Bosch

Επένδυση στην ανάπτυξη ηµιαγωγών

03/01/2022
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως το 2022 θα επενδύσει πάνω από 400 εκατοµµύρια ευρώ στην παραγωγή ηµιαγωγών, µε την ενίσχυση των εγκαταστάσεων στη Δρέσδη, το Reutlingen και το Penang.

Με την έλλειψη ηµιαγωγών παγκοσµίως να συνεχίζεται, η Bosch, ένας από τους κορυφαίους παγκοσµίως προµηθευτές τεχνολογίας και υπηρεσιών, προχωρά σε άλλη µία επένδυση στις εγκαταστάσεις κατασκευής chip, ανταποκρινόµενη στην υψηλή ζήτηση. Μόνο το 2022, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 400 εκατοµµύρια ευρώ για την επέκταση των εργοστασίων της στη Δρέσδη, στο Reutlingen της Γερµανίας και στο Penang της Μαλαισίας.

«Η ζήτηση για ηµιαγωγούς συνεχίζει να αυξάνεται µε ιλιγγιώδη ταχύτητα. Υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων, επεκτείνουµε συστηµατικά την παραγωγή ηµιαγωγών. Σκοπός να παρέχουµε στους πελάτες µας την καλύτερη δυνατή υποστήριξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Bosch, Volkmar Denner.

Το µεγαλύτερο µέρος της επένδυσης προορίζεται για το εργοστάσιο που δηµιουργήθηκε πρόσφατα στη Δρέσδη. Εκεί, η παραγωγική ικανότητα αναµένεται να ενισχυθεί µέσα στο 2022. Περίπου 50 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στο εργοστάσιο στο Reutlingen. Η συνολική επένδυση σε αυτό θα φτάσει, έως το 2023, τα 150 εκατ. ευρώ. Ακόµη, η Bosch κατασκευάζει στο Penang ένα νέο κέντρο δοκιµών για ηµιαγωγούς.

«Στόχος µας είναι να αυξήσουµε την παραγωγή τσιπ στη Δρέσδη νωρίτερα από τον προγραµµατισµένο χρόνο. Ταυτόχρονα, να επεκτείνουµε τους ειδικούς χώρους µε κατάλληλες συνθήκες στο Reutlingen. Εκεί συγκεκριµένα η θερµοκρασία, ο φωτισµός, ο θόρυβος και αρκετοί άλλοι παράγοντες που αφορούν τον αέρα θα ελέγχονται σε πολύ µεγάλο βαθµό. Κάθε επιπλέον τσιπ που παράγουµε θα βοηθήσει στην τρέχουσα κατάσταση.», λέει ο Harald Kroger, µέλος του διοικητικού συµβουλίου.

Στο Reutlingen θα προστεθούν συνολικά πάνω από 4.000 τ.µ. στα σηµερινά 35.000 τ.µ. κατάλληλου χώρου. Η προσθήκη 1.000 τ.µ. επιφάνειας παραγωγής δίσκων πυριτίου 200 χιλιοστών (φτάνοντας στο σύνολο τα 11.500 τ.µ.) έχει ήδη ολοκληρωθεί. Εκεί παράγονται δίσκοι πυριτίου από τον Σεπτέµβριο. «Έχουµε ήδη ενισχύσει την παραγωγική µας ικανότητα για δίσκους πυριτίου 200 χιλιοστών κατά περίπου 10%», λέει ο Kroger. Η κεφαλαιακή δαπάνη για αυτό ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ το 2021. Έτσι, η εταιρεία ανταποκρίνεται στην ιδιαίτερα αυξηµένη ζήτηση για ηµιαγωγούς. Στο δεύτερο στάδιο της επέκτασης θα δηµιουργηθούν επιπλέον 3.000 τ.µ. µέχρι το τέλος του 2023. Η Bosch θα επενδύσει περίπου 50 εκατ. ευρώ το 2022 και το 2023.

Νέο κέντρο δοκιµών στο Penang της Μαλαισίας

Ένα μέρος των δαπανών που έχουν προγραμματιστεί για το 2022 θα διατεθεί σε ένα νέο κέντρο δοκιμών ημιαγωγών στο Penang. Θα είναι ένα εργοστάσιο υψηλής αυτοματοποίησης και συνδεσιμότητας, στο οποίο θα πραγματοποιούνται δοκιμές σε τσιπ ημιαγωγών και αισθητήρων από το 2023. Συνολικά, η Bosch διαθέτει περισσότερα από 100.000 τ.μ. έκτασης στην ηπειρωτική περιοχή του Penang, η οποία θα αναπτυχθεί σταδιακά. Αρχικά, το κέντρο δοκιμών θα καλύπτει περίπου 14.000 τ.μ. – συμπεριλαμβανομένων αποστειρωμένων δωματίων, χώρων γραφείων, έρευνας και ανάπτυξης και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων για έως και 400 συνεργάτες. Το κέντρο δοκιμών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2023. Η επιπρόσθετη δυνατότητα για δοκιμές στο Penang στοχεύει στον μελλοντικό εντοπισμό νέων τεχνολογιών στα εργοστάσια δίσκων πυριτίου της Bosch.

Τεχνογνωσία στην παραγωγή ηµιαγωγών

Η μικροηλεκτρονική αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την επιτυχία όλων των επιχειρηματικών τομέων της Bosch. Έχοντας αναγνωρίσει νωρίς τις προοπτικές αυτής της τεχνολογίας, η εταιρεία παράγει εξαρτήματα ημιαγωγών για περισσότερα από 60 χρόνια. Αυτό την καθιστά μία από τις λίγες εταιρείες που έχει βαθιά γνώση της μικροηλεκτρονικής, καθώς και εξειδίκευση στα ηλεκτρονικά και το λογισμικό. Παράγει εξαρτήματα ημιαγωγών στο Reutlingen από το 1970, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης όσο και στην αυτοκίνηση.

Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά στα αυτοκίνητα αποτελούν τη βάση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την αύξηση της απόδοσης του συστήματος κίνησης.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο στη Δρέσδη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021. Δηλαδή, έξι μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο. Τα τσιπ που κατασκευάζονται στο νέο εργοστάσιο εγκαθίστανται αρχικά στα ηλεκτρικά εργαλεία της εταιρείας. Για τους πελάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας, η παραγωγή τσιπ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Από τότε που εισήχθη η τεχνολογία των 200 χιλιοστών το 2010, η Bosch έχει επενδύσει πάνω από 2,5 δις ευρώ στο Reutlingen και τη Δρέσδη. Πέραν αυτού, έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη μικροηλεκτρονικής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.