπλασιασμού των τιμών στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος». 

Επιπλέον, αυτό που επισημαίνει ως πιο ανησυχητικό είναι ότι «ακόμη δεν υπάρχουν ορατά σημάδια ανάσχεσης αυτού του κύματος». Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΟΒΕΑΜΜ προτείνει μία σειρά μέτρων, όπως:

  1. Αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κλιμακωτά από το 50% στο 75%, ανάλογα με τις καταναλωθείσες κιλοβατώρες.
  2. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της ΕΕ, με την οποία δεν διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  3. Αφαίρεση – κατάργηση κάθε έμμεσου φόρου (π.χ. χρεώσεις Δήμων), πέραν της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος – φυσικού αερίου που περιλαμβάνονται στους σχετικούς λογαριασμούς κατανάλωσης.
  4. Απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης για όσο διάστημα επικρατεί αυτό το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
  5. Παροχή δυνατότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη ρύθμιση της αποπληρωμής των αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε διάστημα 24 μηνών.
  6. Επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, όπως έκαναν ήδη πολλές χώρες της Ε.Ε.
  7. Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να προστατευθεί και το καλάθι των νοικοκυριών, αλλά και τα έσοδα των επιχειρήσεων.
  8. Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών που κατεβλήθησαν στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού σε μη επιστρεπτέες.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.