COVID-19

Παραγωγικότητα και καραντίνα

20/05/2020
Αυτό το διάστηµα ζούµε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όσον αφορά τη δηµόσια υγεία και την παγκόσµια οικονοµία. Ζούµε σε ένα καθεστώς καραντίνας και, ενώ όλοι ανησυχούν για το τι θα συµβεί, κάποιοι προετοιµάζονται για το τι θα γίνει µετά τη λήξη της καραντίνας.

Το πλήγµα από τον κορωνοϊό είναι για όλους µεγάλο και δεν αποτελεί εξαίρεση ο τοµέας του συνεργείου. H οικονοµική δραστηριότητα έχει σχεδόν µηδενιστεί και το συνεργείο πρέπει να φροντίσει, ώστε να φέρει αυτοκίνητα για συντήρηση ή επισκευές. Πρέπει µε κάποιο τρόπο να απασχολήσει το προσωπικό του.

Η οικονοµική στήριξη των συνεργείων είναι απαραίτητη από την πλευρά της πολιτείας και είναι υπόθεση των συνδικαλιστικών φορέων να πιέσουν γι’ αυτό, διότι ένα συνεργείο, µεµονωµένα, δεν µπορεί να κάνει κάτι.

Να τονίσουµε ότι για τον καθένα µας υπάρχει η ατοµική ευθύνη. Να πάρει όλα τα απαραίτητα µέτρα, ώστε να µην αρρωστήσει, αλλά και επιχειρηµατικές αποφάσεις, ώστε να επιβιώσει επαγγελµατικά. Σε κάθε περίπτωση, η συµµόρφωση στα έκτακτα µέτρα είναι µονόδροµος.

Υγειονοµικός κίνδυνος

Ο μεγάλος κίνδυνος για το συνεργείο είναι αν ο πελάτης που φέρει το αυτοκίνητό του, είναι φορέας του κορωνοϊού, ή αν το αυτοκίνητο έχει μεταφέρει τις τελευταίες ώρες άτομο θετικό στον ιό. Τότε το αυτοκίνητο γίνεται φορέας μόλυνσης. Επομένως, η λήψη προστατευτικών μέτρων είναι απαραίτητη.

Η τοποθέτηση clean kit γίνεται περισσότερο από επιτακτική, όχι µόνο για να µην λερώσει ο µηχανικός
το αυτοκίνητο, αλλά για να προστατευτεί και ο ίδιος.
Απαραίτητο είναι το κάλυµµα του τιµονιού, του λεβιέ ταχυτήτων, αλλά και για το κάθισµα και χαρτί για
το δάπεδο.

Δεδομένου ότι στο συνεργείο μπορεί να εργάζεται, εκ περιτροπής, το μισό προσωπικό, φροντίζουμε να τηρείται η ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των εργαζομένων. Εάν το συνεργείο έχει 4 θέσεις εργασίας, θα λειτουργούν οι 2 και μάλιστα όχι οι 1 – 2 ή οι 3 – 4, αλλά οι 1 – 3 ή οι 2 – 4, ώστε να διασφαλίζεται το προβλεπόμενο κενό.

Η χρήση μάσκας δεν είναι απαραίτητη, τα γάντια όμως είναι. Βέβαια, οι μηχανικοί έπρεπε να φορούν γάντια και πριν τον κορωνοϊό για την προστασία των χεριών τους από τις βλαβερές ουσίες που συνήθως υπάρχουν στο συνεργείο, όπως τα λάδια, ο αμίαντος κλπ. Ωστόσο, τώρα η χρήση των γαντιών είναι για έναν ακόμη λόγο απαραίτητη.

Το άτομο που έρχεται σε επαφή με τον πελάτη, ο τεχνικός σύμβουλος, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να απολυμαίνει συχνά τα χέρια του.

Μένουµε σπίτι

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ένα μέρος από το παραγωγικό προσωπικό παραμένει σπίτι για πολλούς λόγους, π.χ. επειδή δεν υπάρχει δουλειά. Ακόμα, μένει σπίτι, ώστε εάν υπάρξει κάποιο κρούσμα, να μπει σε υποχρεωτική καραντίνα το μισό προσωπικό και όχι όλο.


Το προσωπικό που µένει σπίτι µπορεί να κάνει χρήσιµα πράγµατα. Στην εποχή του κορωνοϊού, η εργασία από το σπίτι έγινε viral. Πώς όµως να δουλέψει κάποιος, για το συνεργείο, από το σπίτι;

Υπάρχουν εργασίες που δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία. Κάποιες από αυτές είναι απαραίτητο να γίνονται και βρίσκεται χρόνος, όταν στο συνεργείο είναι μειωμένος ο φόρτος εργασίας. Πρόκειται για την προληπτική επικοινωνία με τον πελάτη και αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία που γίνεται με πρωτοβουλία του συνεργείου και έχει σκοπό την αύξηση του όγκου πωλήσεων. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις περιπτώσεις που τηλεφωνεί στον πελάτη για να του υπενθυμίσει εργασίες συντήρησης ή επισκευής και για να τον ενημερώσει για καμπάνιες που συνοδεύονται από σημαντική έκπτωση.

Υπάρχουν εργασίες που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και οι πελάτες εκτιμούν πολύ ότι κάποιος τους το υπενθυμίζει. Για παράδειγμα:

  • Πότε το αυτοκίνητο πρέπει να περάσει ΚΤΕΟ
  • Πότε λήγει η κάρτα καυσαερίων
  • Πότε χρειάζεται αντικατάσταση ο ιμάντας χρονισμού
  • Πότε τα λάστιχα του αυτοκινήτου φτάνουν σε ηλικία που πρέπει να αλλαχτούν
  • Πότε χρειάζεται αλλαγή σε υγρά φρένων ή παραφλού.

Οι δείκτες ποιότητας

Κάθε σοβαρό συνεργείο, παλαιότερα, φρόντιζε ώστε να κάνει μετρήσεις και να υπολογίζει δείκτες, όπως η παραγωγικότητα, η αξιοποίηση του παραγωγικού χρόνου κλπ. Σήμερα, όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσει να το κάνει, αλλά αντίθετα πρέπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο, να συγκεντρώνει τα σωστά στοιχεία και να τα αναλύει, για να παίρνει σωστές αποφάσεις.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας τα μέτρα αλλάζουν καθημερινά. Το παρόν θέμα γράφεται σε χρονική στιγμή που τα συνεργεία είναι ανοικτά και υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί το προσωπικό σε διαθεσιμότητα με κρατική ενίσχυση. Αν τα δεδομένα αλλάξουν, θα πρέπει να υπάρχει προσαρμογή και αντιμετώπιση.

Με αυτά, όμως, τα δεδομένα, η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι οι διαθέσιμες ώρες, οι ώρες φυσικής παρουσίας. Αν θεωρήσουμε ότι οι ώρες φυσικής παρουσίας, ανά τεχνίτη, είναι 138, για 4 τεχνίτες είχαμε 552. Τώρα όμως, αν εργάζονται οι μισοί, θα έχουμε 276 ώρες. Αυτή η αλλαγή είναι καθοριστική, καθώς οι διαθέσιμες ώρες αποτελούν τη βάση όλων σχεδόν των υπολογισμών. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το συνεργείο θα έχει πολύ λιγότερες πωλήσεις, η παραγωγικότητα θα πέσει μεν, αλλά όχι πολύ.


Είναι σηµαντική η διατήρηση των τιµών της αποδοτικότητας υψηλά, ώστε κάποιες ώρες που αφιερώνονται στην παραγωγή, να καταλήγουν σε παραχθείσες και τιµολογηµένες.

Δυστυχώς, θα υπάρχουν περιπτώσεις, που η αποδοτικότητα θα είναι χαμηλή, λόγω μειωμένων διελεύσεων. Εκεί, είναι απαραίτητο να απασχολήσουμε τους τεχνίτες με εργασίες για το συνεργείο, όπως:

  1. Καθαρισμό, λίπανση και συντήρηση του εξοπλισμού του συνεργείου
  2. Τακτοποίηση της αποθήκης ανταλλακτικών
  3. Ανακατασκευές ελαττωματικών εξαρτημάτων που θα αποθηκευτούν, ώστε να είναι έτοιμα για τοποθέτηση. Ανταλλακτικά όπως μίζες, δυναμό, κυλινδροκεφαλές, προσφέρονται για τέτοιες εργασίες.

Όσο και εάν θεωρείται περιττό, η παρακολούθηση των δεικτών ενός συνεργείου, ακόμη και σε περιόδους που δεν υπάρχει δουλειά, μόνο θετικές συνέπειες μπορεί να έχει σε αυτό. Το προσωπικό συνεχίζει να παράγει και μπορεί εύκολα να εντοπιστούν ατέλειες, που θα είναι σημαντικές, όταν τελειώσει αυτή η κρίση και επανέλθουμε στην καθημερινότητα.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.