Συντήρηση αυτοκινήτου και τεχνητή νοημοσύνη
artificial intelligence

Συντήρηση αυτοκινήτου και τεχνητή νοημοσύνη

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην επισκευή αυτοκινήτων βρίσκεται σε άνοδο, καθώς προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Τα συνεργεία και οι έμποροι ανταλλακτικών στρέφονται σε αυτήν την τεχνολογία, για να κάνουν τις εργασίες τους ευκολότερες και πιο αποτελεσματικές.

Όταν μιλάμε για αυτοκίνητο και τεχνητή νοημοσύνη, το μυαλό μας πηγαίνει στα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και την παρακολούθηση οχημάτων, γενικότερα. Πρόκειται για μία τεχνολογία που συμβάλλει στην εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας, φέρνοντας ραγδαίες αλλαγές. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη παίζει, ήδη, σημαντικό ρόλο στην επισκευή και τη συντήρηση των οχημάτων.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI – Artificial Intelligence) είναι μία τεχνολογία που επιτρέπει στις μηχανές να κάνουν διάφορες εργασίες χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση. Οι μηχανές είναι προγραμματισμένες να εκτελούν συγκεκριμένες δραστηριότητες από μόνες τους, αφού αναπτυχθούν με υπολογιστική ικανότητα υψηλού επιπέδου.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία, η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους:

  1. Το σύστημα ADAS (Advanced Driver Assistance System) περιλαμβάνει τεχνολογίες που βοηθούν τον οδηγό, με στόχο να είναι πιο ασφαλής η οδήγηση και να αποτρέπεται η σύγκρουση του αυτοκινήτου με άλλο όχημα, άτομο, ζώο ή αντικείμενο.
  2. Το σύστημα AEB (Automatic Emergency Braking) λειτουργεί υποβοηθητικά στο φρενάρισμα του αυτοκινήτου, όταν ο οδηγός δεν ανταποκρίνεται σε προειδοποιήσεις για επικείμενη σύγκρουση.
  3. Η κάμερα οπισθοπορείας δείχνει στον οδηγό τι υπάρχει πίσω, ώστε να αποφύγει να χτυπήσει αντικείμενα.
  4. Το σύστημα προειδοποίησης αναχώρησης από τη λωρίδα κυκλοφορίας είναι σωτήριο.
  5. Η ειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας πληροφορεί άμεσα για όσα δεν προλαβαίνει να αντιληφθεί ο οδηγός.
  6. Το αυτόνομο σύστημα ελέγχου ταχύτητας θα είναι στάνταρ σε όλα τα αυτοκίνητα, με τον καιρό.

Η μηχανική μάθηση χρησιμοποιείται, συχνά, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή διδάσκει στα ρομπότ με δυνατότητα AI πώς να εκτελούν νέες εργασίες και να βελτιώνουν την ευφυΐα τους, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης συμμετοχής. Τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν, ήδη, έναν συνδυασμό αυτών των δύο τεχνολογιών. Τα αυτόνομα οχήματα πρέπει να έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε μία ποικιλία οδικών σεναρίων.

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι οδηγοί ειδοποιούνται εκ των προτέρων για οποιονδήποτε επικείμενο κίνδυνο που είναι δυνατό να προβλεφθεί. Στη συνέχεια, μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο συνεργείο και να κάνουν την επισκευή, πριν προκύψει κάποια σοβαρή ζημιά. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο υπολογιστής του αυτοκινήτου συλλέγει και αναλύει δεδομένα για κάθε πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάζει το αυτοκίνητο, εξοικονομεί χρόνο και διευκολύνει τον μηχανικό.

Τα ενσωματωμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ειδοποιούν τους οδηγούς όταν προκύψει κάποιο θέμα στο αυτοκίνητό τους, επιτρέποντάς τους να προγραμματίσουν ένα ραντεβού για επισκευή το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι κρίσιμο, καθώς συμβάλλει στο να διατηρούν οι ιδιοκτήτες/χρήστες τα αυτοκίνητά τους σε καλή κατάσταση λειτουργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στον τομέα της συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς. Κύριες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στη δευτερογενή αγορά περιγράφονται με τους όρους:

  • Preventive Maintenance (αποτρεπτική συντήρηση)
  • Predictive Maintenance (προγνωστική συντήρηση)

Ο υπολογιστής του αυτοκινήτου συλλέγει και αναλύει δεδομένα για κάθε πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάζει το αυτοκίνητο, εξοικονομώντας χρόνο και διευκολύνοντας τον μηχανικό.

Αποτρεπτική συντήρηση

Η αποτρεπτική συντήρηση, συνήθως, αναφέρεται ως τακτική συντήρηση από τους περισσότερους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Πρόκειται για την προγραμματισμένη συντήρηση που εκτελείται σε προκαθορισμένο διάστημα, είτε το αυτοκίνητο είναι πλήρως λειτουργικό είτε όχι, με στόχο την αποφυγή μελλοντικών βλαβών.

Οι τεχνικές επιθεώρησης και η συντήρηση έχουν στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα με τις λιγότερες δυνατές βλάβες. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων βοηθούν τους τεχνικούς, εξοπλίζοντας τα οχήματα με μία ποικιλία αισθητήρων που επιτρέπουν στους μηχανικούς, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό εξοπλισμό διάγνωσης, να προσδιορίζουν ποια εξαρτήματα χρειάζεται να ελεγχθούν, να ρυθμιστούν ή να αντικατασταθούν.

Περιλαμβάνονται οι δυνατότητες αυτοδιάγνωσης, που διαθέτουν τα περισσότερα αυτοκίνητα τις τελευταίες δεκαετίες. Σημαντικό ρόλο παίζει και η δυνατότητα αναγνώρισης του αυτοκινήτου από ένα διαγνωστικό μηχάνημα. Ο μηχανικός μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιστορικό του και στο τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Η αξιολόγηση του αυτοκίνητου είναι, πλέον, εύκολο να γίνει και να εντοπισθούν μελλοντικά κόστη συντήρησης, όπως η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, κάτι που μελλοντικά θα αποτελεί τον βασικό παράγοντα στην αξία ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Σημαντικά είναι και τα δεδομένα που προκύπτουν όσον αφορά τα ανταλλακτικά και τις παραγγελίες. Χάρη στις πληροφορίες που συλλέγονται και οι οποίες τυγχάνουν επεξεργασίας, μπορεί να γίνει πολύ πιο αποδοτική διαχείριση του αποθέματος ανταλλακτικών με θετικό αποτέλεσμα στην κερδοφορία.

Προγνωστική συντήρηση

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η καλύτερη στιγμή για να διορθώσετε μία βλάβη είναι… χθες. Αυτή είναι η ουσία της προγνωστικής συντήρησης. Τα προηγμένα συστήματα χρησιμοποιούνται τόσο από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων όσο και από τους μηχανικούς, για να προσπαθήσουν να προβλέψουν προβλήματα στα μηχανοκίνητα οχήματα, ώστε να μπορούν να διορθωθούν πριν εμφανιστούν.

Σήμερα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να προσπαθήσουν να ειδοποιήσουν τους οδηγούς, όταν πρόκειται να παρουσιαστεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Ακόμα κι αν το αυτοκίνητο εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, θα εμφανιστεί στο ταμπλό ένα μήνυμα, όταν κάτι είναι πιθανό να πάει στραβά.

Αισθητήρες, κάμερες και μετρητές χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων για την παρακολούθηση κάθε σημείου στο αυτοκίνητο και την παροχή ανατροφοδότησης στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του. Αυτή επεξεργάζεται τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις χρησιμοποιεί για να προβλέψει, με έξυπνο τρόπο, πιθανά προβλήματα. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στους χρήστες αυτοκινήτων και στους μηχανικούς να αλλάζουν γρήγορα ανταλλακτικά και να αντιμετωπίζουν διάφορες βλάβες, πριν γίνουν πιο σοβαρές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.