Μελλοντικές προκλήσεις για τα συνεργεία
Αυτόνοµα Οχήµατα

Μελλοντικές προκλήσεις για τα συνεργεία

Προχωρούν σταδιακά από τα πειραµατικά στάδια στην εφαρµογή τους στον «πραγµατικό κόσµο».

Αντιπροσωπεύουν μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, με τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κινητικότητα. Ωστόσο, ενώ η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, η πλήρης υιοθέτηση 100% αυτόνομων οχημάτων παραμένει περιορισμένη λόγω τεχνικών, κανονιστικών και άλλων πολυπλοκοτήτων, κυρίως σχετικά με τις απαιτούμενες υποδομές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο της η Ενρίκα Λαζαρίνι της Autopromotec, βρισκόμαστε στην εποχή της προοδευτικής εξάπλωσης των ημιαυτόνομων οχημάτων, τα οποία προσφέρουν προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS). Αυτά τα συστήματα, όπως το adaptive cruise control (ACC), η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας και το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, μειώνουν σημαντικά τον φόρτο εργασίας του οδηγού και ενισχύουν την οδική ασφάλεια. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η υιοθέτηση του ADAS θα μπορούσε να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα έως και 47%.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως οι αισθητήρες LIDAR (Light Detection and Ranging) και οι κάμερες υψηλής ανάλυσης είναι θεμελιώδεις για την περιβαλλοντική αντίληψη των αυτόνομων οχημάτων. Αυτοί οι αισθητήρες επιτρέπουν στα οχήματα να «βλέπουν» και να αναλύουν το περιβάλλον τους με ακρίβεια, αναγνωρίζοντας πεζούς, άλλα οχήματα και εμπόδια. Μία μελέτη από το MIT έδειξε ότι η ενσωμάτωση προηγμένου LIDAR μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες ανίχνευσης και αντίδρασης των αυτόνομων οχημάτων κατά 60%.

Παρά τις σηµαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, η υιοθέτηση πλήρως αυτόνοµων οχηµάτων (επίπεδο 5) εξακολουθεί να αντιµετωπίζει σηµαντικές προκλήσεις.

Ένα από τα κύρια εμπόδια στην προώθηση των αυτόνομων οχημάτων είναι το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διαφέρει από χώρα σε χώρα και, συχνά, στερείται γενικευμένης τυποποίησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, έχει υιοθετήσει ρυθμιστικά μέτρα, αλλά οι νόμοι αυτοί βρίσκονται ακόμη σε φάση ανάπτυξης και μπορεί να απαιτηθούν χρόνια (έως το 2030, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) πριν εφαρμοστούν σε επίπεδο κρατών μελών.

Εκτός από τα ρυθμιστικά ζητήματα, οι υποδομές στα οδικά δίκτυα χρειάζονται εκσυγχρονισμό για να υποστηρίξουν τα αυτόνομα οχήματα, κάτι που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις. Τα έξυπνα σήματα κυκλοφορίας και η δικτύωση είναι κρίσιμα στοιχεία για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των αυτόνομων οχημάτων, καθώς και για την υποστήριξη της επικοινωνίας μεταξύ του οχήματος και της υποδομής (V2I).

Ο τομέας του Aftermarket πρέπει, επίσης, να προετοιμαστεί για τη μετάβαση. Η συντήρηση και η επισκευή πλήρως αυτόνομων οχημάτων απαιτούν εξειδικευμένες τεχνικές δεξιότητες και προηγμένο εξοπλισμό. Τα συνεργεία θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό ώστε να διαχειρίζονται τα πολύπλοκα αυτόνομα συστήματα. Σύμφωνα με την IHS Markit, έως το 2035 θα κυκλοφορούν περισσότερα από 33 εκατομμύρια αυτόνομα οχήματα, δημιουργώντας νέα ζήτηση για εξειδικευμένες δεξιότητες και υπηρεσίες στον τομέα της δευτερογενούς αγοράς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.