Ο κλάδος θα αντέξει με σκληρή δουλειά και στήριξη από την Πολιτεία
COVID-19

Ο κλάδος θα αντέξει με σκληρή δουλειά και στήριξη από την Πολιτεία

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΕΟΒΕΑΜΜ για την κατάσταση που βιώνουμε λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, τις συνέπειες στον επισκευαστικό κλάδο και τις απαραίτητες κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις αυτής της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Πρόσφατα, τα συνεργεία εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού, παρέχοντας κάποιες διευκολύνσεις σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους. Αν και δεν είναι εύκολο, αυτή τη στιγμή, να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις στον κλάδο, είναι σίγουρο ότι το πλήγμα είναι βαρύ και θα χρειαστεί σημαντική προσπάθεια, ώστε να καταφέρουν τα συνεργεία να αντεπεξέλθουν.

Απευθυνθήκαμε στον κ. Αθανάσιο Νικολόπουλο, πρόεδρο του ΕΟΒΕΑΜΜ (Ενιαία Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκίνητων Μηχανημάτων Μοτοσυκλετών), για να μας δώσει τη δική του οπτική επάνω στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα.

AutoSpecialist: Ποιες είναι οι κυριότερες ανησυχίες σας για την πορεία του κλάδου μετά από αυτήν την απρόβλεπτη εξέλιξη;

Αθανάσιος Νικολόπουλος: Καταρχήν, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι βιώνουμε αντικειμενικά πρωτόγνωρες καταστάσεις, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικά για τη χώρα μας, όμως, είναι προφανές ότι, μετά από δέκα και πλέον χρόνια μνημονίων, κατά τη διάρκεια των οποίων δοκιμάστηκαν σοβαρά η κοινωνία και η οικονομία μας, το συνεχιζόμενο “lockdown” θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην ασθμαίνουσα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στην οποία ανήκει και ο κλάδος της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Συσσωρευμένες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο, τα υψηλά μισθώματα που, κατά κανόνα, βαρύνουν τους εκμεταλλευτές των συνεργείων, οι μισθοδοσίες, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του τζίρου, ενόψει και της επικείμενης μείωσης της τουριστικής κίνησης, συνθέτουν, κυριολεκτικά, μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής επιβίωσης των επαγγελματιών του κλάδου. Πολύ φοβάμαι ότι απροσδιόριστος αριθμός επαγγελματιών απειλείται με οριστικό λουκέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αυτο-απασχολούμενους και τους εργαζόμενους.

Θεωρείτε ότι η ένταξη των συνεργείων στα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλες ενέργειες;

Α.Ν.: Είναι σαφές ότι η ένταξη των συνεργείων στα μέτρα στήριξης, που άμεσα και εμφατικά αιτήθηκε η ΕΟΒΕΑΜΜ, αποτελεί αυτονόητη και στοιχειώδη ενέργεια για τη βιωσιμότητα των συνεργείων. Ωστόσο, θεωρώ ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να γίνουν πιο γενναιόδωρα, δεδομένου ότι, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η εν γένει οικονομική δραστηριότητα θα κάνει μήνες να ανακάμψει, ενώ οι υποχρεώσεις θα συνεχίσουν να τρέχουν.


Δεν αρκεί η αναβολή στις πληρωμές των οφειλών, αλλά η διαγραφή ή τουλάχιστον η δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών επιβαρύνσεων (δημοτικά τέλη, τέλος χαρτοσήμου κλπ), καθώς και η πλήρης επιδότηση των μισθωμάτων τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων, όπως και ευρύτερες χρονικά ρυθμίσεις οφειλών.

Εξάλλου, πρέπει να επισημάνω ότι, ειδικά τα συνεργεία αυτοκινήτων, παρέμειναν ανοιχτά για λόγους δημόσιου συμφέροντος, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να λειτουργούν με μηδενικό σχεδόν τζίρο. Περαιτέρω, θα πρέπει να ληφθούν δράσεις άμεσης επιδοτούμενης χρηματοδότησης – και όχι κοινού δανεισμού – για τις επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα μετά την κρίση.      

Πιστεύετε ότι είναι πιο ασφαλές για ένα συνεργείο να μείνει κλειστό ή θεωρείτε πως εφαρμόζοντας τα σωστά μέτρα ασφαλείας μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί;

Α.Ν.: Προσωπικά θεωρώ ότι θα ήταν πιο φρόνιμο να ενταχθούν και τα συνεργεία αυτοκινήτων στο αναγκαστικό “lockdown”. Προφανώς, τα ορθά και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα οποία επικοινωνήσαμε έγκαιρα στα σωματεία – μέλη μας, έχουν σημαντικό προστατευτικό αποτέλεσμα, αλλά, ενόψει της φύσης, της εγγύτητας και του κλειστού χώρου εργασίας, δεν μπορεί να είναι πλήρως αποτελεσματικά. Επειδή, λοιπόν, η Υγεία είναι απόλυτο αγαθό και για τους επαγγελματίες και εργαζόμενους του κλάδου και τις οικογένειές τους, ζητήσαμε από την Πολιτική Προστασία το κλείσιμο των συνεργείων. Η Πολιτεία έκρινε ότι η λειτουργία των συνεργείων ήταν αναγκαία για λόγους Δημόσιου συμφέροντος, για την κάλυψη των μεταφορικών αναγκών των πολιτών.

Ωστόσο, θεωρώ ότι οι ανάγκες αυτές θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με το οργανωμένο κυλιόμενο άνοιγμα – «εφημερία» ορισμένων συνεργείων ανά περιοχή, δεδομένου του ελάχιστου αριθμού διελεύσεων οχημάτων από τις επιχειρήσεις του κλάδου.    

Ποιες δράσεις έχετε αναλάβει αυτήν την περίοδο και ποιες άλλες σχεδιάζετε για το μέλλον;

Α.Ν.: Η ΕΟΒΕΑΜΜ, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, ήδη από τις αρχές Μαρτίου, προέβη σε ενημέρωση των σωματείων – μελών της αναφορικά με τους κινδύνους και τα αναγκαία μέσα προστασίας, ενώ υπέβαλε αιτήματα στα αρμόδια Υπουργεία για την πλήρη ένταξη των συνεργείων στα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Επιπλέον, ζήτησε την ένταξη των συνεργείων στο πλαίσιο του αναγκαστικού κλεισίματος των επιχειρήσεων, αίτημα που δεν εισακούστηκε για τους λόγους που προανέφερα.

Το επόμενο βήμα είναι η δυναμική διεκδίκηση εύλογων περικοπών οφειλών, χρονικά ευρύτερων ρυθμίσεων οφειλών και, κυρίως, της δημιουργίας στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και επιδοτήσεων ειδικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να υπάρξει επόμενη μέρα για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους ενός κλάδου που προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία, στη μεταποίηση και στην απασχόληση.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε στον κλάδο;

Α.Ν.: Με ρεαλισμό και ειλικρίνεια θα πω ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για όλους μας. Οι συνέπειες της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε θα είναι βαρύτατες, αν και μη προσδιορίσιμες ακόμα.


Ο κλάδος θα αντέξει, όπως άντεξε και την προηγούμενη δεκαετία, με σκληρή δουλειά, αλλά, αυτή τη φορά, και με την αναγκαία στήριξη από την Πολιτεία και όχι με ημίμετρα.

Τη στήριξη αυτή θα διεκδικήσουμε σθεναρά για την επιβίωσή μας, για τη διατήρηση των συνεργείων μας, για τις οικογένειές μας, για τους εργαζόμενους και τους πελάτες μας. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.