Μέτρα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης
ενίσχυση

Μέτρα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης

Το σχέδιό της για την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων παρουσίασε η κυβέρνηση, το οποίο περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα και επιδοτήσεις, αλλά και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. 

Το νομοσχέδιο που αφορά την ηλεκτροκίνηση αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιούλιο και, κατά την παρουσίασή του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, ανέφερε ότι ο στόχος είναι το 2030, ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα τίθενται σε κυκλοφορία να είναι ηλεκτρικά. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της αγοράς. Όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να δοθούν κίνητρα για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων, τόσο των επιβατικών όσο και των επαγγελματικών, που περιλαμβάνουν επιδότηση, φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις κίνησης. Παράλληλα, αναγκαία συνθήκη είναι η εύκολη φόρτιση των οχημάτων.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου για την ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης. Τα σημεία αυτά θα βρίσκονται σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά και σε ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Ακόμη, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα λειτουργεί Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, όπου θα καταγράφονται όλες οι υποδομές επαναφόρτισης και οι σχετικοί φορείς. Αυτό θα παρέχει στους χρήστες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, στοιχεία όπως η διαθεσιμότητα των σημείων, η τρέχουσα κατάστασή τους (αν είναι ελεύθερο ή κατειλημμένο), καθώς και η τιμή και ο τρόπος πληρωμής, ανέφερε ο ίδιος. Όσον αφορά τον κλάδο των επισκευών, «με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται και η αδειοδότηση και λειτουργία συνεργείων επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και τα απαιτούμενα προσόντα για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος τεχνίτη ηλεκτρικών οχημάτων. Και επίσης, διαμορφώνουμε το κατάλληλο πλαίσιο για την ταξινόμηση των ηλεκτρικών οχημάτων κάθε τύπου», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε πως το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που έχει προορίζεται για την ενίσχυση της αγορά κατά την περίοδο 2020-2021 είναι μόνο η αρχή. «Θα ακολουθήσουν αντίστοιχα τέτοια πακέτα και τα επόμενα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις πρόσφατες ανακοινώσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης αγκαλιάζει την ηλεκτροκίνηση και προβλέπει τη χρηματοδότηση 1 εκατ. φορτιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επομένως προσδοκούμε βασίμως χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκούς πόρους για την συνέχιση αυτής της προσπάθειας», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.