Επαγγελματική συντήρηση αυτόματων κιβωτίων
motul

Επαγγελματική συντήρηση αυτόματων κιβωτίων

Τα ολοένα αυστηρότερα όρια ρύπων έχουν ωθήσει τα τελευταία χρόνια τους κατασκευαστές να εξετάσουν και να εφαρμόσουν τεχνολογικές λύσεις για τη βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμου των οχημάτων τους. 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης καυσίμου και επενδύουν στις τεχνολογίες κινητήρων, την υβριδοποίηση, την ηλεκτροκίνηση, αλλά και νέα, πιο αποδοτικά συστήματα μετάδοσης. Στα πλαίσια αυτά ενσωματώνουν στις λύσεις τους αυτόματα κιβώτια (κλασσικά, διπλού συμπλέκτη ή CVT).  

Τα στατιστικά των τελευταίων ετών επιβεβαιώνουν τα παραπάνω: οι πωλήσεις επιβατικών οχημάτων με αυτόματα κιβώτια στην Ελλάδα έφτασαν το 2017 το 18% (από το 1% το 2001), ενώ ο μέσος όρος των πωλήσεων των κατασκευαστών υπερβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις το 70% (Group VAG, Volvo, Mercedes Benz) το 2017 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Επίσης, ως αποτέλεσμα των συνεχώς μεταβαλλόμενων προτιμήσεων των ιδιοκτητών αυτοκινήτων, έχει παρατηρηθεί αυξημένο ενδιαφέρον στην επιλογή ανεξάρτητων συνεργείων για τη συντήρηση των οχημάτων. Η στροφή αυτή πηγάζει κυρίως από την ανάγκη για σημαντικά μειωμένο κόστος συντήρησης, αλλά ταυτόχρονα και από την ανάγκη για την παράταση της διάρκειας ζωής και τη μεγαλύτερη αξία μεταπώλησης του οχήματος. Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες συνειδητοποιούν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την τακτική συντήρηση του κινητήρα, αλλά και του συστήματος μετάδοσης. 

Η εξέλιξη των αυτόματων κιβωτίων επεκτείνεται, στην τεχνολογία και σύνθεση των υγρών μετάδοσης, τα οποία περιέχουν σύνθετα πακέτα πρόσθετων που αποσκοπούν στην αύξηση της απόδοσής τους, την προστασία του κιβωτίου, αλλά συντελούν ταυτόχρονα στη μείωση των τριβών και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης καυσίμου. Με την πάροδο του χρόνου (και των χιλιομέτρων) τα πρόσθετα αυτά εξασθενούν, το ιξώδες του λιπαντικού αλλοιώνεται και η απόδοση του λιπαντικού μειώνεται αισθητά, επηρεάζοντας σημαντικά την απόδοση του κιβωτίου, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως: 

 1. Υστέρηση στην αλλαγή 
 2. Απότομες ή αναίτιες αλλαγές 
 3. Κραδασμοί του οχήματος σε υψηλά φορτία 
 4. Απότομο τράνταγμα του οχήματος στο παρκάρισμα ή κατά τη στάση 

Παρόλο που οι κατασκευαστές έχουν κάνει προσπάθειες να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των υγρών μετάδοσης, η αντικατάστασή τους εξακολουθεί να είναι αναγκαία σε τακτικά διαστήματα. Επίσης, η διάρκεια ζωής των υγρών μετάδοσης εξαρτάται από την οδηγική συμπεριφορά, καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η ρύπανση, η υγρασία κ.ά. 

Ωστόσο, η απλή αντικατάσταση των υγρών μετάδοσης, χωρίς τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, οδηγεί στη μερική μόνο αναπλήρωση του λιπαντικού και των πρόσθετων, αφενός γιατί δεν γίνεται αντικατάσταση του συνόλου του λιπαντικού (συχνά δεν υπερβαίνει το 40%), αφετέρου γιατί τα σωματίδια μετάλλων και ρύπων δεν απομακρύνονται από το επιμέρους σύστημα και συνεχίζουν να επιβαρύνουν την απόδοση του νέου υγρού μετάδοσης. 

Ιδανική λύση στην ορθή συντήρηση των αυτόματων κιβωτίων είναι η αντικατάσταση 100% των υγρών μετάδοσης (ATF – Automatic Transmission Fluids), κάτι που συνιστούν αρκετοί κατασκευαστές. Η εξ ολοκλήρου αντικατάσταση των ATF απομακρύνει όλους τους ρύπους και ακαθαρσίες από το αυτόματο κιβώτιο και τα υδραυλικά συστήματα ελέγχου. Η απόπλυση (flushing) του κιβωτίου βελτιώνει σημαντικά το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργήσει το νέο υγρό μετάδοσης και βελτιώνει τη συνολική απόδοση και λειτουργία του συστήματος, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη επιπλέον επισκευών και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του. 

Επαγγελματική προσέγγιση 

Το MotulEvo concept έχει καθιερωθεί ως η πλέον κατάλληλη λύση και ως σημείο αναφοράς της επαγγελματικής συντήρησης αυτόματων συστημάτων μετάδοσης, τόσο από τους επαγγελματίες συντηρητές, όσο και από τους ιδιοκτήτες οχημάτων. Ο εξοπλισμός που συμπεριλαμβάνεται στο MotulEvo concept επιτρέπει την 100% αντικατάσταση των ATF, ενώ καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των διάφορων τύπων των αυτόματων κιβωτίων (κλασσικά, διπλού συμπλέκτη και CVT). 

Η Motul έχει διαπιστώσει τις δυσκολίες του επαγγελματία ενός ανεξάρτητου συνεργείου να συντηρήσει επαγγελματικά τα αυτόματα κιβώτια και τις εντοπίζει κυρίως στην απαιτούμενη τεχνική κατάρτιση και στην πρόσβαση στις πληροφορίες των κατασκευαστών (διαφορετικές για κάθε κιβώτιο), που αφορούν κυρίως:  

 1. Τον κατάλληλο τύπο ATF  
 2. Την απαιτούμενη ποσότητα πλήρωσης και απόπλυσης (flushing) του κιβωτίου 
 3. Τη διαδικασία συντήρησης 
 4. Τη διαδικασία ελέγχου της στάθμης του ATF 
 5. Τη διαδικασία αρχικοποίησης της TCU 

Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργήσει μία online βάση δεδομένων με πληροφορίες για όλα τα παραπάνω, που συνοδεύεται από αναλυτικές επεξηγήσεις των συστημάτων ψύξης των αυτόματων κιβωτίων, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τις ορθές διαδικασίες ελέγχου στάθμης των ATF, καθώς και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία.  

Κάθε εγκατάσταση του MotulEvo concept περιλαμβάνει πρακτική εκπαίδευση (training) στο συνεργείο του επαγγελματία, που συνδυάζεται με αναλυτικές έντυπες οδηγίες και εκπαιδευτικά video. 

Ταυτόχρονα το MotulEvo concept προσφέρει στον επαγγελματία τηλεφωνική τεχνική υποστήριξη (hot-line) και επικοινωνία με επαγγελματίες εξειδικευμένους στην τεχνολογία και συντήρηση των αυτόματων κιβωτίων, καθώς και υποστήριξη σε εμπορικό επίπεδο και σε marketing από την Motul.  

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα MotulEvo επιτρέπει την επιπλέον διεύρυνση των δραστηριοτήτων του επαγγελματία και την προσφορά επαγγελματικών υπηρεσιών συντήρησης των σύγχρονων αυτόματων συστημάτων μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων των κιβωτίων CVT και διπλού συμπλέκτη. Το MotulEvo δεν είναι απλά η προσφορά εξειδικευμένου εξοπλισμού, αλλά ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργείων οχημάτων, εξειδικευμένο στην επαγγελματική συντήρηση και επισκευή των αυτόματων κιβωτίων. 

Τα πλεονεκτήματα με μία ματιά 

Η απόπλυση και η πλήρης (100%) αντικατάσταση του υγρού μετάδοσης των αυτόματων κιβωτίων εξασφαλίζει τη μακροζωία του συστήματος μετάδοσης, αφαιρεί τους ρύπους που δημιουργούνται από τις μηχανικές φθορές. Το νέο υγρό μετάδοσης έχει μέγιστη απόδοση σε ένα καθαρισμένο κύκλωμα λίπανσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

 1. Ομαλή αλλαγή ταχυτήτων, αρίστη οδηγική άνεση 
 2. Προστασία απο πρόωρη φθορά 
 3. Διατήρηση της αξίας και λειτουργικότητας του οχήματος 
 4. Μικρό κόστος συντήρησης – αποφυγή δαπανηρών επισκευών 
 5. Μειωμένη κατανάλωση καυσίμου 

Το σύνολο του προσφερόμενου εξοπλισμού του MotulEvo έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει γρήγορη και απρόσκοπτη διαδικασία συντήρησης, μειώνοντας στο μισό τον απαιτούμενο χρόνο σε σύγκριση με τις προτεινόμενες διαδικασίες των κατασκευαστών. 

Ταυτόχρονα, η Motul ενημερώνει συνεχώς τις διαθέσιμες on-line πληροφορίες, καθώς και την γκάμα των συνδέσμων και προσφέρει επιπλέον συνδέσμους για ειδικές εφαρμογές. 

Υπηρεσίες marketing 

 • Σήμανση συνεργείου 
 • Έντυπα ενημέρωσης πελατών 
 • Δημιουργικά καταχωρίσεων 

Προϊοντική κάλυψη 

 • Πλήρης γκάμα προϊόντων ATF 
 • Σύστημα αποθήκευσης 
 • Kit ανάλυσης λιπαντικού 

Ψηφιακό toolkit  

 • Ιστοσελίδα www.motulevo.com 
 • Βάση δεδομένων με αναλυτικές οδηγίες συντήρησης  

Τεχνική υποστήριξη 

 • Πρακτική εκπαίδευση 
 • Τηλεφωνική υποστήριξη (hot-line)  
 • Αναλυτικές έντυπες οδηγίες 
 • Εκπαιδευτικά video 
 • Service support 

Εξοπλισμός 

 • Μονάδα συντήρησης ATM 
 • Standard-set συνδέσμων για την πλειοψηφία των κιβωτίων 
 • Επιπλέον σύνδεσμοι για εξειδικευμένες εφαρμογές 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ