Με τη δύναμη του ήλιου
lightyear

Με τη δύναμη του ήλιου

Η Ολλανδική εταιρεία Lightyear παρουσίασε το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο µε µεγάλη αυτονοµία και επιδιώκει να φέρει µία νέα εποχή στην αυτοκίνηση.

Τα ηλιακά αυτοκίνητα είναι στην ουσία ηλεκτρικά οχήματα που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια. Διαθέτουν φωτοβολταϊκές κυψέλες για να μετατρέπουν την ενέργεια από το φως του ήλιου σε ηλεκτρική. Έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια και μπορούν επίσης να λειτουργούν ομαλά τη νύχτα ή όταν δεν υπάρχει άμεσο ηλιακό φως.

Το πρωτότυπο αυτοκίνητο Lightyear One στοχεύει να καλύψει τα κενά των ηλεκτρικών οχημάτων, τα σημεία στα οποία παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αδυναμίες.

Η χαµηλή αυτονοµία και η ελλιπής δυνατότητα φόρτισης παραµένουν οι κυριότεροι παράγοντες προβληµατισµού για τους υποψήφιους αγοραστές των ηλεκτρικών οχηµάτων.

Αυτά ακριβώς τα ζητήματα επιδιώκει να επιλύσει το Lightyear One, με αυτό που αποκαλεί «υπερ-απόδοση». Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, προσφέρει την απίστευτη αυτονομία των 725 χλμ. με μία μόνο φόρτιση και με σχετικά μικρή μπαταρία. Παράλληλα, μπορεί να φορτίζει απευθείας από το φως του ήλιου καλύπτοντας περίπου 12 χλμ./ώρα, που αντιστοιχεί σε περίπου 20.000 χλμ. ετησίως.

Στα πλαίσια της αναζήτησης εναλλακτικών µορφών ενέργειας, τα ηλιακά οχήµατα αρχίζουν να αποκτούν µία δυναµική. Υπάρχουν ήδη κάποιες µεγάλες αυτοκινητοβιοµηχανίες και start-up που έχουν ασχοληθεί µε τον τοµέα αυτό, κυρίως µε τη δηµιουργία υβριδικών ηλιακών αυτοκινήτων ή εξαρτηµάτων που µε την ηλιακή ενέργεια αυξάνουν την αυτονοµία των οχηµάτων. Παρά τα πλεονεκτήµατά τους, η αποδοτικότητα, το βάρος και το κόστος των ηλιακών πάνελ αποτελούν τις κυριότερες αιτίες που δεν χρησιµοποιούνται ακόµα ευρέως από την αυτοκινητοβιοµηχανία.

Το Lightyear One είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας υλικά, έχει εξαιρετικά αεροδυναμικό σχεδιασμό, ενώ δόθηκε έμφαση και στο χαμηλό βάρος, ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.


Η οροφή και το καπό του αποτελούνται από φωτοβολταϊκές κυψέλες µε συνολικό εµβαδό 5 τ.µ. που καλύπτονται από προστατευτικό γυαλί ασφαλείας

Εκτός από την ηλιακή ενέργεια, μπορεί να φορτίσει όπως ένα plug-in ηλεκτρικό όχημα, σε σταθμούς φόρτισης ή σε μία τυπική πρίζα 230V, ενώ έχει και τη δυνατότητα γρήγορης φόρτισης που προσφέρει 507 χλμ. αυτονομίας ανά ώρα φόρτισης.

Διαθέτει συνολικά 4 ηλεκτροκινητήρες – έναν σε κάθε τροχό – που λειτουργούν ανεξάρτητα, ώστε να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας κατά τη μετάδοση της κίνησης και επιτυγχάνει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 10 δευτερόλεπτα.

Το Lightyear One αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2021 στην τιμή των 149.000€.


Σε αυτό το καινοτόµο όχηµα η HELLA συµβάλλει µε δύο προϊόντα από τους βασικούς τοµείς της, τον φωτισµό και τα ηλεκτρονικά εξαρτήµατα, εξοπλίζοντας το Lightyear One µε το πεντάλ γκαζιού και τις µονάδες φωτισµού 90mm bi-LED.


Η Lightyear είναι μία start-up από την Ολλανδία που ιδρύθηκε το 2016 από μία ομάδα πρώην φοιτητών μηχανολογίας οι οποίοι είχαν κερδίσει στον διαγωνισμό World Solar Challenge (2013, 2015 και 2017) για οχήματα που με φωτοβολταϊκά πάνελ παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία από τον διαγωνισμό, τους ώθησε να δημιουργήσουν ένα ηλιακό όχημα με μεγάλη αυτονομία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.