Φέτος, η Valeo γιορτάζει την 20ή επέτειο του εµβληµατικού συστήµατος Stop-Start.
Αν και δεν βρήκε άµεσα τη θέση του στην αγορά – καθώς η µείωση των εκποµπών CO2 δεν αποτελούσε τότε βασική προτεραιότητα – η καινοτοµία αυτή εξελίχθηκε σε ένα αναπόσπαστο στοιχείο των σύγχρονων οχηµάτων. Πρόκειται για το πρώτο µεγάλο βήµα της Valeo προς την ηλεκτροκίνηση.
«Αν έπρεπε να περιγράψω συνοπτικά το Stop-Start, θα έλεγα ότι είναι απλά θέµα κοινής λογικής. Όπως δεν αφήνουµε ένα φως αναµµένο όταν φεύγουµε από ένα δωµάτιο, γιατί να παραµένει σε λειτουργία ο κινητήρας όταν το όχηµα είναι σταµατηµένο; Ειδικά στην αστική κυκλοφορία, όπου το όχηµα είναι ακινητοποιηµένο περίπου το 35% του χρόνου. Αυτή η απλή σκέψη οδήγησε τους µηχανικούς της Valeo στην ανάπτυξη του συστήµατος Stop-Start». Ulrike Sinner, υπεύθυνη marketing και επικοινωνίας για το έργο.
«Εκείνη την εποχή, η ηλεκτροκίνηση βρισκόταν ακόµα στα πρώτα της βήµατα, µε το λανσάρισµα του υβριδικού Toyota Prius το 1997. Ωστόσο, αυτή η λύση παρέµενε ακριβή. Γι’ αυτό η Valeo αποφάσισε να αναπτύξει µια πιο προσιτή λύση, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της στις µίζες και τους εναλλάκτες. Έτσι γεννήθηκε το Stop-Start». Claudine Rochette, υπεύθυνη στρατηγικής και επικοινωνίας της Valeo Power.
«Στην αρχή, το 1997 και το 1998, η οµάδα αποτελούνταν από µόλις 10-15 άτοµα. Ήταν η καρδιά της εξέλιξης, όχι µόνο λόγω των τεχνικών τους γνώσεων και της δίψας για µάθηση, αλλά κυρίως λόγω του πάθους τους. Θυµάµαι τον φύλακα του εργοστασίου να µου λέει εµβρόντητος το πρωί: “Η οµάδα σου µπήκε κρυφά µέσα τη νύχτα για να συνεχίσει τις δοκιµές στο εργαστήριο!”. Ήταν µια συναρπαστική εµπειρία και σίγουρα µία από τις καλύτερες στιγµές της καριέρας µου». Daniel Richard, επικεφαλής της ερευνητικής οµάδας που ανέπτυξε το σύστηµα, µιλάει για τον ενθουσιασµό των µηχανικών.
Από μια -φαινομενικά- απλή, ιδέα μέχρι την υλοποίησή της, η πρόκληση ήταν τεράστια, ξεκινώντας από την εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων στη μηχανολογία. Η Ulrike Sinner εξηγεί: «Για να συνδυάσουμε τον εναλλάκτη και τη μίζα, όπως πετύχαμε με το σύστημα Stop-Start, απαιτούνται εξαιρετικά εξελιγμένα ηλεκτρονικά. Κάποιος, θα μπορούσε να πει ότι η τεχνολογία αυτή είναι κοινή και εύκολη – τη συναντάμε στα smartphones, στους υπολογιστές, παντού. Ναι, αλλά η εφαρμογή της σε έναν εναλλάκτη που λειτουργεί και ως ηλεκτροκινητήρας, τοποθετημένος κάτω από το καπό, σε έναν κινητήρα που περιστρέφεται στις 6.000 σ.α.λ., σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 120°C, υπό συνεχή δονήσεις, κραδασμούς και έκθεση σε σκόνη, είναι μια εντελώς διαφορετική πρόκληση. Και δεν είναι μόνο η ενσωμάτωσή του σε αυτό το περιβάλλον, αλλά και η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας του συστήματος, ειδικά όταν περιλαμβάνει ισχυρά ηλεκτρονικά με ροές ρεύματος εκατοντάδων αμπέρ».
Το σύστημα Stop-Start απενεργοποιεί αυτόματα τον κινητήρα όταν το όχημα βρίσκεται σε στάση, επιτρέποντας σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 και, φυσικά, της κατανάλωσης καυσίμου. Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της εποχής, η εξοικονόμηση καυσίμου υπολογίστηκε σε περίπου 5% στον συνδυασμένο κύκλο κατανάλωσης και ακόμα μεγαλύτερη στον αστικό κύκλο. Η Ulrike Sinner προσθέτει επ’ αυτού: «Δοκιμάσαμε δύο πανομοιότυπα αυτοκίνητα με σύστημα Stop-Start, αλλά στο ένα ήταν απενεργοποιημένο, ενώ στο άλλο ενεργοποιημένο. Στο τέλος μιας τρίωρης δοκιμαστικής διαδρομής στο Παρίσι, πήγαμε στο πρατήριο καυσίμων για να συγκρίνουμε τη διαφορά στην κατανάλωση. Παρουσία επίσημου νομικού εκπροσώπου, διαπιστώθηκε ότι το σύστημα Start-Stop προσέφερε πραγματική εξοικονόμηση καυσίμου 35% στην πόλη.»
Τα πρώτα αυτοκίνητα που εξοπλίστηκαν με το σύστημα ήταν το Citroen C3 το 2004 και στη συνέχεια το Smart Mild Hybrid. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Claudine Rochette, «Χρειάστηκε χρόνος για να καθιερωθεί το σύστημα Stop-Start στην αγορά». Αλλά τώρα πια, είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε σχεδόν όλα τα οχήματα παγκοσμίως και αποτελεί βασικό στοιχείο στη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της Valeo. Είκοσι χρόνια μετά, η Valeo συνεχίζει πιο δυναμικά από ποτέ την πορεία της προς την ηλεκτροκίνηση.