Τοποθετείτε, πάντα, νέα αμορτισέρ σε ζεύγη
Driv

Τοποθετείτε, πάντα, νέα αμορτισέρ σε ζεύγη

Οι καλύτερες πρακτικές για τα καλύτερα αποτελέσµατα, όσον αφορά την απόδοση, την ασφάλεια και την αξιοπιστία.

Όταν λειτουργεί σωστά, η ανάρτηση ενός οχήµατος κάνει τα πάντα. Εξασφαλίζει τον ακριβή έλεγχο και χειρισµό του τιµονιού. Συµβάλλει σε µία πιο σταθερή και άνετη διαδροµή. Μειώνει την απόσταση φρεναρίσµατος και προστατεύει τα ελαστικά του οχήµατος από ανώµαλη φθορά. Επιπλέον, συµβάλλει στην αύξηση της συνολικής ασφάλειας οδήγησης σε ένα ευρύ φάσµα οδικών και καιρικών συνθηκών.

Όταν δεν λειτουργεί σωστά -ειδικά όταν τα αµορτισέρ και άλλα εξαρτήµατα είναι ελαττωµατικά ή φθαρµένα-, η ανάρτηση ενδέχεται να µην είναι σε θέση να προσφέρει αυτά τα σηµαντικά οφέλη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάθε εξάρτηµα του συστήµατος ανάρτησης πρέπει να ελέγχεται κάθε 20.000 χιλιόµετρα ή τουλάχιστον µία φορά τον χρόνο και να αντικαθίσταται, αµέσως, όταν εντοπίζονται σηµάδια φθοράς.

Δεν αρκεί, όµως, απλά, η αντικατάσταση των φθαρµένων ανταλλακτικών της ανάρτησης. Οι µηχανικοί πρέπει να θυµούνται να αντικαθιστούν τα αµορτισέρ σε ζεύγη και να εκτελούν µία ολοκληρωµένη εργασία τοποθετώντας, επίσης, νέα κιτ προστασίας και στερέωσης, τα οποία είναι κρίσιµα για την επίτευξη της σωστής απόδοσης αυτών των σηµαντικών στοιχείων ασφαλείας.

Γιατί είναι σηµαντικά τα αµορτισέρ;

To πιο σημαντικό πλεονέκτημα των αμορτισέρ είναι να κρατούν τους τροχούς του οχήματος στην επιφάνεια του οδοστρώματος για αυξημένη πρόσφυση και έλεγχο. Καθώς το όχημα «συναντά» ανώμαλες οδικές επιφάνειες (ή κίνηση εκτός δρόμου), η ανάρτηση κινείται πάνω/κάτω για να διατηρήσει τη σταθερότητα, τον έλεγχο και την άνεση των επιβατών. Η επίτευξη ισχυρής πρόσφυσης μεταξύ των ελαστικών και της επιφάνειας του δρόμου είναι ένα κρίσιμο κομμάτι αυτής της εργασίας, επειδή συμβάλλει στη διατήρηση του ελέγχου διεύθυνσης και πέδησης, καθώς και της συνολικής σταθερότητας του οχήματος. Για την αποτελεσματική εκτέλεση αυτών των λειτουργιών, κάθε αμορτισέρ πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Γιατί πρέπει να αντικαθίστανται τα αµορτισέρ σε ζεύγη;

Κάθε φορά που χρειάζεται να αλλαχτεί ένα αμορτισέρ, πρέπει να αντικατασταθεί και το «ταίρι» του στον ίδιο άξονα (εμπρός ή πίσω) για να διασφαλιστεί ότι, τουλάχιστον αυτά τα δύο, βρίσκονται σε ισοδύναμη κατάσταση λειτουργίας. Επειδή ένα νέο αμορτισέρ δεν έχει, ακόμη, εμφανίσει εσωτερική φθορά, το ζευγάρωμα με ένα φθαρμένο είναι πιθανό να δημιουργήσει ανόμοια χαρακτηριστικά απόσβεσης στον άξονα, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει την υπερ-απόσβεση από το καινούργιο αμορτισέρ, δημιουργώντας σε αυτό υψηλότερο κίνδυνο ζημιάς και πρόωρης φθοράς.

Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες, όπως ισχύει και στη χώρα μας, μία σημαντική  διαφορά στην κατάσταση των αμορτισέρ μπορεί να προκαλέσει την αποτυχία κατά τον τεχνικό έλεγχο ενός οχήματος (ΚΤΕΟ).

Πραγµατοποιήστε συχνούς και προσεκτικούς ελέγχους.

Η Monroe προτείνει τον έλεγχο των αμορτισέρ και των γονάτων κάθε 20.000 χλμ., καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των τακτικών συντηρήσεων. Οι τεχνικοί θα πρέπει να ελέγξουν μία σειρά συνηθισμένων ενδείξεων, που επιβεβαιώνουν την ανάγκη αντικατάστασης. Φθαρμένοι σφαιρικοί σύνδεσμοι (μπαλάκια) στα συστήματα διεύθυνσης και ανάρτησης αποτελούν ένδειξη φθοράς. Επίσης, η κακή απόκριση στο τιμόνι κι οι διαρροές υγρού από το αμορτισέρ ή το σώμα του γονάτου δείχνουν ανάγκη αντικατάστασης αμορτισέρ. Προσέξτε ακόμη, την «τοπική» και ανόμοια φθορά ελαστικών, την υπερβολική αναπήδηση του οχήματος ή / και κλίση ή την ταλάντευση κατά τη διάρκεια της αλλαγής λωρίδας.

Εάν κάποια από αυτές τις συνθήκες είναι εμφανής, αντικαταστήστε τόσο το κατεστραμμένο αμορτισέρ όσο και το «ταίρι» του στον ίδιο άξονα του οχήματος.

Επιλέξτε πάντα το καλύτερο: Monroe.
Οι ιδιοκτήτες οχηµάτων που αναζητούν µία εµπειρία οδήγησης «σαν καινούργιο», µπορούν να βασίζονται στη Monroe για εξαιρετική ποιότητα, απόδοση και αξία. Τα δηµοφιλή αµορτισέρ Monroe Original, για παράδειγµα, διαθέτουν τις ίδιες τεχνολογίες -και, συχνά κατασκευάζονται στις ίδιες εγκαταστάσεις της εταιρείας- όπως τα αµορτισέρ της Πρώτης Τοποθέτησης που εξοπλίζουν εκατοµµύρια επιβατικά οχήµατα.


Για να βεβαιωθείτε ότι η επισκευή γίνεται σωστά, από την πρώτη φορά, τοποθετήστε, πάντα, τα νέα αµορτισέρ σε ζευγάρια. Κατά περίπτωση, χρησιµοποιήστε τα αντίστοιχα νέα κιτ στερέωσης και προστασίας της Monroe. Με τα κιτ θα πετύχετε οµαλή και ήσυχη απόδοση µε ακρίβεια και µακρά διάρκεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ