8ο Συνέδριο Έρευνας και Καινοτομίας 
ITS Hellas

8ο Συνέδριο Έρευνας και Καινοτομίας 

Tο 8ο Συνέδριο ITS Hellas έφερε στην ελληνική δημόσια συζήτηση τα μεγάλα ζητήματα για τον μετασχηματισμό των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου ITS Hellas Conference «Transportation & Logistics 2022: Research.Reshape.Innovate», με διοργανωτές τον ITS Hellas (Ελληνικός Οργανισμός για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών) και υπεύθυνο φορέα διοργάνωσης την ερευνητική ομάδα ISENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών/Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ), περισσότερους από 40 ομιλητές και 300 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες, 15 χορηγούς και εκθέτες. 

Το συνέδριο προλόγισε με χαιρετισμό εκ μέρους του ITS Hellas η Δρ Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Πρόεδρος ΙΤS Hellas και Διευθύντρια Ερευνών και Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ, καθώς και ο Δρ Άγγελος Αμδίτης, Αντιπρόεδρος ITS Hellas, Διευ/ντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, Πρόεδρος ΕRTICO-ITS Europe και Αν. Πρόεδρος ΟΑΣΑ. Επίσημο χαιρετισμό απηύθυνε (εξ αποστάσεως) ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Εκπρόσωπος του Αθανάσιου Κυριαζή, Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, υπογράμμισε, κατά την ομιλία του, τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές για την έρευνα και την καινοτομία στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Γραπτό χαιρετισμό απηύθυνε και η Ελένη Παλαιολόγου, Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. 

«Το φετινό ετήσιο συνέδριο του ITS Hellas είχε στο επίκεντρό του το τρίγωνο Έρευνα – Αναδιαμόρφωση – Καινοτομία, ένα σχήμα που αν λειτουργήσει δυναμικά υπόσχεται ένα βιώσιμο μέλλον για τις μεταφορές -ανθρώπων και αγαθών- και ανθεκτικότητα απέναντι στις κρίσεις», τόνισε, ειδικότερα, η Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου.

«Η έρευνα και η καινοτομία, αλλά και ο στρατηγικός σχεδιασμός της πολιτείας, θα δούμε πώς είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας στην πορεία αυτή, ενώ ο συνδετικός και υποστηρικτικός ρόλος του ΙTS Hellas σε αυτή τη διαδικασία είναι καίριος. Η συνεργασία και η ανταλλαγή αυτή ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του οικοσυστήματος να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, που όλοι γνωρίζουμε ότι αυτήν την εποχή είναι πολλές και πρωτόγνωρες», σημείωσε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Άγγελος Αμδίτης

Πιο αναλυτικά

  1. Στο πλαίσιο της 1ης συνεδρίας, συζητήθηκαν, με αφορμή το ευρωπαϊκό έργο FENIX, οι προτεραιότητες της ΕΕ και οι πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων του κλάδου των μεταφορών και logistics για την ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την απρόσκοπτη ανταλλαγή και χρήση δεδομένων. Οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην αλυσίδα μεταφοράς, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και, κυρίως, προς όφελος του συνόλου της ελληνικής οικονομίας – με τα παραδείγματα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταφορών και Logistics, που αναπτύσσεται από το ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ, και της διαδικασίας εκτελωνισμού στον Λιμένα Πειραιά να ξεχωρίζουν. Εκπρόσωποι της ελληνικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και οργανισμοί και φορείς συναντήθηκαν στο 8ο Συνέδριο ITS Hellas και συνομίλησαν για το κοινό τους όραμα για ένα βιώσιμο, πράσινο και διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφορών. 
  2. Κατά τη συνεδρία 2, που διοργανώθηκε από το ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου SSTPAs in Greece, συζητήθηκε η αναγκαιότητα της αύξησης της ασφάλειας στις Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των οδηγών στην Ελλάδα, μέσα από την ανάπτυξη δικτύου Ασφαλών και Προστατευόμενων Χώρων Στάθμευσης Φορτηγών (SSTPAs). Η κατασκευή των SSTPAs σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για την απόκτηση του «ασημένιου» επιπέδου και η δυνατότητα πραγματοποίησης ηλεκτρονικής κράτησης και πληρωμής θέσεων στάθμευσης παρέχει τη δυνατότητα στους οδηγούς φορτηγών οχημάτων να σταθμεύουν με ασφάλεια, τόσο για αυτούς όσο και για τα φορτία τους, κατά μήκος του ΔΕΔ-Μ στην Ελλάδα. 
  3. Η 3η συνεδρία ανέδειξε τα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν το μέλλον των ελληνικών έξυπνων πόλεων, καθώς και την αναγκαιότητα για μία συνεργατική κουλτούρα που θα καταστήσει τη στρατηγική, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα μέρος ενός ανοικτού οικοσυστήματος που μπορεί να ενσωματώσει την καινοτομία. 
  4. Η ειδική συνεδρία που συνδιοργάνωσε το ΙΛΜΕ (Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδος) με τον ITS Hellas επικεντρώθηκε στα ευφυή συστήματα στην Ελληνική Εφοδιαστική αλυσίδα, παρέχοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα του πώς οι έξυπνες τεχνολογίες μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του έργου όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και την αστική κινητικότητα γενικότερα. Ενώ, λοιπόν, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών είναι ζητούμενο και βασική επιδίωξη, λείπει η καθοδήγηση, η ενημέρωση και οι δομές που μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση, δημιουργώντας γέφυρες, χτίζοντας συνεργασίες και συμπράξεις που εμπλέκουν ένα ευρύ φάσμα από φορείς, πολιτικές και επιχειρήσεις στην αλυσίδα της εφοδιαστικής. 
  5. Με επίκεντρο την αστική κινητικότητα, η συνεδρία 5 ανέδειξε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν καίρια ζητήματα για την ελληνική αστική κινητικότητα, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η έλλειψη χώρων, η έλλειψη κουλτούρας διαμοιρασμού δεδομένων κ.ά. Από την πλευρά των πολιτικών και δημοτικών αρχών (όπως ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ο Δήμος Αστυπάλαιας), καθώς και από δημόσιους φορείς (ΣΤΑΣΥ) και παρόχους αστικών συγκοινωνιών (Αττικό Μετρό) γίνονται μεγάλα βήματα μέσα από στοχευμένες ενέργειες, μελέτες, σχέδια και υλοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο. Από την ερευνητική-ακαδημαϊκή οπτική, παρουσιάστηκαν εξαιρετικές τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση πολλών εξ αυτών των προβλημάτων, καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν διαλειτουργικές επιβατικές μεταφορές, απρόσκοπτη ανταλλαγή δεδομένων για την αστική κινητικότητα, ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών, και να υποσχεθούν εύρος από ψηφιακές υπηρεσίες στον τομέα των δημόσιων μεταφορών, θέτοντας στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Η ανάγκη για την ύπαρξη θεσμοθετημένων συνδετικών κρίκων που θα υποστηρίξουν το έργο των δημοτικών αρχών και θα ενισχύσουν τη σύμπραξη μεταξύ έρευνας, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με γνώμονα έναν κοινό σχεδιασμό, διαφαίνεται επιτακτική, ώστε να βιώσουμε ένα νέο πρόσωπο για την αστική κινητικότητα στην Ελλάδα. 

Η συζήτηση της στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε ανέδειξε για ακόμα μία φορά την αναγκαιότητα για καλλιέργεια μίας συνεργατικής κουλτούρας στο ελληνικό περιβάλλον και ενίσχυση δομών, όπως ο ITS Hellas. Σχηματισμοί που εμπλέκουν στους κόλπους τους ετερόκλητους φορείς -με κοινό, όμως, όραμα- και υποστηρίζουν τις συμπράξεις και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, είναι απαραίτητοι για να μπορέσει η χώρα μας να ενσωματώσει την τεχνολογία, παράγοντας καινοτομία στις μεταφορές και την εφοδιαστική. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.