Έργο για την ανακύκλωση ελαστικών
MICHELIN

Έργο για την ανακύκλωση ελαστικών

Η Michelin συντονίζει το BlackCycle, ένα νέο μεγάλο Ευρωπαϊκό έργο για την ανακύκλωση ελαστικών που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους.

 

Κατέχοντας ηγετική θέση στην παγκόσμια βιομηχανία ελαστικών, η Michelin συντονίζει το BlackCycle, ένα ερευνητικό, ευρωπαϊκό έργο συνεργασίας ιδιωτικού-δημοσίου τομέα, που αφορά στην επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών των ελαστικών που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους, με σκοπό την παραγωγή καινούριων ελαστικών.

Το BlackCycle έχει και ελληνική συμμετοχή, καθώς συμμετέχει το ΙΔΕΠ (Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Χημικών Πόρων) του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης). Στόχος του έργου είναι η μετάβαση της βιομηχανίας των ελαστικών προς την κυκλική οικονομία.

Σκοπός του BlackCycle είναι να αναδείξει την τεχνολογική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα καινοτόμων τεχνολογιών που υπηρετούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο του έργου, θα αναπτυχθούν διαδικασίες και τεχνολογίες για την παραγωγή βιώσιμων πρώτων υλών για ελαστικά:

  • συλλογή χρησιμοποιημένων ελαστικών
  • επιλογή τροφοδοσιών
  • βελτιστοποίηση της διεργασίας πυρόλυσης των ελαστικών
  • διύλιση και αναβάθμιση του πυρολυτικού ελαίου για παραγωγή μαύρου άνθρακα
  • παραγωγή και αξιολόγηση των παραγόμενων ελαστικών

Σε ορίζοντα 5-6 ετών από την ολοκλήρωση του έργου, σχεδόν 1 στα 2 ελαστικά που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους στην Ευρώπη, θα έχουν ενσωματωθεί σε αυτόν τον κύκλο βιωσιμότητας, που είναι ο μοναδικός αυτού του μεγέθους στους βιομηχανικούς τομείς που συμπεριλαμβάνουν ανακύκλωση χρησιμοποιημένων προϊόντων.

Το BlackCycle θα μειώσει την εξαγωγή ελαστικών που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους. Με τη μετεγκατάσταση της διαχείρισης και επεξεργασίας των χρησιμοποιημένων ελαστικών εντός της ΕΕ, το BlackCycle αναμένεται να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.