
Η Textar, κορυφαίος παγκόσµιος κατασκευαστής προϊόντων τριβής, δίνει τις πλέον κατάλληλες συµβουλές για την επιτυχή αντικατάσταση φρένων.
Τα ηλεκτρικά οχήµατα (EV) – από υβριδικά (PHEV) έως πλήρως ηλεκτρικά (BEV) – υιοθετούνται παγκοσµίως και θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη δηµοτικότητά τους. Καθώς η πρόσφυση εντείνεται, είναι σηµαντικό για τα συνεργεία να κατανοούν τις διαφορές όσον αφορά τη συντήρηση του συστήµατος πέδησης.
Η TMD Friction, ο παγκόσµιος ηγέτης στα υλικά τριβής, διερευνά τα µοναδικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών συστηµάτων µετάδοσης κίνησης και το πώς διαφοροποιούνται τα επιµέρους εξαρτήµατά τους από τα αντίστοιχα του κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) όσον αφορά τη λειτουργία τους στο σύστηµα πέδησης.
Αναγεννητικό σύστημα πέδησης
Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα χρησιμοποιούν αναγεννητική πέδηση, μία τεχνολογία που μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική, φορτίζοντας την μπαταρία κατά την επιβράδυνση, μέχρι του σημείου της ακινητοποίησης. Αν και αυτό το καινοτόμο σύστημα πέδησης ενισχύει την απόδοση του οχήματος, η όλη διαδικασία είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με εκείνη που εφαρμόζεται σε ένα όχημα με θερμικό κινητήρα (ICE), οπότε θα πρέπει να ακολουθείται ειδική συντήρηση. Η κατανόηση αυτής της τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διατήρηση του συστήματος πέδησης όλων των εξηλεκτρισμένων οχημάτων.

Καθώς το συγκεκριμένο σύστημα βασίζεται στον ηλεκτροκινητήρα για να επιβραδύνει το όχημα, μειώνεται η ζήτηση για τα συμβατικά φρένα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση των δίσκων (δισκόπλακες), όταν δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ενώ οι κατασκευαστές δισκόφρενων συνεργάζονται στενά με τους κατασκευαστές οχημάτων για την ανάπτυξη νέων επικαλύψεων που θα βοηθήσουν σε αυτό το ζήτημα, το οποίο θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα για τα EV βραχυπρόθεσμα μέχρι να βρεθεί μία λύση.
Επομένως, συνιστάται να διενεργούνται συχνοί έλεγχοι στο σύστημα πέδησης ενός ηλεκτρικού οχήματος για να διασφαλίζεται ότι θα εξακολουθούν να λειτουργούν όταν χρειάζεται κατά τη διάρκεια οποιονδήποτε ενεργειών πέδησης.
Η συντήρηση είναι το «κλειδί»
Ενώ τα τακάκια και οι δισκόπλακες θα υποστούν λιγότερη φθορά σε ένα EV σε σύγκριση με ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE), αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν «ανοσία» στη φθορά. Όπως αναφέρθηκε, οι δίσκοι θα μπορούσαν να υποστούν διάβρωση, κάτι που έχει παρατηρηθεί σε ορισμένα οχήματα τα οποία θεωρούνται ακόμη πολύ καινούργια. Πρέπει, επίσης να επιθεωρείτε τακτικά το πάχος του τακακιού και της δισκόπλακας, όπως θα κάνατε με ένα όχημα ICE και να προχωρείτε σε αντικατάστασή τους εάν αυτό πέφτει κάτω από το ελάχιστο όριο που καθορίζει ο κατασκευαστής. Οι σχετικές οδηγίες βρίσκονται στον ιστότοπο του Textar BrakeBook – https://brakebook.com/bb/textar/en/applicationSearch.xhtml
Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια των διαστηµάτων σέρβις από εξειδικευµένο τεχνικό.
Λόγω των υψηλότερων κινδύνων διάβρωσης της δισκόπλακας, θα ήταν ωφέλιμο να συμπεριλάβετε αυτόν τον τύπο επιθεώρησης ως στάνταρ, κάθε φορά που το όχημα έρχεται στο συνεργείο για σέρβις ή επισκευές.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, να έχετε υπόψη σας τυχόν ασυνήθιστους θορύβους, κραδασμούς ή αλλαγές στην απόδοση πέδησης, καθώς αυτά θα μπορούσαν να υποδεικνύουν προβλήματα με τα τακάκια και τις δισκόπλακες που απαιτούν άμεση προσοχή.

Διαφορές υγρών φρένων
Το υγρό φρένων δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διανυθείσα απόσταση καθόσον η φθορά του έρχεται με την πάροδο του χρόνου. Τα συμβατικά υγρά φρένων είναι υγροσκοπικά, δηλαδή προσελκύουν και απορροφούν την υγρασία από την ατμόσφαιρα. Αυτή η διαδικασία θα λάβει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, παρόλο που το υγρό φρένων βρίσκεται σε ένα «σφραγισμένο» σύστημα πέδησης, δεδομένου ότι τα μόρια των υδρατμών μπορούν να διεισδύσουν αργά στους εύκαμπτους ελαστικούς σωλήνες των φρένων (μαρκούτσια) ή σε άλλα ελαστικά εξαρτήματα στο σύστημα πέδησης.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδηγεί σε μείωση του σημείου βρασμού του υγρού φρένων και αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης των μεταλλικών εξαρτημάτων. Καθώς η ποσότητα της υγρασίας στο υγρό φρένων αυξάνεται, το σημείο βρασμού θα φτάσει, τελικά, σε ένα κρίσιμο επίπεδο που είναι επικίνδυνο.
Ακολουθείτε πάντα τη σύσταση του κατασκευαστή του οχήµατος σχετικά µε το πότε πρέπει να αλλάξετε το υγρό φρένων. Εάν δεν δοθούν συστάσεις, για βέλτιστη ασφάλεια, το υγρό φρένων θα πρέπει να αλλάζεται κάθε 18 µήνες.
Τα υγρά φρένων στα ηλεκτρικά οχήματα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της τεχνολογίας αναγεννητικής πέδησης. Ο ηλεκτροκινητήρας περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση κατά το φρενάρισμα και λειτουργεί ως γεννήτρια. Υπάρχουν συνέπειες σε αυτό. Το ίδιο το σύστημα πέδησης χρησιμοποιείται λιγότερο με την ανακύκλωση της ενέργειας πέδησης και, επομένως, υπόκειται σε χαμηλότερο φορτίο. Το υγρό φρένων πρέπει, λοιπόν, να μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Επιπλέον, οι μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι βαρύτερες, πράγμα που σημαίνει ότι η μάζα που πρέπει να επιβραδυνθεί είναι μεγαλύτερη, οδηγώντας σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Το υψηλότερο πρότυπο DOT 5.1 συνιστάται, συχνά, για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς αφορά υγρό φρένων με υψηλό σημείο βρασμού και πολύ καλό δείκτη ιξώδους.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η αποτελεσµατική συντήρηση των ελαστικών είναι απαραίτητη για τη συνολική ασφάλεια του οχήµατος, συµπεριλαµβανοµένης της αποτελεσµατικής απόδοσης πέδησης. Τα ηλεκτρικά οχήµατα είναι, συνήθως, βαρύτερα από τα αντίστοιχα ICE, εποµένως θα ασκείται επιπλέον πίεση σε αυτά κατά τη διάρκεια των καθηµερινών ταξιδιών. Βεβαιωθείτε ότι οι πελάτες το γνωρίζουν αυτό και ότι το ελαστικό τους είναι σωστά φουσκωµένο µε αρκετό βάθος πέλµατος – το ελάχιστο πέλµα είναι 1,6 mm στην Ευρώπη, ωστόσο, σε ορισµένες χώρες µπορεί να διαφέρει.
Τα φθαρμένα ή ελλιπώς φουσκωμένα ελαστικά μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην απόδοση της πέδησης, μειώνοντας την πρόσφυση του ελαστικού στο οδόστρωμα, ειδικά κατά το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης. Να ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά για σημάδια ανομοιόμορφης φθοράς και να τα τοποθετείτε πάντα με το δείκτη περιστροφής που ορίζει ο κατασκευαστής.
Να έχετε τα κατάλληλα προσόντα
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι υψηλής τάσης και είναι σημαντικό οι τεχνικοί να διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες και τα προσόντα που απαιτούνται για να εργαστούν σε τέτοια οχήματα. Ενώ το συνολικό σύστημα πέδησης μπορεί να είναι πολύ παρόμοιο, υπάρχουν μερικές μοναδικές διαφορές μεταξύ ενός οχήματος EV και ενός ICE, άρα απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εκπαίδευση για τη συντήρηση και τις επισκευές. Όχι μόνο επειδή τα φρένα είναι κρίσιμα για την ασφάλεια στο δρόμο, αλλά και για την ασφάλεια του ίδιου του τεχνικού που εργάζεται στο όχημα.

Τελικές σκέψεις
Η συντήρηση του συστήματος πέδησης σε οποιοδήποτε όχημα είναι ζωτικής σημασίας για την πιστοποίηση της ασφάλειας, των επιδόσεων και της μακροζωίας. Όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, η κατανόηση της τεχνολογίας αναγεννητικής πέδησης, η διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων, η παρακολούθηση της φθοράς των τακακιών, ο έλεγχος της στάθμης του υγρού φρένων και η εκπαίδευση σχετικά με τη σωστή συντήρηση των ελαστικών, θα εξασφαλίσει στους ιδιοκτήτες EV τη διατήρηση των φρένων τους σε βέλτιστη κατάσταση.
Καθώς οδεύουμε προς ένα μέλλον με περισσότερη ηλεκτρική κινητικότητα, τα συνεργεία πρέπει να προσαρμοστούν, να αγκαλιάσουν τη νέα τεχνολογία και τους τεχνικούς υψηλού επιπέδου – διαφορετικά θα μείνουν πίσω.
Η TMD Friction προµηθεύει τους κατασκευαστές οχηµάτων µε προϊόντα υψηλής ποιότητας για εξοπλισµό πρώτης τοποθέτησης, αποτελώντας παράλληλα κινητήρια δύναµη στο διεθνές Aftermarket µε τις µάρκες Textar, Mintex, Don, Pagid, Cobreq και Bendix. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαµβάνει επίσης προϊόντα τριβής για τον µηχανοκίνητο αθλητισµό µε τις επωνυµίες Pagid Racing και Mintex Racing και για βιοµηχανικές εφαρµογές µε την επωνυµία Cosid. Το TMD Friction Group απασχολεί περισσότερα από 4.200 άτοµα σε όλο τον κόσµο µε εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Κίνα και την Ιαπωνία.