Τεχνολογίες ελέγχου για μέγιστη ασφάλεια
Mazda

Τεχνολογίες ελέγχου για μέγιστη ασφάλεια

Η Mazda παρουσιάζει έξυπνες τεχνολογίες νέας γενιάς, όπως το σύστημα 4κίνησης i-Activ all-wheel- drive (AWD), που λειτουργεί σε συνδυασμό με το G-Vectoring Control (GVC) για τον έλεγχο της κατανομής ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών.

Χάρη στο πρόσφατα εξελιγμένο πρόγραμμα ελέγχου και τις νέες τεχνολογίες μείωσης των τριβών, το σύστημα κίνησης και στους τέσσερις τροχούς i-Activ AWD της Mazda, εξασφαλίζει ιδανική σταθερότητα και ηρεμία στην οδήγηση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και σε πραγματικές συνθήκες, οικονομία παραπλήσια με ενός οχήματος με κίνηση στους εμπρός τροχούς. Διαθέτει λειτουργία αναγνώρισης φορτίου σε 4 σημεία και συνεργάζεται αρμονικά με το G-Vectoring Control, ρυθμίζοντας την κατανομή της ροπής μπροστά και πίσω, ενισχύοντας τον βαθμό πρόσφυσης, ανεξάρτητα από το στιλ οδήγησης. Περιορίζει, επίσης, το συνολικό ποσοστό των μηχανικών απωλειών και συμβάλλει στην οικονομία καυσίμου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι νέες τεχνολογίες περιορισμού των τριβών περιλαμβάνουν έναν ελαστικό αποσβεστήρα στο εσωτερικό της μονάδας παραγωγής ισχύος, που μειώνει σημαντικά τις διακυμάνσεις της ροπής εισόδου, οι οποίες αποστέλλονται στο σύστημα μετάδοσης κίνησης στους πίσω τροχούς. Ακόμη, ενσωματώνει μία νέα ρύθμιση που εφαρμόζει μία μικρή διαφορά στην κατανομή της δύναμης πέδησης, μεταξύ εμπρός και πίσω διαφορικού. Έτσι, ορίζοντας γρήγορα την κατανομή ροπής -μόνον όταν είναι απαραίτητο-, το σύστημα προσφέρει θετική απόκριση και βελτιωμένη οικονομία καυσίμου σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Το πίσω διαφορικό μειώνει τη μηχανική απώλεια, υιοθετώντας ρουλεμάν και τη χρήση λαδιού χαμηλού ιξώδους, μαζί με μία διάταξη που αποθηκεύει λάδι στο πάνω μέρος του, παρέχοντας μόνο την απαραίτητη ποσότητα, όπου και όταν απαιτείται. Συνδυαστικά, αυτές οι λύσεις αυξάνουν την ακρίβεια της μονάδας ελέγχου του συστήματος AWD, μειώνοντας σημαντικά τις συνολικές μηχανικές απώλειες.

Στην αρχή της στροφής, το σύστημα AWD θα διατηρήσει την υπάρχουσα κατανομή ροπής εμπρός / πίσω, για να δώσει προτεραιότητα στην καλύτερη απόκριση στη στροφή, μέσω του ελέγχου ροπής της μονάδας GVC. Μετά την αρχική ενεργοποίηση, το σύστημα AWD αυξάνει σταδιακά το ποσοστό της ροπής που αποστέλλεται στους πίσω τροχούς, ώστε να επιτύχει ουδέτερη συμπεριφορά και πιο σταθερή πορεία του αυτοκινήτου.

Ο συγχρονισμός με το GVC βελτιώνει, επίσης, σημαντικά την απόκριση των πίσω τροχών και τη γραμμικότητα, σε σχέση με τις εντολές του οδηγού στο γκάζι. Κατά την επιτάχυνση, περισσότερη ροπή κατανέμεται στους πίσω τροχούς, καθώς αυξάνεται το κατακόρυφο φορτίο. Κατά την επιβράδυνση, παρέχεται περισσότερη ροπή στους μπροστινούς τροχούς, για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης πρόσφυσης και των τεσσάρων τροχών. Βελτιώνει, ακόμη, τη δυνατότητα ελέγχου, οπότε το αυτοκίνητο ανταποκρίνεται πιστά στις εντολές του οδηγού. Το σύστημα AWD προσφέρεται στα μοντέλα CX-5, CX-30 και Mazda3.

G-Vectoring Control Plus (GVC Plus)

Το GVC Plus ενσωματώνει μία τεχνολογία που ενισχύει ακόμα περισσότερο τη σταθερότητα, χρησιμοποιώντας και τα φρένα, εκτός από τον κινητήρα, ώστε να ελέγξει απευθείας τις τάσεις περιστροφής του αυτοκινήτου περί τον κάθετο άξονά του. Καθώς ο οδηγός βγαίνει από μία στροφή, γυρνώντας το τιμόνι στην ευθεία, το σύστημα ασκεί μία ελαφριά δύναμη πέδησης στους εξωτερικούς τροχούς, παρέχοντας μία σταθεροποιητική ροπή, που βοηθά στην επαναφορά του αυτοκινήτου στην ευθεία. Πραγματοποιεί σταθερά ομαλές μεταβάσεις στις τάσεις εκτροπής, έστω και κάτω από συνθήκες μεγάλων δυνάμεων κατά το στρίψιμο, βελτιώνοντας την ικανότητα του αυτοκινήτου να ακολουθεί με ακρίβεια τις απότομες αλλαγές διεύθυνσης και τις γωνίες εξόδου. Εκτός από τη βελτίωση του χειρισμού σε ελιγμούς αποφυγής σύγκρουσης έκτακτης ανάγκης, το GVC Plus προσφέρει μία αίσθηση σιγουριάς, κατά την αλλαγή λωρίδων σε υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο και κατά την οδήγηση σε χιόνι ή σε ολισθηρό οδόστρωμα. Το σύστημα G-Vectoring Control Plus (GVC Plus) προσφέρεται σε όλα τα μοντέλα Mazda.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.