Έξι κολοσσοί καταργούν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης
αυτοκινητοβιομηχανία

Έξι κολοσσοί καταργούν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης

Με τις συνομιλίες για το κλίμα να είναι στην πρώτη γραμμή, αυτή την στιγμή οι μεταφορές αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Οι συνομιλίες στη Διάσκεψη για το Κλίμα βρίσκονται σε εξέλιξη και ένα από τα θέματα στα οποία εστιάζουν είναι οι μεταφορές. Χώρες, επιχειρήσεις και τοπικές κυβερνήσεις υπόσχονται να έχουν μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα των αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο έως το 2040 και στις μεγάλες αγορές έως το 2035. Έξι αυτοκινητοβιομηχανίες καταργούν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2040.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η διακήρυξη για την κατάργηση των οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα (κινητήρες εσωτερικής καύσης), η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην COP26, θα υιοθετηθεί από έξι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι εταιρείες που τάσσονται υπέρ

Όπως αναφέρεται, οι κατασκευαστές που υπογράφουν τη διακήρυξη είναι οι Volvo, Ford Motor, General Motors, Mercedes Benz και Jaguar Land Rover, καθώς και η κινεζική BYD.

Οι μεταφορές αντιστοιχούν σήμερα περίπου στο ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τα αυτοκίνητα κάθε είδους, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

H Volvo πάντως είχε ήδη δεσμευτεί για ηλεκτροκίνηση σε όλα τα μοντέλα της από το 2030. Η Ford έχει επίσης ανακοινώσει ότι η γκάμα αυτοκινήτων της στην Ευρώπη θα είναι πλήρως ηλεκτρική έως το 2030. Αντίστοιχα, και η Mercedes πρόσφατα έκανε γνωστό ότι προετοιμάζεται ώστε να είναι μία πλήρως ηλεκτρική μάρκα στο τέλος της δεκαετίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Jaguar Land Rover έχει δηλώσει ότι στοχεύει να έχει αποκλειστικά ηλεκτρική γκάμα μοντέλων έως το 2030.

Κατασκευαστές που κρατούν διστακτική στάση

Οι πηγές του πρακτορείου επισημαίνουν ότι τη συμφωνία δεν θα υπογράψουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία. Πρόκειται για χώρες με ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία. Αντίστοιχα, Toyota, Volkswagen, BMW, Stellantis, Honda και Hyundai αναμένεται να απέχουν από τη διακήρυξη.

Πηγή του Reuters σημείωσε πως κάποιοι κατασκευαστές αυτοκινήτων εκφράζουν επιφυλάξεις. Προβληματίζονται από το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή τους δεσμεύει σε μία ακριβή τεχνολογική μετάβαση. Ταυτόχρονα, απουσιάζει αντίστοιχη δέσμευση από τις κυβερνήσεις για την εξασφάλιση της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών (δικτύου φόρτισης κλπ.) για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε, πάντως, το καλοκαίρι να δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές. Στόχος να απαγορευτούν οι πωλήσεις νέων οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα από το 2035.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ