automotive

Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα

24/04/2020
Ο Gael Escribe, CEO της NEXUS, περιγράφει πώς η Nexus προσαρμόζεται, ώστε να είναι έτοιμη και να λειτουργεί άψογα, όταν η αυτοκινητοβιομηχανία αρχίσει να βαδίζει στον δρόμο προς την ανάκαμψη από την κρίση του COVID-19. Ακολουθεί μία περίληψη των βασικών σημείων στα οποία αναφέρθηκε.

Τι μέτρα έχει λάβει η NEXUS ως απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση;

Στη Nexus, διατηρούμε πάντα μία θετική στάση. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κατάσταση και ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, αλλά δεν θέλουμε να αποθαρρυνθούμε. Αυτήν τη στιγμή μας δίνεται η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε, να εξετάσουμε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ειδικά όσον αφορά τη διανομή ανταλλακτικών και επίσης να επικεντρωθούμε εκ νέου σε ορισμένα από τα projects που έχουμε ήδη ξεκινήσει και τα οποία δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα θέλαμε. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω και να βελτιώσουμε τη διαχείριση αυτών των project.

Και τι γίνεται με το μέλλον;

Η προετοιμασία για το αύριο σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε στο παρόν. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα ισχυρό πρόγραμμα μείωσης του κόστους, μειώνοντας τις υφιστάμενες χρεώσεις μας κατά 30% σε λίγες μόνο ημέρες.


Δεν υπάρχει «αύριο» χωρίς σωστή δράση σήμερα, γι’ αυτό δημιουργήσαμε το N! United, μία πρωτοβουλία αλληλεγγύης, όπου η κοινότητα της Nexus και η ευρύτερη αγορά του Aftermarket μπορούν να δωρίσουν χειρουργικές μάσκες σε νοσοκομεία στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Τι αντίκτυπο βλέπετε να υπάρχει στις διάφορες αγορές;

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις ενέργειες των κατασκευαστών αυτοκινήτων της Βόρειας Αμερικής που έχουν λάβει δραστικά μέτρα, όπως μειώσεις μισθών κατά 25%. Οι ενέργειές τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη, επηρεάζοντας τους προμηθευτές εξοπλισμού που εξυπηρετούν την αγορά της Αμερικής, με αποτέλεσμα έναν τεράστιο αριθμό απολύσεων.

Ποια είναι η άποψή σας για την παγκόσμια αγορά;

Κοιτάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία, τις ενέργειες των παγκόσμιων κατασκευαστών και διάφορες μελέτες και εκθέσεις, πιστεύουμε ότι μέσα στο έτος θα υπάρξει μία απώλεια της τάξης του 30% παγκοσμίως στην αγορά. Αυτό θα δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των κατασκευαστών ΟΕ και Aftermarket. Αναμένουμε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα διαταραχθεί πολύ περισσότερο από την κρίση σε σχέση με τη βιομηχανία του Aftermarket.

Θα επαναδιαπραγματευθείτε τους όρους συνεργασίας με τα μέλη και τους προμηθευτές σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

Όχι, δεν σκοπεύουμε να επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους, αλλά σίγουρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας. Μία κριτική που κάνουν οι προμηθευτές προς τους διανομείς αφορά την ετοιμότητά τους να διαπραγματευτούν εκ νέου τους όρους συνεργασίας, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται απαραίτητα από μία αυστηρή εγγύηση για τον όγκο των επιστροφών. Έτσι, αυτή είναι, για παράδειγμα, η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε την ενίσχυση της τήρησης των όρων από όλα τα μέλη μας και να υποστηρίξουμε τους προμηθευτές μας με ισχυρότερες δεσμεύσεις.

Οι προμηθευτές μας θα πρέπει να βασίζονται σε εμάς, καθώς o τομέας των ανταλλακτικών θα επανεκκινήσει αναπόφευκτα πιο γρήγορα από ό,τι ο κλάδος της Πρώτης Τοποθέτησης.

Η καλύτερη συνεργασία μεταξύ κατασκευαστών εξοπλισμού και διανομέων δεν φαντάζει κάτι άπιαστο σε παγκόσμιο ή εθνικό επίπεδο. Οι τοπικοί διανομείς θα πρέπει επίσης να επιδιώξουν να εξορθολογήσουν τα αποθέματα και τις προμήθειές τους, ώστε να αντισταθούν σε πιεστικές απαιτήσεις από προμηθευτές που βιάζονται.

Δημιουργικές και πρωτοποριακές ιδέες

Τέλος, η Nexus επανεξετάζει την ετήσια έκπτωση. Συνιστούμε τριμηνιαίες εκπτώσεις για τα μέλη μας από την πλευρά των κατασκευαστών εξοπλισμού.

Πρόκειται για μία νέα προσέγγιση που είναι χρήσιμη σε όλους. Ο προμηθευτής εξοπλισμού δεν χρειάζεται να κάνει κάποια σημαντική χρηματική περικοπή μία φορά το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα οι διανομείς επωφελούνται από μία πιο τακτική οικονομική «ανάσα». Οι τριμηνιαίες συναντήσεις επιτρέπουν επίσης συχνότερες υπενθυμίσεις των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.


Συνοπτικά, μπροστά σε μία τρομακτική πιθανή κατάρρευση σε πωλήσεις, ο κόσμος του Aftermarket θα επιβιώσει, εάν υιοθετήσει νέες προσεγγίσεις. Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε πρωτοποριακή λύση. Νομίζω ότι το να είσαι ανοιχτός και να σκέφτεσαι δημιουργικά θα βοηθήσει να βρούμε νέους τρόπους για να βγούμε από την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.