NGK

Πλαστά μπουζί – Ο εχθρός του κινητήρα!

06/10/2021
Η NGK SPARK PLUG εξετάζει τους κινδύνους που ενέχουν τα πλαστά µπουζί και δίνει συµβουλές για την αναγνώριση και αποφυγή τους.

Ο αγοραστής πρέπει να προσέχει κάθε λεπτομέρεια, ώστε να αποφύγει τα πλαστά μπουζί. Κατασκευασμένα από φθηνά υλικά που σίγουρα δεν περιλαμβάνουν πολύτιμα μέταλλα, αυτές οι απομιμήσεις δεν υποβάλλονται σε αυστηρές δοκιμές, όπως τα μπουζί της NGK SPARK PLUG. Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές, τόσο στα συνεργεία όσο και στους οδηγούς. Η NGK SPARK PLUG, δίνει χρήσιμες συμβουλές πώς να αποφύγετε τις απομιμήσεις.

Εχθρός της ανάφλεξης

Τα πλαστά μπουζί μπορούν και πιθανότατα θα προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στον κινητήρα. Εάν, για παράδειγμα, το μπουζί υπερθερμανθεί και λιώσει ή εάν ένα κομμάτι του κεραμικού μονωτή σπάσει και μπει στον θάλαμο καύσης, η πιθανότητα καταστροφικής βλάβης του κινητήρα είναι πολύ πιθανή. Μία τέτοια ακραία έκβαση θα κοστίσει στον ιδιοκτήτη του οχήματος πολύ ακριβά. Τα πράγματα, επίσης, θα είναι πολύ χειρότερα για ένα συνεργείο που τοποθετεί τέτοιου είδους πλαστά εξαρτήματα, καθώς βρίσκεται εκτεθειμένο στην πιθανότητα αγωγής που θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει την επιχείρηση εκτός λειτουργίας.

Ανάλογα με την ποιότητα της απομίμησης, μπορεί να εμφανιστούν, άμεσα ή με την πάροδο του χρόνου, συμπτώματα, όπως ασυνήθιστοι θόρυβοι στον κινητήρα και πειράκια. Εάν ο κάτοχος του αυτοκινήτου ή ο τεχνικός αντιληφθεί με κάποιον τρόπο ότι έχουν τοποθετηθεί πλαστά ανταλλακτικά, θα πρέπει άμεσα να τα αφαιρέσει και να τα αντικαταστήσει με αυθεντικά προϊόντα Aftermarket. Δυστυχώς, για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων είναι ήδη πολύ αργά όταν αντιλαμβάνονται την εφαρμογή πλαστών εξαρτημάτων. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα είναι να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να διασφαλίζεται ότι, εξαρχής, ποτέ δεν τοποθετούνται πλαστά προϊόντα.

Πώς να αποφύγετε τις απομιμήσεις

  • Προσοχή στις μεγάλες προσφορές-εκπτώσεις

Μία παλιά παροιμία λέει, «Αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι αληθινό». Αυτή είναι μία απλή, αλλά ίσως και η πιο αποτελεσματική συμβουλή που πρέπει να έχετε κατά νου, όταν αγοράζετε ανταλλακτικά Aftermarket. Τόσο οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όσο και οι τεχνικοί θα πρέπει να προσέχουν τις ασυνήθιστα χαμηλές τιμές, όταν αγοράζουν ανταλλακτικά από το διαδίκτυο, αλλά και από φυσικά καταστήματα. Μπορεί να φαίνεται μεγάλη ευκαιρία με την πρώτη ματιά, στην πραγματικότητα, όμως, ίσως αποδειχθεί καταστροφική. Επομένως, είναι υψίστης σημασίας οι τεχνικοί και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να αγοράζουν ανταλλακτικά μόνο από εξουσιοδοτημένα κανάλια διανομής.

  • Παρατηρήστε καλά τα μπουζί

Η ποικιλία των πλαστών μπουζί μπορεί να κυμαίνεται από την άψογη απομίμηση έως το εξευτελιστικά πασιφανές πλαστό μπουζί. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή για να εντοπίσετε ορισμένους τύπους απομιμήσεων. Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν τα εξής.

Μονωτής:

Τα πλαστά μπουζί ενδέχεται να εμφανίζουν ένα ακανόνιστο, οδοντωτό σχήμα στον μονωτή. Ο μονωτής μπορεί να είναι κατασκευασμένος από διαφορετικά κεραμικά υλικά, που παρουσιάζουν διαφορετικό χρώμα. Συνήθως υπάρχουν και φυσαλίδες αέρα παγιδευμένες μέσα στον μονωτή. Μπορείτε να εντοπίσετε τα πλαστά μπουζί χρησιμοποιώντας ένα παχύμετρο για τη μέτρηση της διαμέτρου του μονωτή, καθώς και με μία προσεκτική οπτική επιθεώρηση του μονωτή συγκριτικά με ένα αυθεντικό μπουζί.

Έλεγχος απόξεσης:

Τα πλαστά μπουζί είναι συχνά επικαλυμμένα με ένα χρώμα που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι κατασκευασμένα από μέταλλα υψηλής ποιότητας. Ένας απλός έλεγχος ξύνοντας το εξάγωνο με ένα αιχμηρό αντικείμενο, όπως ένα μαχαίρι, θα αποκαλύψει την πραγματική σύνθεση του μπουζί. Το εξάγωνο μέρος ενός γνήσιου μπουζί δεν είναι ποτέ επικαλυμμένο με κανένα είδος επίστρωσης για να μοιάζει σαν να είναι κατασκευασμένο από διαφορετικό τύπο μετάλλου. Επιπλέον, εάν δεν υπάρχει Αριθμός Παρτίδας (LOT – αριθμός αναγνώρισης που έχει εκχωρηθεί σε συγκεκριμένη ποσότητα ή παρτίδα υλικού από έναν κατασκευαστή) ή χρησιμοποιείται διαφορετική γραμματοσειρά στο εξάγωνο από τη γραμματοσειρά που βλέπετε σε ένα αυθεντικό μπουζί, τότε το προϊόν είναι πλαστό.

Αριστερή εικόνα: αυθεντικό προϊόν
Δεξιά εικόνα: Πλαστό προϊόν χωρίς μοναδικό κωδικό Lot No.
Αριστερή εικόνα: αυθεντικό προϊόν
Δεξιά εικόνα: Πλαστό προϊόν με ψεύτικο μοναδικό κωδικό Lot No, που το αντιλαμβανόμαστε από τη διαφορετική γραμματοσειρά.

Κεντρικό ηλεκτρόδιο:

Τα κεντρικά ηλεκτρόδια των μπουζί της NGK SPARK PLUG, που κατασκευάζονται από πολύτιμα μέταλλα, έχουν συγκολληθεί χρησιμοποιώντας εξαιρετικά εξελιγμένες τεχνικές, τις οποίες οι παραχαράκτες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιγράψουν. Ένας προσεκτικός οπτικός έλεγχος συγκριτικά με ένα αυθεντικό μπουζί μπορεί να αποκαλύψει ότι το πλαστό ηλεκτρόδιο είναι είτε μεγαλύτερο, είτε μικρότερο από το πραγματικό και δείχνει κακοφτιαγμένο. Πολύτιμα μέταλλα όπως το ιρίδιο δεν βρίσκονται ποτέ στα πλαστά ανταλλακτικά.

Ηλεκτρόδιο γείωσης:

Υπάρχει μία προφανής διαφορά στην εμφάνιση ενός αυθεντικού ηλεκτροδίου γείωσης και ενός πλαστού. Οι πλαστογράφοι δυσκολεύονται πολύ να αντιγράψουν τη γωνία του ηλεκτροδίου γείωσης ή το ακριβές διάκενο μεταξύ του ηλεκτροδίου γείωσης και του κεντρικού ηλεκτροδίου. Η σωστή απόσταση μεταξύ των ηλεκτροδίων θα περιλαμβάνεται στις προδιαγραφές της NGK SPARK PLUG και μπορεί να μετρηθεί με τη χρήση ενός φίλερ σε σχήμα νομίσματος ή με λεπίδες.

Αριστερή εικόνα: αυθεντικό προϊόν
Δεξιά εικόνα: Πλαστό προϊόν με εμφανή διαφορά του ηλεκτροδίου γείωσης του μπουζί.

Τμήμα εκχείλωσης:

Κοιτάξτε προσεκτικά το τμήμα εκχείλωσης του μπουζί. Εάν διακρίνετε σημάδια από κοπτικό εργαλείο σε αυτό, προσέξτε: είναι ενδεικτικό πλαστού προϊόντος.

Αριστερή εικόνα: αυθεντικό προϊόν
Δεξιά εικόνα: Πλαστό προϊόν με σημάδι από κοπτικό εργαλείο στην επιφάνεια του μεταλλικού κελύφους στο τμήμα εκχείλωσης του μπουζί.

Τμήμα της ροδέλας (C-Groove):

Εάν υπάρχει σημάδι από κοπτικό εργαλείο στην επιφάνεια του μεταλλικού κελύφους στο τμήμα της ροδέλας του μπουζί (C-Groove), αποτελεί ένα ακόμη σημάδι παραχάραξης και πλαστού μπουζί.

Αριστερή εικόνα: αυθεντικό προϊόν
Δεξιά εικόνα: Πλαστό προϊόν με σημάδι από κοπτικό εργαλείο στην επιφάνεια του μεταλλικού κελύφους στο τμήμα της ροδέλας του μπουζί (C-Groove).

Μάρκα/ Ετικέτα προϊόντος:

Δείτε το όνομα του προϊόντος επάνω στο μπουζί, το οποίο θα πρέπει να έχει εκτυπωθεί με ακρίβεια. Εάν η γραμματοσειρά έχει αλλοιωθεί με οποιονδήποτε τρόπο, το μπουζί μπορεί να είναι πλαστό.

Αριστερή εικόνα: αυθεντικό προϊόν
Δεξιά εικόνα: Πλαστό προϊόν με ΑΛΛΟΙΩμένα γράμματα και διαφορετική γραμματοσειρά από το αυθεντικό.


Η συμβουλή της NGK SPARK PLUG…
Να αγοράζετε πάντα ανταλλακτικά από εξουσιοδοτημένους διανομείς, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συναντάτε ασυνήθιστα χαμηλές τιμές στα μπουζί και να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα ίδια τα μπουζί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.