Αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη για υβριδικά
FORD

Αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη για υβριδικά

Είναι 7τάχυτο και λανσάρεται στο Puma µε κινητήρα EcoBoost Hybrid, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους λάτρεις του είδους να µειώσουν περαιτέρω τις εκποµπές CO2 και την κατανάλωση, σε συνδυασµό µε την ήπια υβριδική τεχνολογία των 48 volt της Ford.

Η Ford κάνει την οδήγηση λιγότερο απαιτητική, ιδιαίτερα στην πόλη και στην πυκνή κυκλοφορία. Ωστόσο, οι γρήγορες και οµαλές αλλαγές των 7 ταχυτήτων συµπληρώνουν τις επιδόσεις του υβριδικού συστήµατος κίνησης, ανεβάζοντας κι άλλο τον πήχη στον τοµέα της οδηγικής απόλαυσης.

Η τεχνολογία EcoBoost Hybrid της Ford χρησιμοποιεί μία ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια (BISG), που παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα για την ανάκτηση της ενέργειας, η οποία, συνήθως, χάνεται κατά το φρενάρισμα και το ρολάρισμα, και φορτίζει την μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 Volt. Το σύστημα BISG λειτουργεί και σαν μοτέρ, σε διαρκή συνεργασία με τον κινητήρα για την παροχή πρόσθετης ροπής (υποβοήθηση ροπής) και μείωση της κατανάλωσης ή και βελτίωση των επιδόσεων, ανάλογα με το οδηγικό στυλ.

Αυξηµένη ροπή – Άµεση απόκριση

Η υποβοήθηση ροπής αξιοποιεί το σύστημα BISG για την αύξηση της συνολικής διαθέσιμης ροπής από το σύστημα κίνησης κατά 20 Nm. Έτσι πετυχαίνει πιο άμεση απόκριση στην εν κινήσει επιτάχυνση. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τη Ford, η επιτάχυνση εν κινήσει για το Puma 1.0L EcoBoost Hybrid 125 PS με 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο βελτιώνεται μέχρι 4%, συγκριτικά με τη μη υβριδική έκδοση. Η έκδοση με 155 ίππους φτάνει στα 100 χλμ/ώρα, σε μόλις 8,7 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, το νέο αυτόματο κιβώτιο συνεργάζεται με τα διαθέσιμα προφίλ οδήγησης. Στο πρόγραμμα Sport, το Ford Puma διατηρεί χαμηλότερη σχέση για πιο σπορ απόκριση στις εντολές του οδηγού. Ταυτόχρονα, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα κατεβάσματος έως και τριών σχέσεων, για ταχύτερες προσπεράσεις, όταν απαιτείται μέγιστη επιτάχυνση. Οι εκδόσεις Puma ST-Line X και ST-Line Vignale, με το νέο αυτόματο κιβώτιο, διαθέτουν, επίσης, paddles για χειροκίνητες αλλαγές των σχέσεων.

Μικρότερο φορτίο – µεγαλύτερη απόδοση

Η υποκατάσταση ροπής αξιοποιεί το σύστημα BISG για την παροχή πρόσθετης ροπής 24 Nm. Μειώνεται, έτσι, το απαιτούμενο φορτίο του βενζινοκινητήρα και βελτιώνεται η απόδοση.


Ο συνδυασµός 7τάχυτου αυτόµατου κιβωτίου µε EcoBoost Hybrid είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για την πόλη. Η οδήγηση µε συχνές στάσεις/εκκινήσεις επιτρέπει συνεχή ανάκτηση και αξιοποίηση ενέργειας.

Το αυτόματο κιβώτιο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των βέλτιστων στροφών του υβριδικού συστήματος προς όφελος της κατανάλωσης. Το Puma EcoBoost Hybrid με 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο προβλέπεται να έχει βελτιωμένες εκπομπές CO2 πάνω από 5%, συγκριτικά με τις αντίστοιχες βενζινοκίνητες εκδόσεις 1.0L EcoBoost (WLTP).

Διπλό το πλεονέκτηµα

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, ο συνδυασμός του κιβωτίου διπλού συμπλέκτη με ένα υβριδικό σύστημα κίνησης προσφέρει τα πλεονεκτήματα και των δύο τεχνολογιών. Την ίδια στιγμή αυξάνει τη διαθεσιμότητα των οικονομικών υβριδικών συστημάτων κίνησης για τους φίλους των αυτόματων κιβωτίων. Ειδικότερα:

  1. Η τεχνολογία διπλού συµπλέκτη του 7τάχυτου αυτόµατου κιβωτίου προσφέρει επιτάχυνση χωρίς διακοπές ισχύος µε οµαλές αλλαγές σχέσεων.
  2. Τα αυτόµατα κιβώτια µπορούν να αποδειχθούν ευεργετικά για άτοµα µε κινητικά προβλήµατα.
  3. Καθώς ο οδηγός έχει να διαχειριστεί µόνο δύο πεντάλ (γκάζι / φρένο), αυξάνεται η οδηγική άνεση, κυρίως, σε συνθήκες πόλης.

Βελτιωµένες τεχνολογίες υποβοήθησης

Το 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο επιτρέπει τη λειτουργία πρόσθετων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με την οικονομία του EcoBoost Hybrid. Προσφέρει δυνατότητα απομακρυσμένης εκκίνησης (Remote Start), μέσω της εφαρμογής FordPass 3. Διαθέτει ακόμα, λειτουργία Stop&Go για το Adaptive Cruise control 2, που μπορεί να σταματήσει τελείως το αυτοκίνητο σε συνθήκες κυκλοφορίας με σταμάτα/ξεκίνα στην πόλη και να το εκκινήσει αυτόματα, εάν η στάση είναι μικρότερη των 3 δευτερολέπτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.