COVID-19

Προτάσεις για το μέλλον των συνεργείων

01/04/2021
Φορολογικές ελαφρύνσεις, μικροπιστώσεις δανείων, ψηφιακό μητρώο, τεχνικές εκπαιδεύσεις προσωπικού συνεργείων, έκδοση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείων και πολλά ακόμη θέματα τέθηκαν στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου της ΕΟΒΕΑΜΜ.

Πραγματοποιήθηκε το τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΒΕΑΜΜ, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, με τη συμμετοχή 19 μελών της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΒΕΑΜΜ, τα θέματα που απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν ποικίλα και αναφέρονται παρακάτω:

1. Δράσεις ΕΟΒΕΑΜΜ και εξελίξεις προ και μετά COVID 19.

Αναφέρθηκαν όλες οι ενέργειες που έγιναν, όπως τα μέτρα για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις λόγω του κορωνοϊού -μείωση μισθωμάτων 40% για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020-, αίτημα για ένταξη του κλάδου στο πρόγραμμα e-ΛΙΑΝΙΚΟ και η κατάθεση προτάσεων της ΕΟΒΕΑΜΜ για την επανεκκίνηση του κλάδου διεκδικώντας:

 1. Απαλλαγή των συνεργείων αυτοκινήτων από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου 2021, ή τουλάχιστον τη δραστική μείωση αυτών.
 2. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος 2020.
 3. Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου.
 4. Πλήρη επιδότηση μισθωμάτων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021.
 5. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωμής ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των δόσεων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τουλάχιστον μέχρι τον μήνα Σεπτέμβριο 2021.
 6. Ρύθμιση σε δόσεις και διαγραφή τμήματος (τουλάχιστον 30%) των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και των αναστολών.
 7. Αναστολή πληρωμής των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των 120 δόσεων από 1/1/2020 έως 30/06/2021, με αντίστοιχη επέκταση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής και επανέναρξη καταβολής των δόσεων από τον μήνα Σεπτέμβριο 2021.
 8. Αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ τουλάχιστον μέχρι τον μήνα Σεπτέμβριο 2021.
 9. Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα πρότυπα προγραμμάτων του ΟΑΕΔ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
 10. Νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο 2021, καθώς και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες χωρίς αναγγελία στην Τειρεσίας Α.Ε.
 11. Παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην επιχείρηση τους (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ).
 12. Πλήρη διαγραφή δημοτικών τελών κατά τη διάρκεια του lockdown και αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημοτικών τελών και μισθωμάτων.
 13. Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών.
 14. Αύξηση του ελάχιστου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής “7” στα 5.000 €, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και αριθμού εργαζομένων.
 15. Μικροπιστώσεις για δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ με διαδικασίες “express”.

2. Το πρόγραμμα Ένταξη της Πράξης «Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων για την απόκτηση εξειδικευμένων και οριζόντιων γνώσεων και ικανοτήτων σε τεχνικά και λοιπά επαγγέλματα» με Κωδικό ΟΠΣ 5035127 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020»

3. Ψηφιακό μητρώο 

Εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία του ψηφιακού μητρώου συνεργείων οχημάτων, κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 72 του Ν. 4530/2018, μετά από συντονισμένες ενέργειες της ΕΟΒΕΑΜΜ προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Επισημαίνεται ότι, μετά από σχετική παρέμβαση της ΕΟΒΕΑΜΜ προς το αρμόδιο Υπουργείο, διευκρινίστηκε ότι η αποστολή των διαθέσιμων στοιχείων από τα συνεργεία αυτοκινήτων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποβοηθητική και οι οικείες υπηρεσίες Μεταφορών έχουν την υποχρέωση να καταχωρούν τα στοιχεία στο μητρώο.

4. Διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείων – ΥΠΑΝ

Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας των συνεργείων αυτοκινήτων. Με τις υπάρχουσες συνθήκες, είναι σκόπιμο να ακολουθείται η διαδικασία της έγκρισης και όχι της γνωστοποίησης, προκειμένου να αποφευχθεί η ίδρυση παράνομων συνεργείων, ενόψει της ελλιπούς εποπτείας από τις υπηρεσίες του ΥΜΕ.

5. Συνεργεία ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Η Ομοσπονδία συμμετείχε σε διαβουλεύσεις για το νομικό πλαίσιο των συνεργείων και τεχνιτών ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Με παρεμβάσεις επιδίωξε τη μείωση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των συνεργείων ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

6. Αυτοεξυπηρετούμενα συνεργεία αυτοκινήτων

Αποτροπή θεσμοθέτησης αυτοεξυπηρετούμενων συνεργείων στη χώρα μας κατά το πρότυπο ανάλογων εγκαταστάσεων στη Γαλλία.

7. Πιστοποιητικό ευστάθειας αποθηκευτικού κιβωτίου μοτοσικλετών

Στο πλαίσιο σχετικής θεσμοθέτησης του πιστοποιητικού ευστάθειας του αποθηκευτικού χώρου των μοτοσικλετών διανομής, η Ομοσπονδία παρενέβη, ώστε τα πιστοποιητικά να εκδίδονται από τα συνεργεία μοτοσικλετών. Εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

8. Κάρτα ελέγχου καυσαερίων 

Εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Μεταφορών και στάλθηκε στα σωματεία μέλη μας μαζί με το σχετικό δοκίμιο.   

9. Εκπαίδευση

Κατατέθηκαν οι θέσεις της Ομοσπονδίας στη διαβούλευση επί του Νομοσχεδίου “Εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης και άλλες διατάξεις”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.