Προετοιμάζεται για το μέλλον
NEXUS

Προετοιμάζεται για το μέλλον

Τη στρατηγική της εν όψει των καθοριστικών εξελίξεων που αναμένεται να μεταμορφώσουν τη δευτερογενή αγορά, αποκάλυψε η Nexus Automotive International, κατά τη διάρκεια του Business Forum που πραγματοποιήθηκε στις 8-10 Μαρτίου στη Βιέννη.

Αποτελεί ένα σημαντικό γκρουπ, με 159 μέλη σε 138 χώρες και ετήσιο κύκλο εργασιών που φτάνει τα 35 δισ. ευρώ. Η Nexus φιλοδοξεί, πλέον, να περάσει στην επόμενη φάση της εξέλιξής της και να καταστεί ηγέτης στον μετασχηματισμό του Aftermarket. Στα πλαίσια του Nexus Business Forum 2022, ο Gael Escribe, CEO του γκρουπ, ανέδειξε τις τρεις αξίες που αποτελούν τους πυλώνες της ανάπτυξης του γκρουπ σε όλο τον κόσμο: ευελιξία, επιχειρηματικότητα, καινοτομία. Η Nexus έχει επενδύσει 25 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα 3 χρόνια στην καινοτομία (marketparts, inteliam, mobilion κλπ.), στη βιωσιμότητα, καθώς και στην ευρύτερη επιρροή της στη βιομηχανία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο κομβικά ορόσημα για το μέλλον: η ενοποίηση της αγοράς, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί, και η τεχνολογική επανάσταση, με τα ηλεκτρικά οχήματα να μεταμορφώνουν τον κλάδο.

Από την πλευρά του, ο Alexander Brenner, Manager Director & Partner στη BCG, αναφέρθηκε στους βασικούς παράγοντες που εκτιμάται ότι θα καθορίσουν την εξέλιξη του κλάδου. Τόνισε ότι εδώ και πολλά χρόνια, δεκαετίες ίσως, η ανεξάρτητη δευτερογενής αγορά θεωρούνταν ανθεκτική και σταθερή, όμως πλέον η αυτοκινητοβιομηχανία και το Aftermarket αλλάζουν. Πέρα από τα εξαρτήματα, τα λιπαντικά κλπ., κατά τον ίδιο, η δευτερογενής αγορά του σήμερα αλλά και του μέλλοντος αφορά εξαρτήματα, υπηρεσίες, τη μετατροπή των εξαρτημάτων σε υπηρεσίες, τη σύνδεσή τους με προϊόντα ασφάλισης, με δεδομένα κλπ. Επιπλέον, υποστήριξε πως η βιωσιμότητα και η κυκλική οικονομία, καθώς και η εύρεση και διατήρηση ταλαντούχων εργαζομένων και συνεργατών αποτελούν κομβικά στοιχεία για το μέλλον των επιχειρήσεων στον κλάδο.

O Gael Escribe επεσήμανε, ακόμα, την επιτυχημένη πορεία της Nexus κατά τα 8 χρόνια λειτουργίας της, όμως ο μετασχηματισμός που συντελείται στη δευτερογενή αγορά δημιουργεί αυξημένες και πιο διευρυμένες απαιτήσεις. Για τον λόγο αυτό, ανέλυσε τις έξι κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει το γκρουπ, ώστε να εκπληρώσει τους στόχους του:

  1. Μετάβαση από την ανεξάρτητη δευτερογενή αγορά στο Automotive Aftermarket, στοχεύοντας να γκρεμιστεί ο «τοίχος» που χωρίζει την αγορά στα δύο, μέσα από συνεργασίες με κατασκευαστές οχημάτων, μία από τις οποίες εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί εντός του έτους.
  2. Διεύρυνση των παρεχόμενων λύσεων, ώστε, πέρα από εξαρτήματα και ανταλλακτικά, να περιλαμβάνονται και λύσεις που αφορούν υπηρεσίες – μέσα από επενδύσεις, π.χ. σε start-ups, για καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία και πλατφόρμες, με στόχο να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα και η αυτονομία του γκρουπ.
  3. Ενοποίηση και ισχυροποίηση, με συλλογικές ενέργειες και προγράμματα, όσον αφορά την αγορά προϊόντων από τους προμηθευτές, αλλά και ένα νέο πιλοτικό project που έχει ξεκινήσει για την ενοποίηση εταιρειών σε τοπικό επίπεδο. Αυτά αναμένεται να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα (τιμές, συμβόλαια κλπ.) για τους διανομείς που συνδυάζουν τις παραγγελίες τους.
  4. Περαιτέρω ενίσχυση των συνεργείων, τα οποία παραμένουν στο επίκεντρο και έχουν εξαιρετική σημασία, αξιοποιώντας την ψηφιοποίηση, τη δημιουργία συνεργασιών, τη διαχείριση στόλων.
  5. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, με εκπαιδευτικά προγράμματα – ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία της ένωσης Talents4AA (Talents for the Automotive Aftermarket), σε συνεργασία με εταιρείες και άλλα γκρουπ, που, μεταξύ άλλων θα προσφέρει ψηφιακά εργαλεία για την αναζήτηση-εύρεση θέσεων εργασίας και την προσέλκυση ατόμων υψηλής εκπαίδευσης.
  6. Δέσμευση στη βιωσιμότητα, με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, την εφαρμογή πολιτικών που προάγουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη, καθώς και την πρωτοβουλία για την παγκόσμια ημέρα κλίματος (Climate Day) που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ανθρωπιστική στήριξη στην Ουκρανία

Τη στήριξη προς τον Ουκρανικό λαό και τους πρόσφυγες υπογράμμισε ο Gael Escribe από το βήμα του Business Forum, όπου ανακοίνωσε πως το διοικητικό συμβούλιο της Nexus αποφάσισε να συνεισφέρει 300.000€ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Nexus Automotive International, με ανακοίνωσή της, είχε καταδικάσει τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας και, σχεδόν από την πρώτη στιγμή, έθεσε σε λειτουργία και πάλι την πρωτοβουλία Nexus United, για τον συντονισμό της παροχής βοήθειας και στήριξης προς τους πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ