αυτοκινητοβιομηχανία

Γιατί αυξάνονται οι τιμές των νέων αυτοκινήτων;

30/03/2023
Μία σειρά από αιτίες έχουν οδηγήσει στη μεγάλη αύξηση που έχουν σημειώσει οι τιμές των αυτοκινήτων, τα τελευταία 3 χρόνια.

Έρευνα που διεξήχθη από την JATO Dynamics, δείχνει ότι η μέση τιμή λιανικής πώλησης για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, που διατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξήθηκε κατά 14% μεταξύ 2015 και 2022. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, η μέση τιμή ενός νέου αυτοκινήτου αυξήθηκε περίπου 24%.

Αυτό συμβαίνει για μια σειρά από λόγους:

  1. Η μεγάλη αύξηση στο κόστος αγοράς των πρώτων υλών (χάλυβας, κράματα αλουμινίου, χαλκός, πλαστικά, κρύσταλλα, διάφορα συνθετικά υλικά κλπ.) που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Ενδεικτικό είναι ότι, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, το νικέλιο από τις 29.000 €/t εκτοξεύθηκε στις 100.000 €/t, μετά την εισβολή. Αντίστοιχα, το αλουμίνιο σημείωσε ρεκόρ υψηλότερης τιμής, ενώ το ατσάλι ανέβηκε σε ποσοστό 25%.
  2. Η εγκατάσταση συστημάτων υποβοήθησης οδηγού και ασφαλείας, προκειμένου εξασφαλιστούν τα πολυπόθητα, αν όχι απαραίτητα πλέον, αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP.
  3. Η αύξηση του κόστους ενέργειας.
  4. Η αύξηση του κόστους των μεταφορικών, που έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί και το χρονικό διάστημα παράδοσης των πρώτων υλών.
  5. Η ανάγκη συμμόρφωσης στα αυστηρότερα όρια εκπομπών ρύπων, που απ’ όλους τους κατασκευαστές αντιμετωπίζεται με στροφή στην ηλεκτροκίνηση, γεννά μεγάλες ανάγκες για επενδύσεις σε έρευνα και εξέλιξη νέων πλατφορμών και τεχνολογιών μπαταριών. Αλλά και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης γίνονται ακριβότεροι, αφού πρέπει να εξοπλιστούν με φίλτρα μικροσωματιδίων.
  6. Λόγω της πανδημίας, τα lockdowns παγκοσμίως είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, σε όλους τους κλάδους.
  7. Τέλος, οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί λόγω της υψηλής ζήτησης, η οποία υπερκαλύπτει τη διαθεσιμότητα.

Για τους παραπάνω λόγους, οι κατασκευαστές έχουν δηλώσει ότι η άνοδος στην τιμή πώλησης είναι αναγκαστική, αλλιώς διακυβεύεται η βιωσιμότητα των εταιρειών. Φαίνεται λοιπόν ότι ήρθε για να μείνει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.