head-up

Όλες οι πληροφορίες μπροστά στα μάτια μας

05/02/2023
Για άλλους θεωρείται ένα ωραίο gadget, και για άλλους ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο», ειδικά όταν γίνεται χρήση του συστήματος πλοήγησης. 

Μία διάφανη οθόνη πάνω από τον πίνακα οργάνων με απεικόνιση χρήσιμων πληροφοριών για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τα όρια ταχύτητας, τις διαβάσεις πεζών, το σύστημα πλοήγησης, εξωτερικές θερμοκρασίες κλπ. Ή ένας μικρός προτζέκτορας που προβάλλει τα σχετικά ψηφιακά δεδομένα απευθείας στο παρμπρίζ, στο ύψος των ματιών, ώστε ο οδηγός να τα παρακολουθεί παράλληλα με την πραγματική θέαση μπροστά του, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από τον δρόμο. 

Τα head-up displays τα βλέπαμε αρχικά να αναδύονται και να χάνονται σε αυτοκίνητα της πολυτελούς κατηγορίας, ΒΜW, Mercedes-Benz, Volvo, ωστόσο, με τον καιρό, εξελίσσονται και ενσωματώνονται ακόμη και στον βασικό εξοπλισμό πιο προσιτών μοντέλων, στις πληρέστερες, κατά βάση, εκδόσεις τους. Εδώ και δυόμισι χρόνια, π.χ., διατίθεται με τέτοιο σύστημα το Citroen C4 -στην πορεία το απέκτησε και το C3 Aircross, όπως και το ομόσταυλο Peugeot 2008 και πολλά άλλα μικρομεσαία μοντέλα-, ενώ, πιο πρόσφατα, το 2021, το Cupra Born μας παρουσίασε το δικό του head-up display επαυξημένης πραγματικότητας με τρισδιάστατες πληροφορίες …έξω από το όχημα, στον δρόμο, και όχι στο παρμπρίζ. Και η Mazda, μεταξύ άλλων, προσφέρει HUD στο ηλεκτροκίνητο MX-30. 

Στη CES 2023

Στη φετινή έκθεση CES 2023 στο Λας Βέγκας, η Marelli παρουσίασε την τελευταία της λύση, την Diorama Display, μία τεχνολογία που παρέχει αντανακλάσεις υψηλής ποιότητας στο κάτω άκρο του παρμπρίζ ενός οχήματος για να βελτιώσει την ασφάλεια του οδηγού. Μπορεί να εμφανίζει εικόνες από μία πηγή TFT που βρίσκεται στη βάση του παρμπρίζ σε οδηγούς και επιβάτες, πλοήγηση, προειδοποιήσεις κ.ά.  Η οθόνη Diorama έχει αναπτυχθεί για να διασφαλίζει ότι παρέχει σαφείς και ευκρινείς πληροφορίες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες ενδείξεις head-up, η νέα τεχνολογία της εταιρείας επωφελείται από πολύ μεγαλύτερη γωνία θέασης, που σημαίνει ότι οι πληροφορίες μπορούν να εμφανίζονται σε όλους τους επιβάτες. Η αρθρωτή διαμόρφωση από κολώνα σε κολώνα επιτρέπει επίσης στον οδηγό να αναγνωρίζει εύκολα αντικείμενα στα τυφλά σημεία τους.  

Από κολώνα σε κολώνα 

Η εταιρεία Continental παρουσίασε, από την πλευρά της, το Scenic View head-up display (HUD) στη CES 2023, με προγραμματισμένη κυκλοφορία για το 2026. Στην προκειμένη περίπτωση, σε αντίθεση με τα συμβατικά head-up displays, η τελευταία έξυπνη λύση από τον παγκόσμιο κατασκευαστή αντικατοπτρίζει πληροφορίες για τον οδηγό σε μία ειδικά επικαλυμμένη, μαύρη περιοχή κατά μήκος του κάτω άκρου του παρμπρίζ του οχήματος με υψηλή ένταση φωτός. Το αποτέλεσμα είναι μία εξαιρετικά καθαρή εικόνα που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ από κολώνα σε κολώνα. Το Scenic View HUD προσφέρει και αυτό εξαιρετική ορατότητα σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και συνδυάζει τη διαισθητική προβολή μίας head-up display με την καθαρή εικόνα των παραδοσιακά χρησιμοποιούμενων εσωτερικών οθονών. 

Τα πρόσθετα οφέλη περιλαμβάνουν, φυσικά, βελτιωμένα επίπεδα ασφάλειας, καθώς οι οδηγοί δεν χρειάζεται, πλέον, να απομακρύνουν ούτε στιγμή τα μάτια τους από τον δρόμο. Επιπλέον, καθώς η οθόνη βρίσκεται ουσιαστικά πάνω στον δρόμο, μέσα στα οπτικά πεδία όλων των επιβατών στο εσωτερικό, το Scenic View HUD μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα συμβατικά ταμπλό οργάνων και τις οθόνες επιβατών. Επιτρέπει ακόμη και την επέκταση και τη συμπλήρωση περιεχομένου στην κεντρική οθόνη. 

Δίνει την εντύπωση μίας συνεχούς προβολής από κολώνα σε κολώνα χρησιμοποιώντας τρεις συμπαγείς και οικονομικά αποδοτικές οθόνες. 

Αυτό γίνεται εφικτό από πολλές οθόνες που κρύβονται κάτω από το ταμπλό και συνδέονται μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, οι σχεδιαστές έχουν πλέον περισσότερο χώρο για άλλα εσωτερικά εξαρτήματα. Ανάλογα με το όχημα και τον αριθμό των οθονών που χρειάζονται, οι κατασκευαστές μπορούν να επιλέξουν από δύο έως πέντε οθόνες. Ο οπίσθιος φωτισμός Matrix επιτρέπει την τοπική ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των περιοχών της οθόνης, βελτιστοποιώντας την αντίθεση, τη φωτεινότητα και την κατανάλωση ενέργειας του HUD. 

«Με το Scenic View HUD, θέτουμε μία νέα τάση και επιτρέπουμε εντελώς νέες σχεδιαστικές επιλογές για τους σχεδιαστές οχημάτων», δήλωσε ο Philipp von Hirschheydt, επικεφαλής της επιχειρηματικής περιοχής εμπειρίας χρήστη στην Continental. «Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο μεταμορφώνουμε τη σχεδίαση των οχημάτων, αλλά συμβάλλουμε σημαντικά και στη μεγαλύτερη οδική ασφάλεια. Ως διεπαφή μεταξύ οχήματος και οδηγού, οι οθόνες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο της πλημμυρίδας εισερχόμενων πληροφοριών για να αποτρέψουν την απόσπαση ή την κούραση του οδηγού» 

Πρόληψη των ατυχημάτων 

Η Valeo προσφέρει μία πλήρη γκάμα συστημάτων Head-Up Display (HUD) που δείχνουν πληροφορίες στο οπτικό πεδίο του οδηγού, αρκετά μέτρα μπροστά. Η εταιρεία αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο Head-Up Displays για αυτοκίνητα, προκειμένου να διευκολύνει τις καθημερινές διαδρομές σε όλες τις περιστάσεις και να παρέχει τη μέγιστη άνεση και ασφάλεια στους επιβαίνοντες. Το HUD εμφανίζει τις πληροφορίες απευθείας στο οπτικό πεδίο του οδηγού, βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων, στην πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων, στην παραμονή στη γραμμή κίνησης του οχήματος ή ακόμα και στη δημιουργία εικονικών λωρίδων.  

Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι τα περισσότερα οχήματα μπορούν να ενσωματώσουν ένα head-up display. Τοποθετούνται, κυρίως, στο παρμπρίζ για να παρέχουν μία «αιωρούμενη εικόνα». Αλλά και το head-up display ως αναδυόμενη διάφανη λεπτή οθόνη επιτρέπει να είναι ανεξάρτητο από το παρμπρίζ και, μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί ως ένα μοναδικό προϊόν για διαφορετικές πλατφόρμες οχημάτων, προσφέροντας και τη δυνατότητα η οθόνη να προσαρμόζεται με βάση συγκεκριμένες κλίσεις σε διαφορετικά παρμπρίζ. 
 

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗ  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.