AUTOMECHANIKA

Η συνάντηση του Aftermarket επέστρεψε δυναμικά

17/10/2022
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και αρκετές νέες ιδέες, η κορυφαία έκθεση για το Aftermarket πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στον εκθεσιακό χώρο της Φρανκφούρτης, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες και εκθέτες.

Η Automechanika Φρανκφούρτης επέστρεψε δυναμικά και φιλοξένησε κορυφαίες εταιρείες, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, εργαστήρια, διαγωνισμούς, διαλέξεις και συζητήσεις για τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. 78.000 επισκέπτες από 175 χώρες συμμετείχαν στη φετινή έκθεση, με 2.804 εταιρείες από 70 χώρες να παρουσιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις 19 αίθουσες και τον εξωτερικό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή διοργάνωση έλαβαν μέρος, ως εκθέτες, 25 εταιρείες από την Ελλάδα.

«Τα πράγματα οδεύουν ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Με τους πελάτες και τους διεθνείς συνεργάτες μας είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον: τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις εμπορικές εκθέσεις. Η ισχυρή διεθνής συμμετοχή, με εκθέτες από 70 χώρες και επισκέπτες από 175 χώρες, κάνει εμφανές ότι το διεθνές Aftermarket της αυτοκινητοβιομηχανίας επέστρεψε στη Φρανκφούρτη. Οι συμμετέχοντες αξιοποίησαν πλήρως τις νέες ευκαιρίες δικτύωσης, ώστε να συναντηθούν επιτέλους από κοντά και να δημιουργήσουν νέες επαγγελματικές επαφές». Detlef Braun, μέλος του Δ.Σ. της Messe Frankfurt

Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 350 εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων παρουσιάσεων από νέους παίχτες στην αγορά, καθώς και δωρεάν εργαστήρια για τους επαγγελματίες του κλάδου. Κατά την πρώτη μέρα, CEO κορυφαίων εταιρειών συμμετείχαν στην εκδήλωση CEO Breakfast, που υποστηριζόταν από την ZF Aftermarket. Οι επαγγελματίες της Formula 1, Mika Hakkinen και Mark Gallagher, παρείχαν εντυπωσιακά δεδομένα για τη βιομηχανία, που αλλάζει πιο γρήγορα από ποτέ.

Οι τομείς όπου εστίασε η φετινή διοργάνωση αφορούσαν την ψηφιοποίηση, την ανακατασκευή, τα εναλλακτικά συστήματα κίνησης και την ηλεκτροκίνηση, που αποτελούν καθοριστικές προκλήσεις για τα συνεργεία και τους διανομείς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ενότητα Innovation4Mobility, που κάλυψε θεματικές, όπως: τεχνολογία μπαταριών, εναλλακτικά συστήματα κίνησης, υδρογόνο, ηλιακή ενέργεια, ηλεκτρονικό εμπόριο και συνδεδεμένα οχήματα. Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί η μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών νεαρής ηλικίας οι οποίοι θέλησαν να ενημερωθούν σχετικά με ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας στον κλάδο της δευτερογενούς αγοράς. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η παρουσίαση της πρωτοβουλίας Talents4AA που δημιουργήθηκε πρόσφατα με στόχο την προσέλκυση ταλαντούχων επαγγελματιών στο Aftermarket.


«Η έκθεση αποτέλεσε μία σπουδαία ευκαιρία για δικτύωση και η ένωση έλαβε εξαιρετικό feedback από τα μέλη του κλάδου. To group ADI, o όμιλος Bilstein, η Continental, o όμιλος Misfat, η NRF και η SKF είναι μερικές από τις εταιρείες που έγιναν μέλη στην πρωτοβουλία Talents4AA, κατά την Automechanika Φρανκφούρτης. Είμαι σίγουρος πως θα υποδεχθούμε πολλά ακόμα νέα μέλη, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης». Stephane Freitas, Γενικός Γραμματέας Talents4AA

Πλέον, η Automechanika Φρανκφούρτης επιστρέφει στη φυσιολογική της ροή και θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Η επόμενη έκθεση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 10-14 Σεπτεμβρίου 2024.

Βραβεία καινοτομίας

Τα πολυπόθητα Βραβεία Καινοτομίας απονεμήθηκαν στους νικητές, σε ειδική εκδήλωση, την πρώτη ημέρα της έκθεσης. Εκτός από τα βραβεία στις οκτώ κατηγορίες (Ηλεκτρική Κινητικότητα, Δεδομένα & Συνδεσιμότητα, Λύσεις Συνεργείου & Υπηρεσίες, Ανταλλακτικά & Λύσεις Τεχνολογίας, Φανοποιεία & Βαφές, Καθαρισμός & Φροντίδα Αυτοκινήτου, Αξεσουάρ & Προσαρμογή, Επαγγελματικά Οχήματα), απονεμήθηκε και ένα «Πράσινο Βραβείο» στο προϊόν που κρίθηκε ιδιαίτερα βιώσιμο.

Οι νικητές των βραβείων επιλέχθηκαν μεταξύ 133 υποψηφίων συνολικά.

Τα προϊόντα και οι λύσεις που υποβλήθηκαν ως προτάσεις αξιολογήθηκαν από μία διεθνή ομάδα 14 ειδικών, οι οποίοι εξέτασαν διάφορα κριτήρια, όπως ο βαθμός καινοτομίας, η οικονομική αποδοτικότητα, η φιλικότητα προς τον χρήστη, η λειτουργικότητα, η συνάφεια με τη δευτερογενή αγορά, η ασφάλεια και η ποιότητα, καθώς και η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.

Τα προϊόντα που βραβεύτηκαν φέτος αποκάλυψαν μία σαφή εστίαση στην ψηφιοποίηση, τη νέα κινητικότητα και τη βιωσιμότητα. Ξεχώρισαν κάποιες έξυπνες λύσεις για συνεργεία και τεχνολογικές καινοτομίες, όπως μία εφαρμογή που επιτρέπει την εύρεση και παραγγελία ανταλλακτικών γρήγορα και αξιόπιστα, συστήματα που υποστηρίζονται από το διαδίκτυο για τη διάγνωση ζημιών και ένας έγχρωμος σαρωτής Bluetooth που μπορεί να αναγνωρίσει τα χρώματα και να χρησιμοποιήσει έναν πίνακα δεδομένων ώστε να παρέχει τη σωστή φόρμουλα που ταιριάζει με το χρώμα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης μεταξύ των νικητών ήταν ένα σύστημα ανάκτησης για κατεστραμμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ένας σταθμός ταχείας φόρτισης με μέγιστη ισχύ εξόδου 240 kW και ένα σύστημα για τη μείωση της ροπής πέδησης.

Επιπλέον, για τρίτη φορά η επιτροπή παρουσίασε το «Πράσινο Βραβείο» για να τιμήσει την πιο οικολογικά βιώσιμη καινοτομία, μεταξύ των προϊόντων που παρουσιάστηκαν. Το φετινό Green Award απονεμήθηκε στην GelKoh για το «LiBa®Rescue», που συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων. Αυτή η καινοτομία κέρδισε επίσης το Βραβείο στην κατηγορία Workshop & Service Solutions.

Οι νικητές

Κατηγορία: E-mobility (Ηλεκτρική κινητικότητα)
Εταιρεία:
Autel Europe
Προϊόν: MaxiCharger DC FAST
Ο MaxiCharger DC FAST της Autel είναι ένας σταθμός ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC) για ηλεκτρικά οχήματα. Έχει μέγιστη ισχύ εξόδου 240 kW.

Κατηγορία: Data & Connectivity (Δεδομένα & Συνδεσιμότητα)
Εταιρεία: Herth+Buss Car Parts
Προϊόν: Herth+Buss Product Detector
Η εφαρμογή Product Detector της Herth+Buss καθιστά δυνατή τη γρήγορη και εύκολη αναγνώριση του ανταλλακτικού που αναζητάτε. Με αυτόν τον τρόπο, το επιθυμητό αντικείμενο μπορεί απλώς να σαρωθεί μέσω της εφαρμογής και στη συνέχεια να βρεθεί – εξαλείφοντας τη διαδικασία αναζήτησης μέσω έντυπων και διαδικτυακών καταλόγων. Η δυνατότητα της εφαρμογής να αναγνωρίζει εικόνες εξοικονομεί χρόνο και χρήμα στα συνεργεία, ενώ είναι, επίσης, δυνατή η παραγγελία των ανταλλακτικών απευθείας από την εφαρμογή.

Κατηγορία: Workshop & Service Solutions (Λύσεις συνεργείου & Υπηρεσίες)
Εταιρεία: GelKoh GmbH
Προϊόν: LiBa®Rescue
Αυτό το καινοτόμο σύστημα ανάκτησης για ηλεκτρικά οχήματα είναι ανθεκτικό στη θερμότητα έως και 1.500°C και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, όπως μία πυροσβεστική κουβέρτα. Σε ένα περιστατικό πυρκαγιάς ή ως προληπτικό μέτρο, το κατεστραμμένο όχημα σπρώχνεται πάνω από το σύστημα ανάκτησης και, στη συνέχεια, αυτό τυλίγεται γύρω από το όχημα. Παρόλο που το σύστημα δεν είναι σε θέση να αποτρέψει τις χημικές αντιδράσεις στην ίδια την μπαταρία, συμβάλλει ώστε η ζεστή μπαταρία να μην πυροδοτήσει άλλες εύφλεκτες ουσίες στο όχημα, καθώς περιορίζει την παροχή οξυγόνου, αποτρέποντας την πλήρη καταστροφή του οχήματος.

Κατηγορία: Parts & Technology Solutions (Ανταλλακτικά & Λύσεις Τεχνολογίας)
Εταιρεία: Knorr-Bremse Systeme fur Nutzfahrzeuge
Προϊόν: Σύστημα μείωσης της ροπής πέδησης
Το σύστημα αυτό συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2, μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και το επίπεδο των μικρών σωματιδίων, μειώνοντας τη φθορά των τακακιών φρένων.

Κατηγορία: Car Wash & Care (Καθαρισμός & Φροντίδα Αυτοκινήτου)
Εταιρεία: Lederzentrum GmbH
Προϊόν: ColourScannerPRO – Έγχρωμος σαρωτής που περιλαμβάνει Βάση δεδομένων
Το ColourScannerPRO είναι ένας νέος τύπος φορητού ψηφιακού εργαλείου που μπορεί να προσδιορίσει γρήγορα και οικονομικά το χρώμα των δερμάτινων επιφανειών στο εσωτερικό του οχήματος, όπου απαιτείται επισκευή. Ο έγχρωμος σαρωτής συνδέεται με το smartphone μέσω Bluetooth, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή COLOURLOCK.

Κατηγορία: Accessories & Customizing (Αξεσουάρ & Προσαρμογή)
Εταιρεία: Dropracks AS
Προϊόν: Dropracks – Κινούμενες Σχάρες Οροφής
Καινοτόμο σύστημα σχάρας οροφής για αυτοκίνητα στο οποίο η επιφάνεια φόρτωσης (δηλαδή η σχάρα) δεν είναι μόνιμα στερεωμένη στην αντίστοιχη βάση στην οροφή του οχήματος. Αντίθετα, ένας έξυπνος μηχανισμός κίνησης επιτρέπει να τραβήξετε έξω τη σχάρα και να την κατεβάσετε στο επίπεδο του στήθους. Το αποτέλεσμα: ογκώδη αντικείμενα, όπως ποδήλατα, καγιάκ και σκάλες, μπορούν να φορτωθούν και να ασφαλιστούν εύκολα.

Κατηγορία: Body & Paint (Φανοποιεία και Βαφές)
Εταιρεία: Celette France S.A.S.
Προϊόν: Eagle – Ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης αμαξώματος αυτοκινήτου
Ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης, με τη χρήση λέιζερ, για την εξακρίβωση της παραμόρφωσης του πλαισίου, για παράδειγμα μετά από συγκρούσεις. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα συγκρίνονται με τις συντεταγμένες CAD που παρέχονται από τον κατασκευαστή του οχήματος και το σύστημα είναι σε θέση να ανιχνεύει αξιόπιστα αποκλίσεις 1,5 mm. Ο χρόνος που χρειάζεται για να μετρηθεί ένα ολόκληρο όχημα δεν ξεπερνά τα δέκα λεπτά.

Κατηγορία: Commercial Vehicles (Επαγγελματικά Οχήματα)
Εταιρεία: ZF Friedrichshafen AG
Προϊόν: ZF Aftermarket Turning Assistance System CV Retrofit Solution
Ένα νέο σύστημα υποβοήθησης σε στροφές και κατά την αλλαγή λωρίδας, που ξεχωρίζει χάρη στο σύστημα αισθητήρων του που συνδυάζει το ραντάρ με οπτικούς αισθητήρες. Σε άσχημες  καιρικές συνθήκες, όπως σε έντονη βροχή, σε ομίχλη ή σε χιόνι, όταν η κάμερα δεν μπορεί να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες, το ραντάρ συμπληρώνεται με ένα δεύτερο σύστημα αισθητήρων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.