Driv

Τεχνολογία Hybrid Core από την MOOG

07/06/2021
Μέσα από την εντατική έρευνα και εξέλιξη σε υλικά, σχεδιασµό, διαδικασίες παραγωγής και ελέγχους, η MOOG ανέπτυξε την τεχνολογία Hybrid Core για να βελτιώσει την ποιότητα, την ασφάλεια και την αντοχή των εξαρτηµάτων της.

Η ποιότητα των προϊόντων είναι το αποτέλεσµα µίας σειράς καινοτόµων τεχνολογιών στα συστήµατα διεύθυνσης και ανάρτησης σε συνδυασµό µε διαδικασίες παραγωγής επόµενης γενιάς.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα σηµερινά επιβατικά οχήµατα προσφέρουν σηµαντικά καλύτερη απόδοση του συστήµατος διεύθυνσης και καλύτερο κράτηµα σε σύγκριση µε τα παλαιότερα µοντέλα. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι η χρήση προηγµένων εξαρτηµάτων στα συστήµατα διεύθυνσης και ανάρτησης, που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν σηµαντικά την αίσθηση και την απόκριση του τιµονιού.

Η MOOG®, κορυφαία παγκοσµίως εταιρεία ανταλλακτικών για το σύστηµα διεύθυνσης και ανάρτησης, έχει εδραιώσει το όνοµα και τη φήµη της τα τελευταία 101 χρόνια, αναπτύσσοντας προϊόντα που προσφέρουν ξεχωριστά πλεονεκτήµατα σε σχέση µε τα ανταγωνιστικά.

Τεχνολογία Hybrid Core

Τα εξαρτήματα του συστήματος διεύθυνσης και ανάρτησης στα σύγχρονα αυτοκίνητα, ασφαλώς, είναι σημαντικά καλύτερα από το παρελθόν. Η μηχανική, η επιλογή υλικών, οι μέθοδοι κατασκευής, η ακρίβεια και η ποιότητα έχουν αλλάξει ουσιαστικά. Η συνεχής καινοτομία και τεχνολογική εξέλιξη έχουν βελτιώσει εξαιρετικά τον σχεδιασμό, τις διαδικασίες παραγωγής, καθώς και τη συντήρηση των αυτοκινήτων.


Η τελευταία, από εκατοντάδες καινοτοµίες της MOOG, είναι η Hybrid Core Technology, η οποία χρησιµοποιεί ενίσχυση από ανθρακονήµατα για να αυξήσει σηµαντικά την αντοχή του ρουλεµάν σε ψαλίδια, σφαιρικούς συνδέσµους, ακρόµπαρα και µπάρες.

Επιπλέον, η νέα σχεδίαση διαθέτει σφαιρικές αρθρώσεις, που έχουν υποστεί επεξεργασία μέσω μίας διαδικασίας επαγωγικής σκλήρυνσης. Αυτή παρέχει πενταπλάσια αύξηση στη σκληρότητα της επιφάνειας και μπορεί να διπλασιάσει την αντοχή της άρθρωσης.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η Hybrid Core Technology συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της σταδιακής αύξησης της ακτινικής παραμόρφωσης ή του «τζόγου», κατά τη διάρκεια ζωής του ανταλλακτικού. Έτσι, αυξάνει την ακριβή αίσθηση του τιμονιού και την ελεγχόμενη κίνηση της ανάρτησης, που προτιμούν πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων.

Η τεχνολογία Hybrid Core της MOOG® ενσωµατώνει:

  1. Ένα ρουλεµάν ενισχυµένο µε ίνες άνθρακα.
  2. Ένα µπουζόνι µε σφαιροειδές άκρο που έχει υποστεί θερµική κατεργασία.

Βελτιώσεις ανά τύπο προϊόντος

Ο σφαιροειδής σύνδεσμος (μπαλάκι) είναι ένα στοιχείο του συστήματος διεύθυνσης που δέχεται μεγάλα φορτία και είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίζεται το υψηλότερο επίπεδο προστασίας από τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες λειτουργίας, ειδικά από τη διάβρωση. Οι σφαιροειδείς σύνδεσμοι της MOOG διαθέτουν, τώρα, επίστρωση ψευδαργύρου ή έχουν υποστεί διαδικασία επιχρωμίωσης ανάλογα με τον τύπο σχεδίασης, που τους καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικούς. Η επίστρωση ψευδαργύρου-αλουμινίου είναι έως και 3 φορές πιο ανθεκτική στη διάβρωση από την τυπική επίστρωση γαλβανισμού με θερμή εμβάπτιση. Ταυτόχρονα, εφαρμόζεται επίστρωση ψευδαργύρου σε όλα τα αξεσουάρ της MOOG, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής τους σε συνθήκες που προκαλούν διάβρωση και, ταυτόχρονα, διασφαλίζοντας ελεγχόμενο συντελεστή τριβής, που επιτρέπει τη ρύθμιση της ροπής σύσφιξης. Το νέο σχήμα παξιμαδιών και βιδών με πατούρα παρέχει μεγαλύτερη επιφάνεια, αυξάνοντας, έτσι, τη δύναμη ασφάλισης, άρα και την ασφάλεια.


Επιπλέον, οι µηχανικοί της MOOG εφάρµοσαν ένα νέο συνθετικό γράσο, που επιτρέπει την εξαιρετικά οµαλή ενεργοποίηση, ενώ παρέχει στα συνεργεία ευκολία στην τοποθέτηση. Έχει καλύτερα αποτελέσµατα απόσβεσης, κατά την κίνηση, και µεγαλύτερη προστασία έναντι της φθοράς. Όταν το γράσο δεν είναι καλό, εµφανίζεται ένα κενό µεταξύ των στοιχείων του εξαρτήµατος, µε την πάροδο του χρόνου λόγω φθοράς. Ειδικά πρόσθετα στο γράσο αποτρέπουν, ακόµη, τη διείσδυση εξωτερικών σωµατιδίων υγρασίας, λάσπης, σκόνης. Με αυτό το γράσο, επεκτείνεται η διάρκεια ζωής του προϊόντος και βελτιώνεται η ακρίβεια, ο έλεγχος και η άνεση κατά την οδήγηση.

Μπάρες και ακρόμπαρα

Οι μπάρες και τα ακρόμπαρα είναι κρίσιμα ανταλλακτικά που καταπονούνται από τις συνεχείς κινήσεις έλξης / ώθησης στο σύστημα διεύθυνσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο σχεδιασμός αυτών των ανταλλακτικών της MOOG περιλαμβάνει χαρακτηριστικά, όπως η τεχνολογία Hybrid Core, με έναν νέο τύπο γράσου και επίστρωση ψευδαργύρου των παξιμαδιών για να διασφαλίζει ότι η ανθεκτικότητα αυτών των εξαρτημάτων είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Αυτές οι βελτιώσεις μειώνουν, επίσης, τον θόρυβο κατά τη λειτουργία, ενώ αυξάνουν την ακρίβεια του τιμονιού.

Ψαλίδια

Τα ψαλίδια που κατασκευάζονται από αλουμίνιο δέχονται επεξεργασία με αμμοβολή στην επιφάνειά τους, για να λειανθούν οι μικρές ανωμαλίες και να απελευθερωθεί η επιφάνεια από τοπικές εντάσεις. Οι ανωμαλίες αυτές σχηματίζουν μικρορωγμές στην επιφάνεια του ανταλλακτικού σε υψηλά φορτία και ενδέχεται, στη συνέχεια, να εξελιχθούν σε μία μεγάλη ρωγμή, καταστρέφοντας το ανταλλακτικό. Έτσι, ένα πιο λείο ανταλλακτικό όχι μόνο διαρκεί περισσότερο, αλλά έχει ισχυρότερη δομή και βελτιωμένη εμφάνιση.

Μπαράκια ζανφόρ

Τα μπαράκια της ζανφόρ δέχονται έναν νέο τύπο επίστρωσης. Η επίστρωση με καταφόρεση άλλαξε σε επιχρωμίωση 3 στρώσεων, που προσφέρει την εμφάνιση και την αίσθηση του προϊόντος εξαιρετικής ποιότητας. Τα καπάκια που βρίσκονται πίσω από τα μπαλάκια ήταν από πλαστικό και πλέον είναι από ατσάλι, για μεγαλύτερη προστασία από τις οδικές συνθήκες κατά τη φυσιολογική λειτουργία οδήγησης, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία του προϊόντος. Αυτά τα εξαρτήματα χρησιμοποιούν, ομοίως, συνθετικό γράσο, μεταλλικούς δακτυλίους ασφάλισης και παξιμάδια με πατούρα.

Βραχίονες ανάρτησης

Οι βραχίονες ανάρτησης είναι, επίσης, κρίσιμα ανταλλακτικά. Αντιμετωπίζουν υψηλά φορτία και επιπτώσεις από εξωτερικές ουσίες που προέρχονται από τον δρόμο. Η ποιότητα αυτών των εξαρτημάτων της MOOG βελτιώθηκε με τη χρήση ενός νέου τύπου χάλυβα, με διπλάσια αντοχή εφελκυσμού σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Εάν λυγίσει αυτό το ανταλλακτικό, η ευθυγράμμιση του τροχού θα διαταραχθεί. Τα μπαλάκια που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο προϊόν έχουν τεχνολογία Hybrid Core, έναν νέο τύπο γράσου, μεταλλικούς δακτυλίους ασφάλισης, παξιμάδια με πατούρα. Επιπλέον, όλοι οι βραχίονες της MOOG είναι κατασκευασμένοι από ατσάλι με επίστρωση καταφόρεσης για εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση.

Νέο εργοστάσιο στη Βαρκελώνη

Πολλά εξαρτήµατα της MOOG για την ευρωπαϊκή αγορά συναρµολογούνται και ελέγχονται αποκλειστικά στην υπερσύγχρονη µονάδα παραγωγής στη Βαρκελώνη. Η εξειδικευµένη εσωτερική συναρµολόγηση και ο ποιοτικός έλεγχος διασφαλίζουν ότι κάθε ανταλλακτικό θα προσφέρει εξαιρετική απόδοση, ακόµη και στα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα λειτουργίας.

Το άνοιγµα του εργοστασίου στη Βαρκελώνη ανακοινώθηκε πρόσφατα και εκεί παράγονται ανταλλακτικά MOOG, τα οποία διαθέτουν όλες τις νέες τεχνολογίες, µε σκοπό να ξεχωρίσει η MOOG στον τοµέα του συστήµατος διεύθυνσης και ανάρτησης, µε έµφαση στην ποιότητα και τον σχεδιασµό. Το νέο εργοστάσιο έχει, επίσης, ως αποτέλεσµα τη βελτιωµένη διαθεσιµότητα των ανταλλακτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ έχει κατασκευαστεί χρησιµοποιώντας την πιο σύγχρονη αρχιτεκτονική του κλάδου: Internet of things, τεχνολογία cloud & Big Data.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.