Τραυματισμοί και εργαλεία χειρός
ασφάλεια

Τραυματισμοί και εργαλεία χειρός

Ελαττωματικά εργαλεία ή εργαλεία που χρησιμοποιούνται με εσφαλμένο τρόπο αποτελούν την κύρια αιτία για κοψίματα και λοιπούς τραυματισμούς.

Η συντήρηση των εργαλείων και ο προσεκτικός τρόπος χρήσης αποτελούν υποχρέωση του μηχανικού για να αποφευχθούν οι  δυσάρεστες συνέπειες ενός ατυχήματος. Ο χώρος του συνεργείου είναι ένας χώρος κατάλληλα διαρρυθμισμένος για να γίνονται διάφορες εργασίες χωρίς να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι σε αυτόν. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η απροσεξία είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την πρόκληση ατυχημάτων.

Για κάθε εργασία πρέπει να ακολουθούμε τον ασφαλή τρόπο διεξαγωγής της, ακόμη και αν αυτός είναι χρονοβόρος ή κοπιαστικός, και πάντοτε να μελετάμε με προσοχή τους πιθανούς κινδύνους που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε. Η κακή χρήση εργαλείων και μηχανημάτων κρύβει κινδύνους και όταν χειριζόμαστε όργανα, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι ηλεκτρικά, πρέπει προηγουμένως να διαβάσουμε τις οδηγίες χρήσης της συγκεκριμένης συσκευής.

Κίνδυνοι τραυματισμού

Οι επιπτώσεις από την κακή χρήση εργαλείων ή τη χρήση ελαττωματικών εργαλείων ξεκινούν από απλούς μώλωπες και φτάνουν σε κατάγματα ακρωτηριασμούς ή ακόμη και μόνιμες βλάβες στα μάτια.

Τα χέρια είναι το μέρος του σώματος των μηχανικών που τραυματίζεται συχνότερα. Για να προστατεύσουμε τα χέρια μας πρέπει να εργαζόμαστε προσεκτικά χωρίς να βιαζόμαστε και πάντοτε να υπολογίζουμε τη διαδρομή του χεριού μας εάν το εργαλείο φύγει από την θέση του, ενώ η χρήση των γαντιών είναι απαραίτητη, ειδικά σε εργασίες που υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί τραυματισμός, εγκαύματα ή άλλη κάκωση. Σήμερα και ανάλογα με τον ενδεχόμενο κίνδυνο υπάρχουν διάφοροι τύποι γαντιών που προσφέρουν ανάλογη προστασία.


Κάθε εργαλείο έχει σχεδιαστεί να κάνει μία συγκεκριμένη εργασία. Χρησιμοποιείτε πάντα εργαλείο σωστού μεγέθους και βεβαιωθείτε ότι πατάτε σταθερά όταν εφαρμόζετε δύναμη πάνω σε αυτό. Βεβαιωθείτε ότι δε θα χτυπήσει κάπου το χέρι σας εάν το εργαλείο γλιστρήσει ή υποχωρήσει.

Πρέπει πάντοτε ο τεχνίτης να χρησιμοποιεί το κατάλληλο εργαλείο για την κάθε εργασία. Η χρήση ενός εργαλείου για διαφορετικό σκοπό από αυτόν για τον οποίο προορίζεται συχνά οδηγεί σε ατύχημα. Κατσαβίδια που χρησιμοποιούνται σαν λεβιέδες ή κοπίδια εύκολα αστοχούν στην εργασία και η πρόκληση ατυχήματος είναι πιθανή. Όταν χρησιμοποιείτε κατσαβίδια ή μαχαίρια, φροντίστε το εξάρτημα να είναι σταθερό. Χρησιμοποιείτε μέγγενη και αποφύγετε να το κρατάτε με τα χέρια γιατί αν φύγει το εργαλείο θα τραυματίσει τα χέρια σας. Ο τρόπος χρήσης ενός εργαλείου πρέπει να εξασφαλίζει ότι ακόμη και εάν αυτό γλιστρήσει, δεν προκύπτει κίνδυνος τραυματισμού.

Πρακτικές συμβουλές

Εργαλεία με κοπτικές ακμές πρέπει να αποθηκεύονται με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι δε θα γίνει κάποιο ατύχημα. Οι ακμές πρέπει να καλύπτονται με ειδικό κάλυμμα, ώστε να αποτρέπονται τραυματισμοί από ακούσια επαφή. Εάν αποθηκεύονται σε θήκες, η κοπτική ακμή δεν πρέπει να εξέχει και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται τέτοια εργαλεία να μεταφέρονται σε τσέπες.

Ξύλινες ή πλαστικές λαβές που υπάρχουν σε μερικά εργαλεία, πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, να είναι καθαρές χωρίς λάδια και να εφαρμόζουν καλά. Οι λαβές των σφυριών πρέπει να εφαρμόζουν καλά την αντίστοιχη υποδοχή ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να φύγει το σφυρί κατά τη σφυρηλάτηση.

Εργαλεία σφυρηλάτησης, όπως ζουμπάδες και κοπίδια πρέπει να τροχίζονται όταν κεφαλώνουν (όταν αποκτούν σχήμα μανιταριού, ή όταν εμφανίζουν ρωγμές) γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτιναχθούν ρινίσματα κατά την σφυρηλάτηση.

Οι μηχανικοί πρέπει να αποκτήσουν τη συνήθεια μετά από κάθε εργασία, να συντηρούν τα εργαλεία τους, να τα διατηρούν καθαρά χωρίς λάδια και προσεκτικά να τα αποθηκεύουν στους εργαλειοφόρους ή στις ειδικές θέσεις που υπάρχουν για αυτά.

Μην χρησιμοποιείτε κοινά καρυδάκια σε ηλεκτροεργαλεία ή πολύ περισσότερο σε αερόκλειδα. Εάν ένα καρυδάκι σπάσει ή ανοίξει, πετάξτε το αμέσως.


Συμπέρασμα
Για να περιορίσουμε τις βλάβες από τη χρήση εργαλείων χειρός πρέπει να παίρνουμε μέτρα για τη χρήση, τον έλεγχο, τη συντήρηση και τη μεταφορά τους.
Σε κάθε συνεργείο πρέπει να γίνεται τακτικός προγραμματισμένος έλεγχος φθοράς των εργαλείων. Τα εργαλεία που κατά την επιθεώρηση βρέθηκαν φθαρμένα, σπασμένα, με ελαττωματικές λαβές κλπ πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα. Ποτέ δεν πρέπει ο μηχανικός να χρησιμοποιεί εργαλείο που γνωρίζει ότι είναι ελαττωματικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.