ΑΑΔΕ και ΣΕΕΠΕ απέναντι στο λαθρεμπόριο καυσίμων
ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ και ΣΕΕΠΕ απέναντι στο λαθρεμπόριο καυσίμων

Μνημόνιο Συνεργασίας για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στα υγρά καύσιμα υπέγραψαν την Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος.

Στόχος της συνεργασίας είναι να λειτουργήσει αποτελεσματικά το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών – εκροών στα υγρά καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΕΠΕ, θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και θα συνδράμει τεχνολογικά στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολιστικού συστήματος παρακολούθησης των εισροών – εκροών σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων και στις φορολογικές αποθήκες της χώρας. 

Το αναβαθμισμένο σύστημα θα παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Το σύστημα συνδυάζει και διασταυρώνει πληροφορίες και ηλεκτρονικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από μετρήσεις σε διαφορετικά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο ΣΕΕΠΕ έχει αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα προτείνει μία σειρά παρεμβάσεων και ενεργειών για τη βελτιστοποίηση του συστήματος εισροών – εκροών που είναι ήδη εγκαταστημένο σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων από το 2016. Η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022 και θα αποτελέσει τη βάση, προκειμένου η Πολιτεία να προχωρήσει στην απαραίτητη επικαιροποίηση του νομοθετικού – ρυθμιστικού πλαισίου.


«Η μάχη για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Στη μάχη αυτή, βάζουμε όλες τις δυνάμεις μας καθημερινά. Ενισχύουμε το ψηφιακό μας οπλοστάσιο και εξοπλιζόμαστε με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε, όμως, και τη συνεργασία με τους επίσημους φορείς της αγοράς. Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε με τον ΣΕΕΠΕ, θα βοηθήσει πολύ. Ακόμα, επιβεβαιώνει τη βούλησή μας για αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία με την αγορά».
Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


«Η καταπολέμηση της παραβατικότητας στα υγρά καύσιμα αποτελεί ένα φαινόμενο που πλήττει σημαντικά την αγορά, τους καταναλωτές και τα δημόσια έσοδα. Ο ΣΕΕΠΕ, εδώ και χρόνια, έχει καταθέσει στην Πολιτεία ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του παράνομου εμπορίου. Κράτος, Ιδιωτικός Τομέας και αρμόδιες Αρχές πρέπει να συγκροτήσουμε ένα συμπαγές, ισχυρό μέτωπο απέναντι στους παραβάτες. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Οφείλουμε να δουλέψουμε στη βάση ενός σχεδίου με συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Διαθέτοντας διεθνή τεχνογνωσία και ουσιαστική γνώση της αγοράς, δηλώνουμε “παρών” σε μία μάχη που μας αφορά όλους».
Γιάννης Αληγιζάκης, Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.