Εφαρμογή που «ακούει» τη βλάβη
App

Εφαρμογή που «ακούει» τη βλάβη

Η SKODA εξελίσσει ένα σύστηµα τεχνητής νοηµοσύνης (Artificial Intelligence) για µεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια στη διάγνωση βλαβών. 

H SKODA ανέπτυξε μία εφαρμογή για να διευκολύνει τη διαδικασία διάγνωσης και να απλοποιήσει τον εντοπισμό βλαβών στα οχήματα. Το «Sound Analyzer» καταγράφει τους ήχους που παράγει ένα αυτοκίνητο σε λειτουργία και τους συγκρίνει με αποθηκευμένα ηχητικά μοτίβα.


Σε περίπτωση αποκλίσεων, η εφαρµογή χρησιµοποιεί έναν αλγόριθµο για να προσδιορίσει από πού προέρχεται ο ήχος και πώς µπορεί να διερευνηθεί και να επιλυθεί το πιθανό πρόβληµα. Με αυτόν τον τρόπο, η SKODA εκτιμά πως το Sound Analyzer συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική συντήρηση του αυτοκινήτου, μειώνει τον χρόνο παραμονής στο συνεργείο και επιτυγχάνει πιο υψηλά επίπεδα ικανοποίησης των πελατών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η εφαρμογή Sound Analyzer αξιολογεί αξιόπιστα και γρήγορα το επίπεδο της φθοράς ανταλλακτικών και ειδοποιεί τους μηχανικούς για οποιαδήποτε απαιτούμενη συντήρηση. Για να επιτευχθεί αυτό, το πρόγραμμα εξετάζει διάφορες παραμέτρους που αφορούν ειδικά το κάθε μοντέλο και αναλύει το προφίλ χρήσης του συγκεκριμένου αυτοκινήτου.

Αν και το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σύνθετο, η λειτουργία του από τον χρήστη-μηχανικό είναι σχετικά απλή: χρησιμοποιώντας ένα smartphone ή tablet εγγράφονται οι ήχοι που ακούγονται όσο το αυτοκίνητο είναι σε λειτουργία. Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος συγκρίνει την εγγραφή με τα αποθηκευμένα μοτίβα ήχων και παρέχει μία συγκεκριμένη περιγραφή του αποτελέσματος.


Όπως επισηµαίνει η SKODA, το λογισµικό είναι ήδη σε θέση να αναγνωρίσει δέκα µοτίβα ηχητικής απόδοσης – µε ακρίβεια µεγαλύτερη του 90%.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το σύστημα διεύθυνσης, ο συμπιεστής του συστήματος κλιματισμού και το αυτόματο κιβώτιο DSG. Επιπλέον, η εφαρμογή έχει ρυθμιστεί ώστε να εμπλουτίζεται και να αναγνωρίζει και άλλα μοτίβα ήχων.

Οι αλγόριθμοι νευρωνικών δικτύων παρέχουν την τεχνική βάση για το Sound Analyzer. Η εφαρμογή μετατρέπει πρώτα το αρχείο ήχου σε φασματογράφημα που απεικονίζει οπτικά τα ακουστικά σήματα. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, αυτή η αναπαράσταση συγκρίνεται με τις αποθηκευμένες εγγραφές για τον εντοπισμό αποκλίσεων και στη συνέχεια, με βάση προκαθορισμένα μοτίβα, η εφαρμογή κατηγοριοποιεί την πιθανή ανάγκη για επερχόμενες εργασίες συντήρησης ή επισκευής.

Η εφαρμογή σε smartphone ή tablet δοκιμάζεται ήδη από τη SKODA, σε πιλοτικό επίπεδο, από τον Ιούνιο του 2019. Η αρχική βάση ηχογραφήσεων εμπλουτίζεται συνεχώς, κάτι που είναι καθοριστικής σημασίας για τη «διαδικασία εκμάθησης» του λογισμικού, συμβάλλοντας άμεσα στην ανάπτυξη του προγράμματος. Η σταδιακή εισαγωγή τεχνολογιών για τον προσδιορισμό τυχόν ηχητικών αποκλίσεων, αναμένεται να ανοίξει μία πληθώρα νέων δυνατοτήτων, όσον αφορά την προληπτική συντήρηση που θα βασίζεται σε αισθητήρες στο μέλλον.


Η εφαρµογή καταγράφει τους ήχους του οχήµατος, εντοπίζει αποκλίσεις και προσδιορίζει την αιτία και τον τρόπο επίλυσής τους, σύµφωνα µε τη SKODA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.