Βραβεία καινοτομίας
Aptiv

Βραβεία καινοτομίας

Καινοτόµες τεχνολογίες και προϊόντα που αναπτύσσονται για την αυτοκινητοβιοµηχανία και επιδρούν καθοριστικά στην εξέλιξη του τοµέα αναδείχθηκαν και φέτος µέσα από τα Βραβεία Καινοτοµίας της CLEPA.

Τα Βραβεία Καινοτοµίας που διοργανώνει η CLEPA, η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους προµηθευτές της αυτοκινητοβιοµηχανίας, αποτελούν µία σηµαντική αναγνώριση για τις πρωτοποριακές λύσεις που δηµιουργούνται στον κλάδο και προωθούν τη µετάβασή του στην ψηφιοποίηση και τη µείωση των εκποµπών CO2.

Φέτος, σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη, η τελετή απονοµής πραγµατοποιήθηκε διαδικτυακά στις 25 Νοεµβρίου, µε τους διοργανωτές να επισηµαίνουν πως οι αιτήσεις συµµετοχής στον διαγωνισµό σηµείωσαν ρεκόρ.

Οι καινοτόµες τεχνολογίες χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: Συνδεσιµότητα και Αυτοµατοποίηση, Συνεργασία, Περιβάλλον και Ασφάλεια. Οι κριτές αξιολόγησαν τις υποψηφιότητες για την κάθε κατηγορία, ώστε να επιλέξουν τους φιναλίστ και τους νικητές.

Πέρα από τα κύρια βραβεία, για κάθε κατηγορία δόθηκε και ένα ειδικό βραβείο σε µία µικρο-µεσαία εταιρεία, αναγνωρίζοντας µε τον τρόπο αυτό τη σηµαντική συµβολή τους στην ανάπτυξη της βιοµηχανίας.


«Βλέπουµε νέους τοµείς, όπως τα λογισµικά Τεχνητής Νοηµοσύνης, η συνδεσιµότητα, τα νέα συστήµατα κίνησης και άλλες εξελίξεις που απαιτούν εξειδικευµένη τεχνογνωσία και µεγαλύτερη επένδυση στην έρευνα»
Sigrid de Vries, Γενική Γραµµατέας της CLEPA

Τα βραβεία

Συνδεσιµότητα και Αυτοµατοποίηση


Πλατφόρµα Infotainment

Το λογισμικό αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τα οχήματα και η ζήτηση για μεγαλύτερη διασύνδεση και δυνατότητες προσωποποιημένων υπηρεσιών αυξάνει. Η Aptiv θέλησε να υπερβεί τα παραδοσιακά συστήματα infotainment που περιορίζονται στο λειτουργικό σύστημα που εγκαθίσταται κατά τη δημιουργία του οχήματος από τον κατασκευαστή.

Η λύση που δημιούργησε διαθέτει λειτουργικό Android με ενσωματωμένες εφαρμογές και υπηρεσίες της Google. Έτσι, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να κατεβάσουν τις εφαρμογές που επιθυμούν, όπως γίνεται με τα smartphone, και να απολαύσουν τις υπηρεσίες που οι ίδιοι θα επιλέξουν. Η νέα πλατφόρμα της Aptiv λειτουργεί ως αυτόνομη συσκευή και συνδέεται με κάποιον λογαριασμό Google του χρήστη, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση του τηλεφώνου του. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα συνεχών αναβαθμίσεων των λειτουργιών ασφάλειας και του λειτουργικού συστήματος, ώστε ο χρήστης να απολαμβάνει τις νέες υπηρεσίες και εφαρμογές που είναι διαθέσιμες.

Συνεργασία


Υπολογιστής Υψηλής Απόδοσης 

Πολλές λειτουργίες στα σύγχρονα οχήματα, όπως ο αερόσακος, το σύστημα κλιματισμού κ.ά., απαιτούν τις δικές τους ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου (ECU). Ως αποτέλεσμα, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, ένα όχημα μπορεί να διαθέτει πάνω από 100 ECU, καθώς και πάνω από 2 χλμ. καλωδιώσεων που παρέχουν ενέργεια στα διάφορα συστήματα και επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ τους. Επιπλέον, στο μέλλον, ιδίως με την αυτοματοποιημένη οδήγηση, θα δημιουργούνται τεράστιοι όγκοι δεδομένων, με την πολυπλοκότητα να αυξάνει σημαντικά καθώς τα οχήματα γίνονται όλο και πιο διασυνδεδεμένα.

Η Continental ανταποκρίνεται σε αυτή την τάση με τους έξυπνους, υψηλής απόδοσης υπολογιστές, οι οποίοι λειτουργούν ως κεντρικοί «ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι», συλλέγουν και διαχειρίζονται δεδομένα εντός του οχήματος και πέρα από αυτό. Κάθε υπολογιστής έχει μία πλακέτα κυκλώματος περίπου όσο το μέγεθος ενός φύλλου Α4, όμως η ταχύτητα της μετάδοσης των δεδομένων είναι πολύ πιο γρήγορη από τη συμβατική καλωδίωση.

Περιβάλλον


Μετατροπέας 800 Volt

Η αυτονομία, η δυνατότητα φόρτισης και το κόστος αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που αποτρέπουν τους καταναλωτές από την αγορά ενός plug-in υβριδικού ή ενός ηλεκτρικού οχήματος με μπαταρία, και οι κατασκευαστές επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην επίλυση αυτών των θεμάτων. Η BorgWarner, που πρόσφατα απέκτησε την Delphi Technologies, προσφέρει μία λύση για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση: ο μετατροπέας 800 Volt που χρησιμοποιεί τεχνολογία καρβιδίου του πυριτίου για ηλεκτρικά οχήματα.

Η πατενταρισμένη ψύξη και από τις δύο όψεις επιτρέπει τη μείωση των διαστάσεων και του βάρους του μετατροπέα. Επιπλέον, η χρήση υλικών από καρβίδιο του πυριτίου (SiC) προσφέρει την υψηλότερη πυκνότητα ενέργειας και απόδοσης που απαιτείται για την αύξηση της αυτονομίας της μπαταρίας και των επιδόσεων, καθώς και τη μείωση του κόστους. Η αυτονομία αυξάνεται κατά περίπου 5%, ενώ μειώνεται και ο χρόνος για τη φόρτιση των οχημάτων. Παράλληλα, ο σχεδιασμός του επιτρέπει να μειωθεί σημαντικά το μέγεθος αλλά και το βάρος του.

Ασφάλεια


PictureBeam Monolithic

H προβολή προειδοποιήσεων σε σχέση με ενδεχόμενους κινδύνους βοηθούν τον οδηγό και τους άλλους χρήστες του δρόμου και συμβάλλουν στην ασφάλεια. Το σύστημα φωτισμού PictureBeam Monolithic της Valeo, με την τεχνολογία LED της εταιρείας Cree, είναι το πρώτο υψηλής ευκρίνειας (high-definition) σύστημα που παρέχει λειτουργίες προβολής προειδοποιήσεων χωρίς να τυφλώνει, αλλά και υψηλή απόδοση φωτισμού στη μικρή και τη μεγάλη σκάλα, σε μία ενιαία λύση.

Περιλαμβάνει μία σειρά LED όπου τα πίξελ των ακτίνων σχηματίζονται απευθείας στην πηγή του φωτός. Έτσι, η μονάδα αυτή είναι πιο μικρή σε μέγεθος και πιο ελαφριά, επιτρέποντας πιο εύκολη ενσωμάτωση σε διάφορους τύπους οχημάτων. Με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της Valeo, κάθε πίξελ μπορεί ανεξάρτητα να ενεργοποιηθεί, να απενεργοποιηθεί ή να προσαρμοστεί, ανάλογα με τις ανάγκες του οδηγού ή τις συνθήκες του δρόμου.


H καινοτομία αποτελεί μία κορυφαία προτεραιότητα για την αυτοκινητοβιομηχανία και οι προμηθευτές προσφέρουν τις λύσεις για την κινητικότητα του μέλλοντος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.