ADAS

Ανανεωμένο σκιάδιο οδηγού

27/03/2020
Η εταιρεία καινοτοµεί στον τοµέα της προστασίας του οδηγού από τον ήλιο, παρουσιάζοντας ένα νέο σκιάδιο που χρησιµοποιεί την τεχνητή νοηµοσύνη για να εµποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς όµως να περιορίζει το οπτικό πεδίο.

Η Bosch επανεξετάζει την ασφάλεια και την άνεση του οδηγού, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα από τα πιο υποτιμημένα εξαρτήματα του εσωτερικού του αυτοκινήτου, το σκιάδιο. Ο ήλιος αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα επικινδυνότητας κατά την οδήγηση, καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ορατότητα του οδηγού και μπορεί να συμβάλλει ακόμα και στην πρόκληση ατυχήματος. Το παραδοσιακό σκιάδιο δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επαρκώς αυτό το πρόβλημα ασφάλειας. Στην καλύτερη περίπτωση, εμποδίζει μερικώς τον ήλιο προς τα μάτια του οδηγού, αλλά μαζί με αυτό, μπλοκάρει επίσης μέρος από το οπτικό του πεδίο.

Το Visual Visor διαθέτει ένα ενιαίο, διαφανές πάνελ LCD, µία κάµερα µε τεχνολογία τεχνητής νοηµοσύνης (AI) ανίχνευσης προσώπου και λογισµικό ανάλυσης και παρακολούθησης.
Στην κορυφαία έκθεση τεχνολογίας CES 2020 που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας, η Bosch παρουσίασε το Visual Visor, για το οποίο κέρδισε και το βραβείο Best of Innovation. Πρόκειται για μία διάφανη επιφάνεια που θα αντικαταστήσει το κλασικό σκιάδιο και περιλαμβάνει μία οθόνη LCD και μία «έξυπνη» κάμερα. Η τεχνολογία της Bosch χρησιμοποιεί έξυπνους αλγορίθμους για να εμποδίζει την αντανάκλαση του ήλιου, όχι όμως και την ορατότητα του οδηγού.


Για τους περισσότερους οδηγούς σε όλο τον κόσμο, το σκιάδιο, όπως το ξέρουμε, δεν αρκεί για να αποφευχθεί η επικίνδυνη aντανάκλαση του ήλιου – ειδικά την αυγή και το σούρουπο όταν ο ήλιος μπορεί να μειώσει σημαντικά την ορατότητα. Το Visual Visor αλλάζει τον τρόπο µε τον οποίο οι οδηγοί βλέπουν τον δρόµο.
Dr. Steffen Berns, πρόεδρος της Bosch Car Multimedia

Ένα σκιάδιο κατάλληλο για το µέλλον

Το Visual Visor συνδέει την οθόνη LCD με την κάμερα παρακολούθησης οδηγού ή επιβατών για να παρακολουθεί τη σκιά του ήλιου στο πρόσωπό τους. Το σύστημα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσει τον οδηγό μέσα στην εικόνα από την κάμερα, αλλά και για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων σημείων – π.χ. τα μάτια, τη μύτη και το στόμα – ώστε να μπορεί να εντοπίσει τις σκιές στο πρόσωπο. Ο αλγόριθμος αναλύει το οπτικό πεδίο του οδηγού και σκουραίνει μόνο το τμήμα της οθόνης μέσω του οποίου το φως χτυπά στα μάτια του. Η υπόλοιπη οθόνη παραμένει διαφανής και έτσι πλέον δεν καλύπτεται ένα μεγάλο τμήμα του οπτικού πεδίου του οδηγού.

«Σύντομα διαπιστώσαμε, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης (του προϊόντος), ότι οι χρήστες προσαρμόζουν το παραδοσιακό σκιάδιο ώστε να ρίχνει πάντα σκιά στα μάτια τους», δήλωσε ο Jason Zink, τεχνικός εμπειρογνώμονας της Bosch στη Βόρεια Αμερική και ένας από τους συν-δημιουργούς του Visual Visor. «Αυτή η ανακάλυψη ήταν κομβική στην απλοποίηση της ιδέας του προϊόντος και πυροδότησε τον σχεδιασμό της τεχνολογίας».

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας υγρών κρυστάλλων για την προστασία από τον ήλιο µειώνει την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία, την ενόχληση του οδηγού και τον κίνδυνο ατυχήµατος. Παράλληλα, αυξάνει την ορατότητα, την άνεση και την ασφάλεια.

Από τη σύλληψη της ιδέας µέχρι τη δοκιµή και τη δηµιουργία πρωτοτύπων, το Visual Visor εξελίχθηκε µέσα από την κουλτούρα καινοτοµίας που υπάρχει στην Bosch.


Έχουµε δηµιουργήσει µία κουλτούρα γύρω από την ενθάρρυνση των συνεργατών µας, βάζοντάς τους στη θέση του οδηγού.
Mike Mansuetti, πρόεδρος της Bosch στη Βόρεια Αµερική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.