Ένα συνέδριο µε ξεχωριστό ενδιαφέρον πάνω στα φλέγοντα ζητήµατα που εισάγουν τον κλάδο του Automotive Aftermarket στη νέα εποχή.
Άλλη µία επιτυχηµένη διοργάνωση στην Αθήνα (9-10 Οκτωβρίου 2024), το ψηφιακό συνέδριο της ATR και του εν Ελλάδι partner της, SKAMA S.A., άφησε το αποτύπωµά της στο διεθνές Automotive Aftermarket σε σχέση µε το µέλλον του κλάδου. H Τεχνητή Νοηµοσύνη (AI) αποτέλεσε κεντρική θεµατική ενότητα καθώς, ήδη, φέρνει επανάσταση στη βιοµηχανία, µε ταχύτατους ρυθµούς. Παράλληλα, συζητήθηκε το θέµα των ρυθµιστικών κανονισµών της ΕΕ και της συµµόρφωσης, όσον αφορά την πρόσβαση στα δεδοµένα του οχήµατος και τις πληροφορίες επισκευής και συντήρησης, ζήτηµα κεφαλαιώδους σηµασίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή µας. Οι συµµετέχοντες στο διήµερο συνέδριο ξεπέρασαν τους 120 και ήταν σηµαίνοντα στελέχη από κορυφαίες εταιρείες µε παγκόσµια εµβέλεια.

Όπως επισήμανε κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο CEO της SKAMA, Kωνσταντίνος Μαραγκός, η τεχνητή νοημοσύνη είναι στα χείλη όλων αυτές τις μέρες, ενώ, χαρακτηριστικά, παρέπεμψε τους συνέδρους στην ψηφιακή ξενάγησή τους στην Ακρόπολη μέσω της εικονικής πραγματικότητας. Τι είναι ακριβώς, όμως, η τεχνητή νοημοσύνη και πώς μας επηρεάζει; Πώς θα αναπτυχθεί και πώς θα επηρεάσει το Aftermarket, ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα και τι αναμένεται για το μέλλον;
Στα ερωτήματα αυτά απάντησαν με εντυπωσιακές παρουσιάσεις οι ομιλητές για το πώς εφαρμόζουν και χρησιμοποιούν υπηρεσίες και λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και τις οποίες αρχίζει να «βιώνει» η αγορά με σημαντικά οφέλη για όλες τις πλευρές. Τον τόνο έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Topmotive, Kruno Bagaric, με έμφαση στην ενίσχυση της δημιουργικότητας, της ευελιξίας στην παραγωγή και τον σχεδιασμό, άρα στη δυναμική ανάπτυξη των προϊόντων και υπηρεσιών. Συναφώς, συνέδεσε το AI (Artificial Intelligence) με την αλλαγή στους τρόπους επικοινωνίας, στην εξεύρεση νέων πηγών δεδομένων, στην εμπειρική κατάρτιση και την πιο άμεση προσέγγιση των παραγόντων της αγοράς.
Όλα αυτά σε συνδυασµό µε την ψηφιοποίηση και την τηλεµατική εξασφαλίζουν καλύτερη συνεργασία και πιο γρήγορη ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών.
Προηγµένες τεχνολογικές λύσεις
Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των εταιρειών Inter Cars, nyris, TecAlliance, Schaeffler, Enabley, Phinia, BOSCH, ZF Aftermarket, Brightmotive, Tokic, Lokad και NRF, παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις που επηρεάζουν τον τρόπο συνεργασίας με τους πελάτες τους, ομοίως και τον τρόπο ανταλλαγής στοιχείων/δεδομένων των ίδιων των συνεργείων με τους δικούς τους πελάτες για την επισκευή των οχημάτων, με χρήση υπηρεσιών και λύσεων τεχνητής νοημοσύνης (πχ, φωτογραφίες απευθείας αναγνώρισης της ζημιάς ενός εξαρτήματος με εξ αποστάσεως εκκίνηση διαδικασίας αναζήτησης ανταλλακτικού και οργάνωση όλης της εργασίας μέχρι τέλους, με ακρίβεια χωρίς αστοχίες, εξοικονομώντας χρόνο και κόστη). Επιμέρους διαδραστικές θεματικές διοργάνωσαν κατά περίπτωση στο χώρο του συνεδρίου οι εταιρείες Hella Gutmann, MAHLE και Nissens. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες διάγνωσης μέσω ΑΙ και η σταδιακή μετάβαση προς αυτή την κατεύθυνση. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίστηκε η δυνατότητα διαμόρφωσης και ανταλλαγής ψηφιοποιημένων όγκων δεδομένων, όσον αφορά τους καταλόγους των προϊόντων, τις τεχνικές πληροφορίες, τα στοιχεία πωλήσεων και παραγγελιών.
Το Ρυθµιστικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η τεχνολογία, λοιπόν, κάνει άλματα, τα οποία οφείλουν να παρακολουθήσουν όλοι οι παράγοντες της δευτερογενούς αγοράς. Απαιτείται, ωστόσο η γνώση και η συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές νόρμες. Επί του προκειμένου ο Ronan McDonagh, Τεχνικός Διευθυντής της FIGIEFA, της ένωσης που λειτουργεί ως πολιτικός αντιπρόσωπος των διανομέων του Aftermarket έναντι της ΕΕ, ανέλυσε τα ρίσκα αλλά και τις ευκαιρίες του Ανεξάρτητου Aftermarket με δεδομένο το νέο πολιτικό περιβάλλον των Βρυξελλών (μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές). Συγκεκριμένα, κατέγραψε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνεται συνέχεια στους στόχους: η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και η ψηφιοποίηση εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη.
Ταυτόχρονα, υπάρχει εστίαση στην εφαρμογή και την τελειοποίηση των συμφωνηθέντων κανόνων, καθώς και μία πιο ρεαλιστική, φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση με έντονη φροντίδα για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
Τον προσεχή χρόνο αναµένονται: µία επικαιροποίηση του κανονισµού Έγκρισης Τύπου µε επιµέρους ενηµερώσεις, η απόφαση σχετικά µε τον κανονισµό για την πρόσβαση στα δεδοµένα της αυτοκινητοβιοµηχανίας, οι κανόνες εφαρµογής του Euro 7 και η δηµόσια διαβούλευση για τον λεγόµενο Κανονισµό Εξαίρεσης Κατά Κατηγορία Μηχανοκίνητων Οχηµάτων Motor -Vehicle Block Exemption Regulation (MVBER)- µετά το 2028.