Βραβεία Καινοτομίας – Το μέλλον της κινητικότητας
CLEPA

Βραβεία Καινοτομίας – Το μέλλον της κινητικότητας

Οι εταιρείες Continental, FLEX, GKN και ZF διακρίθηκαν το 2021 σε 4 διαφορετικές κατηγορίες, παρέχοντας συγκεκριµένες λύσεις για τις ανάγκες των αυτοκινήτων του αύριο.

Αυτο-οδηγούµενα λεωφορεία, σύστηµα e-Drive για Plug-in υβριδικά οχήµατα (PHEV), νέος µετατροπέας DC-DC για ηλεκτρικούς κινητήρες και σύστηµα προστασίας µοτοσυκλετιστών. Αυτά είναι τα project των Βραβείων Καινοτοµίας CLEPA 2021 που επιλέχθηκαν από µία διεθνή κριτική επιτροπή εµπειρογνωµόνων, οι οποίοι αξιολόγησαν τον αντίκτυπο της καινοτοµίας και την ετοιµότητά της να εισέλθει σε άκρως ανταγωνιστικές και προηγµένες αγορές.

Οι προµηθευτές της αυτοκινητοβιοµηχανίας έχουν εξέχοντα ρόλο στην εξεύρεση λύσεων για τις µετακινήσεις του µέλλοντος, γεφυρώνοντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών µε τις πραγµατικές ανάγκες µίας κοινωνίας που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη.

Η ZF κέρδισε στην κατηγορία «Συνδεσιμότητα και Αυτοματισμός», αναπτύσσοντας Συστήματα Αυτόνομης Κινητικότητας με Αυτόνομα Λεωφορεία, εξοπλισμένα με συστήματα αυτόνομης οδήγησης τελευταίας τεχνολογίας. Αυτά περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς αισθητήρες, εξαιρετικά προηγμένους κεντρικούς υπολογιστές και λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης.

Τα συστήματα eDrive «3 σε 1» από την GKN κέρδισαν το βραβείο στην κατηγορία «Συνεργασία». Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα plug-in υβριδικού μηδενικών εκπομπών και αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με έναν σημαντικό premium κατασκευαστή εξαρτημάτων πρώτης τοποθέτησης (OEM).

Η FLEX συμμετείχε με τη μονάδα Smart Power Conversion Module, έναν μετατροπέα DC-DC με μέγεθος, βάρος και εξαρτήματα που έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο, μαζί με όλα τα οφέλη κόστους, ενέργειας, περιβάλλοντος και ευελιξίας που προέκυψαν από αυτές τις μειώσεις. Με αυτή τη μονάδα κέρδισαν την πρώτη θέση στην κατηγορία «Περιβάλλον».

Στην κατηγορία «Ασφάλεια», νικητής ήταν η Continental, χάρη στο σύστημα Advanced Rider Assistance System, το οποίο ειδοποιεί τον οδηγό της μοτοσυκλέτας για τον κίνδυνο σύγκρουσης ή τυφλού σημείου, χάρη στα δεδομένα που συλλέγονται από δύο κάμερες και αναλύονται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, ένα ειδικό βραβείο απονεμήθηκε σε μικρο-μεσαίες (ΜμΕ) και νεοφυείς επιχειρήσεις που αποδείχθηκαν κορυφαίες στην κατηγορία τους, με νικητές τις εταιρείες Argus Cyber Security, Exypnos, Twaice και Easyrain.


Τα 6α βραβεία Καινοτοµίας έδωσαν µία εικόνα-πρόβλεψη του κόσµου για τα επόµενα χρόνια, όταν τα αυτόνοµα οχήµατα, τα όλο και πιο αποδοτικά υβριδικά συστήµατα µετάδοσης κίνησης και η συνδεσιµότητα θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια και δεν θα είναι, απλώς, καινοτοµίες, αλλά απτά δεδοµένα της καθηµερινής ζωής.

Ένας εξαιρετικός διαγωνισµός για εξαιρετικές εταιρείες

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, στο θέατρο Vaudeville, στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου περισσότεροι από 250 καλεσμένοι με φυσική και ψηφιακή παρουσία, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ανακοίνωση των νικητών και την απονομή των βραβείων.

Διοργανώθηκαν από την CLEPA (Ευρωπαϊκή Ένωση Προμηθευτών Αυτοκινήτων), με την υποστήριξη της Deloitte, τα #CLEPAawards αποτελούν ένα εξαιρετικό πεδίο δοκιμών για ολόκληρο τον κλάδο των προμηθευτών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη στοιχεία καινοτομίας, όπως η φιλοδοξία, η συνάφεια με την αγορά, ο αντίκτυπος και η ποιότητα, προκειμένου να καθορισθεί η βαθμολογία στις τέσσερις κατηγορίες: Συνδεσιμότητα και Αυτοματισμός, Συνεργασία, Περιβάλλον και Ασφάλεια.

Αποτελέσµατα των βραβείων του 2021

Συνδεσιμότητα & Αυτοματισμός

 • Νικητής: ZF – Αυτόνομα Συστήματα Κινητικότητας με Αυτόνομα Λεωφορεία
 • 2ο Βραβείο: Robosense – Έξυπνος αισθητήρας LiDAR: RS-LiDAR-M1
 • 3ο Βραβείο: Plastic Omnium – Πλαστικό πάνελ αμαξώματος με ραντάρ απεικόνισης 4D
 • Νικητής κατηγορίας ΜμΕ: Argus Cyber Security – Προστασία ECU

Συνεργασία

 • Νικητής: GKN Automotive – Συστήματα eDrive 3-σε-1
 • 2ο Βραβείο: Sigit – Πλήρως ανακυκλώσιμα σύνθετα θερμοπλαστικά υλικά
 • 3ο Βραβείο: Continental – Ac2ated sound X AMBEO Mobility
 • Νικητής κατηγορίας ΜμΕ: Exypnos – Ηλιακή οροφή

Περιβάλλον

 • Νικητής: Flex – Smart Power Conversion Module
 • 2ο Βραβείο: Garrett – E-turbo για κινητήρες υβριδικών αυτοκινήτων
 • 3ο Βραβείο: Huntsman – Αφρός εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών
 • Νικητής κατηγορίας ΜμΕ: Twaice – Προγνωστικό λογισμικό ανάλυσης μπαταρίας

Ασφάλεια

 • Νικητής: Continental – Advanced Rider Assistance System
 • 2ο Βραβείο: Brigade – Sidescan predict
 • 3ο Βραβείο: TomTom – RoadCheck
 • Νικητής κατηγορίας ΜμΕ: Easyrain – AIS (έξυπνη λύση υδρολίσθησης) και DAI (ψηφιακή πληροφόρηση υδρολίσθισης)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.