Bosch

Επεκτείνει τη ζωή των μπαταριών

26/02/2021
Με την ανάπτυξη υπηρεσιών µέσω cloud, η εταιρεία επιδιώκει να βελτιώσει σηµαντικά την απόδοση και τη διάρκεια ζωής των µπαταριών των ηλεκτρικών οχηµάτων.

Η καταπόνηση επιταχύνει τη γήρανση των στοιχείων της μπαταρίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία των μπαταριών, τόσο μικρότερη είναι η απόδοση και η χωρητικότητά τους, και τόσο μικρότερη είναι η αυτονομία του οχήματος. Για να συμβάλλει στη διάρκεια ζωής τους, η Bosch αναπτύσσει νέες υπηρεσίες cloud που συμπληρώνουν τα συστήματα διαχείρισης μπαταριών των οχημάτων.


Η Bosch συνδέει τις µπαταρίες ηλεκτρικών οχηµάτων µε το cloud. Με τις υπηρεσίες που διαθέτουµε µπορούµε να βελτιώσουµε ουσιαστικά τις επιδόσεις των µπαταριών και να επεκτείνουµε τη διάρκεια ζωής τους.
Δρ. Markus Heyn, µέλος του Δ.Σ. της Robert Bosch GmbH

Οι έξυπνες λειτουργίες του λογισµικού στο cloud αναλύουν συνεχώς την κατάσταση της µπαταρίας και λαµβάνουν τα κατάλληλα µέτρα για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της γήρανσης των στοιχείων. Έτσι, µπορεί να µειωθεί η φθορά της µπαταρίας, που είναι το πιο ακριβό εξάρτηµα ενός ηλεκτρικού οχήµατος, έως και κατά 20%. Τα δεδοµένα σε πραγµατικό χρόνο από το όχηµα και το περιβάλλον του διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο. Οι υπηρεσίες cloud χρησιµοποιούν αυτά τα δεδοµένα για να βελτιστοποιήσουν κάθε διαδικασία επαναφόρτισης και να παρέχουν στους οδηγούς συγκεκριµένες συµβουλές σχετικά µε την εξοικονόµηση ενέργειας κατά την οδήγηση, µέσα από την οθόνη του πίνακα οργάνων. Η Bosch ονοµάζει τη νέα υπηρεσία «Battery in the Cloud» και ο πρώτος πελάτης της είναι η DiDi Chuxing, κορυφαία πλατφόρµα υπηρεσιών µετακίνησης. Η εταιρεία εξοπλίζει έναν πιλοτικό στόλο οχηµάτων µε υπηρεσίες µπαταριών της Bosch, στην πόλη Xiamen.

Ακριβής ανάλυση σε πραγµατικό χρόνο

Η ταχεία φόρτιση της μπαταρίας, ο μεγάλος αριθμός κύκλων φόρτισης, το υπερβολικά σπορ στυλ οδήγησης και οι εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος αποτελούν πηγές καταπόνησης για τις μπαταρίες, γεγονός που τις κάνει να γερνούν γρηγορότερα. Οι cloud υπηρεσίες της Bosch έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν – και να αντιμετωπίζουν – αυτές τις καταπονήσεις. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την μπαταρία – π.χ. η τρέχουσα θερμοκρασία περιβάλλοντος και οι συνήθειες φόρτισης – αρχικά μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο cloud, όπου αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης (machine-learning algorithms) αξιολογούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο, η Bosch, όχι μόνο προσφέρει πρόσβαση στην τρέχουσα κατάσταση της μπαταρίας, ανά πάσα στιγμή, αλλά επιτρέπει για πρώτη φορά και μία αξιόπιστη πρόβλεψη της υπολειπόμενης διάρκειας ζωής και απόδοσης μίας μπαταρίας. Μέχρι τώρα, δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ακριβής πρόβλεψη, για το πόσο γρήγορα θα φθαρεί μία μπαταρία σε ένα ηλεκτρικό όχημα.


Οι ισχυρές µπαταρίες µε µεγάλη διάρκεια ζωής θα κάνουν την ηλεκτροκίνηση πιο βιώσιµη.
Δρ. Markus Heyn

Ένα ακόµη χαρακτηριστικό των έξυπνων λειτουργιών του λογισµικού είναι η αρχή της νοηµοσύνης του σµήνους (swarm intelligence): οι αλγόριθµοι που χρησιµοποιούνται για την ανάλυση, αξιολογούν τα δεδοµένα που συλλέγονται από έναν ολόκληρο στόλο, και όχι µόνο από µεµονωµένα οχήµατα. Αυτή η δυνατότητα είναι το κλειδί για τον εντοπισµό των περισσότερων παραγόντων καταπόνησης των µπαταριών και για την ταχύτερη αναγνώρισή τους.

Προστασία των στοιχείων από τη γήρανση

Τα νέα στοιχεία που αποκτήθηκαν για την κατάσταση της μπαταρίας επιτρέπουν επίσης την προστασία της από τη γήρανση. Για παράδειγμα: οι πλήρως φορτισμένες μπαταρίες γερνούν πιο γρήγορα σε ιδιαίτερα υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Έτσι, οι cloud υπηρεσίες της Bosch εξασφαλίζουν ότι οι μπαταρίες δεν θα φορτίζονται στο 100%, όταν οι συνθήκες είναι πολύ ζεστές ή πολύ κρύες. Με τη μείωση της κατάστασης φόρτισης της μπαταρίας μόνο κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, η μπαταρία προστατεύεται από ακούσια φθορά.


Τα δεδοµένα στο cloud θα βοηθήσουν επίσης στη βελτίωση της συντήρησης και επισκευής της µπαταρίας. Μόλις εντοπιστεί µία βλάβη ή ένα ελάττωµα, ο οδηγός ή ο διαχειριστής του στόλου µπορεί να ειδοποιηθεί. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να επισκευαστεί η µπαταρία, προτού καταστραφεί ολοκληρωτικά ή σταµατήσει να λειτουργεί.

Τέλος, οι υπηρεσίες cloud βελτιστοποιούν επίσης τη διαδικασία επαναφόρτισης, κατά την οποία υπάρχει ο κίνδυνος η μπαταρία να χάσει οριστικά μέρος από τις επιδόσεις και την χωρητικότητά της. Το έξυπνο λογισμικό στο cloud μπορεί να υπολογίσει μία μεμονωμένη καμπύλη φόρτισης για κάθε διαδικασία επαναφόρτισης, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιείται στο σπίτι ή αλλού. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία επαναφορτίζεται στο βέλτιστο επίπεδο, συμβάλλοντας στη διατήρηση των στοιχείων της. Οι υπάρχουσες εφαρμογές με χρονοδιακόπτες απλώς επιτρέπουν στους οδηγούς να χρονομετρήσουν τη διαδικασία επαναφόρτισης, έτσι ώστε να εκτελείται όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι χαμηλή. Η Bosch, στα πλαίσια των νέων υπηρεσιών της, προσφέρει μία ειδικά αναπτυγμένη διαδικασία επαναφόρτισης, όπου βελτιστοποιείται τόσο η γρήγορη όσο και η αργή φόρτιση και ελέγχονται τα επίπεδα ηλεκτρικού ρεύματος και τάσης, κατά την επαναφόρτιση, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.