εκμάθηση

Κέντρο Ποδηλάτου στην καρδιά της Αθήνας

03/06/2021
Εγκαινιάστηκε στις 3 Ιουνίου το «Κέντρο Ποδηλάτου» του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Ι.Ο.Α.Σ «Πάνος Μυλωνάς». Σημαντική στιγμή, η δωρεά ποδηλάτων σε παιδιά του Φιλανθρωπικού Σωματείου "Οι Φίλοι του Παιδιού".

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», εγκαινίασαν την Πέμπτη 3 Ιουνίου, το «Κέντρο Ποδηλάτου». Πρόκειται για έναν ενημερωτικό σταθμό, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, σχετικά με την ασφαλή χρήση και τα σημεία τεχνικού ελέγχου του ποδηλάτου.

Το «Κέντρο Ποδηλάτου» θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας & Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας, όπου και καθημερινά για έναν μήνα, εκπαιδευτές του Ι.Ο.ΑΣ. θα είναι διαθέσιμοι για να συζητήσουν και να ενημερώσουν όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση με το ποδήλατο.


Στο «Κέντρο Ποδηλάτου» οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για: 

  1. Τον εξοπλισμό ασφαλείας που πρέπει να διαθέτει ένα ποδήλατο
  2. Τα βασικά σημεία που θα πρέπει να ελέγχουν πριν τη χρήση του ποδηλάτου
  3. Τον εξοπλισμό ασφάλειας του αναβάτη
  4. Τους κανόνες που πρέπει να τηρούν, ώστε να παραμένουν ασφαλείς κινούμενοι εντός του αστικού ιστού.

Ο σταθμός απευθύνεται σε όλους, καθώς θα δίνονται συμβουλές που αφορούν την ασφαλή ποδηλασία ενηλίκων, αλλά και των παιδιών. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θέτει για την Αθήνα η βιώσιμη κινητικότητα, είναι η απρόσκοπτη και ασφαλής μετακίνηση με το ποδήλατο. 

Οι πολίτες μετά το πέρας της επίσκεψής τους θα παραλαμβάνουν φυλλάδιο για την υπενθύμιση των βασικών σημείων ελέγχου του ποδηλάτου και των κανόνων ασφαλείας πριν ξεκινήσουν και κατά την ποδηλασία. Στο φυλλάδιο θα σημειώνονται και τυχόν σημεία του ποδηλάτου που χρήζουν παρέμβαση/διόρθωση/επισκευή στο ποδήλατο (π.χ. φώτα, λάστιχα, φρένα κτλ) ώστε οι πολίτες να απευθύνονται στους αρμόδιους επιχειρηματίες για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου τους.

«Το ποδήλατο είναι ένα μέσο στο οποίο επενδύει ο Δήμος της Αθήνας. Συνδέεται με την αειφόρο ανάπτυξη, τη βιώσιμη κινητικότητα και με την κουλτούρα της ισόρροπης μετακίνησης που θέλουμε να δημιουργήσουμε στην πόλη. Χρειάζεται όμως να αποκτήσουμε τόσο την εκπαίδευση όσο και την παιδεία για τη χρήση του. Η συνεργασία μας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”, είναι μία από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας των ποδηλάτων στη συνύπαρξή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ΙΧ και τους πεζούς.», δήλωσε με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Ποδηλάτου ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.  


Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», κ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά δήλωσε σχετικά:

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για την ανάληψη δράσεων σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα και την οδική ασφάλεια στην πόλη μας. Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί το μέλλον. Οι Δήμοι αποτελούν τους πρωτεργάτες στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 55% έως το 2030. Το ποδήλατο όλο και περισσότερο, χρησιμοποιείται πλέον ως μέσο μεταφοράς και όχι μόνο ως μέσο αναψυχής και άθλησης. Είναι πολύ σημαντικό και οι ποδηλάτες, ως ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου, να είναι σωστά ενημερωμένοι για τα θέματα ασφάλειας και συνύπαρξης με τα άλλα οχήματα στο δρόμο. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χαρά και τιμή μας που το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ποδήλατο και την ασφαλή χρήση του. Ευελπιστούμε το «Κέντρο Ποδηλάτου» να γίνει πόλος έλξης, προσελκύοντας και ενημερώνοντας μεγάλο αριθμό πολιτών κάθε ηλικίας».

Επίσης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, ο Δήμος Αθηναίων σκόρπισε χαμόγελο στα παιδιά του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Οι Φίλοι του Παιδιού». 60 ποδήλατα, τα οποία είχαν κατασχεθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου χαρίστηκαν στα παιδιά. Τα ποδήλατα ελέγχθηκαν και επισκευάστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ώστε τα παιδιά να μπορούν να απολαμβάνουν τις βόλτες τους με ασφάλεια.


Το Κέντρο Ποδηλάτου θα λειτουργεί Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή (19:00-21:00), Τρίτη-Πέμπτη (8:00-10:00 & 19:00 -21:00) και το Σαββατοκύριακο (10:00-13:00 & 18:00 – 21:00).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.