7+1 συμβουλές για εξοικονόμηση καυσίμου
αυτοκίνητο

7+1 συμβουλές για εξοικονόμηση καυσίμου

Προτείνουμε 7+1 αποτελεσματικές συμβουλές για να εξοικονομήσετε καύσιμα αλλά και χρήματα.

Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των καυσίμων προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους οδηγούς. Η οικονομική οδήγηση είναι πλέον το κλειδί για την εξοικονόμηση καυσίμου. Παρακάτω αναλύουμε 7+1 αποτελεσματικές συμβουλές για να εξοικονομήσετε καύσιμα, αλλά και χρήματα.

 1. Οδηγείτε ομαλά
  Οι ξαφνικές αλλαγές ταχύτητας, όπως η γρήγορη επιτάχυνση ή το δυνατό φρενάρισμα, αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Είναι σημαντικό να οδηγείτε ομαλά και να κάνετε απαλές αλλαγές στην ταχύτητα. Οδηγείτε σε χαμηλές ταχύτητες μόνο για τα πρώτα δευτερόλεπτα και όποτε είναι δυνατόν, αλλάξτε σε υψηλές ταχύτητες. Ακολουθώντας τις οδηγίες του δείκτη αλλαγής ταχυτήτων (GSI) του οχήματός σας, εάν αυτό υποστηρίζεται ή και αλλάζοντας σχέσεις πριν από τις 2.500 σ.α.λ. επιτυγχάνεται εξοικονόμηση καυσίμου. Όσο υψηλότερα φτάνουν οι στροφές τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση καυσίμου. Ακόμη, σε πολλά αυτοκίνητα πλέον ο οδηγός μπορεί να παρακολουθεί live την κατανάλωση λίτρων καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα.
 2. Σβήνετε τον κινητήρα όταν είστε σταματημένοι
  Εάν διατηρείτε τον κινητήρα σε λειτουργία όταν το αυτοκίνητό σας δεν κινείται, ο κινητήρας θερμαίνεται και η κατανάλωση αυξάνεται. Εάν το όχημά σας υποστηρίζει το σύστημα Start&Stop, το οποίο σβήνει τον κινητήρα από προεπιλογή όταν το όχημα σταματάει, προτείνεται να το χρησιμοποιείτε.
 3. Διατηρήστε σταθερή ταχύτητα
  Οι αλλαγές στην ταχύτητα επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου, επομένως είναι προτιμότερο να διατηρείτε την ίδια ταχύτητα όσο το επιτρέπει η ροή της κυκλοφορίας και ο δρόμος. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) συνιστά να οδηγείτε 10 km/h πιο αργά από το όριο ταχύτητας ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους. Έχει αποδειχθεί ότι μια τέτοια επιβράδυνση στον αυτοκινητόδρομο βοηθά στην εξοικονόμηση 11% της κατανάλωσης καυσίμου. Εάν το αυτοκίνητό σας υποστηρίζει σύστημα cruise control, προτείνεται να το χρησιμοποιείτε, ειδικά σε ταξίδια και σε διαδρομές σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Με τη χρήση του cruise control στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση έως και 6% στην κατανάλωση καυσίμου.
 4. Αξιοποιήστε το φρενάρισμα του κινητήρα
  Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να σταματήσετε ομαλά τραβώντας το πόδι σας από το γκάζι και κατεβάζοντας ταχύτητα, πριν πατήσετε το πεντάλ του φρένου. Το προοδευτικό φρενάρισμα μειώνει την κατανάλωση. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη η πρόβλεψη και η τήρηση της απόστασης ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Συχνά ακούμε τον μύθο πως οδηγώντας με νεκρά ταχύτητα σε κατηφόρα, το αυτοκίνητο δεν «καίει». Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη, αφού εκείνη τη στιγμή ο κινητήρας αποσυνδέεται από το κιβώτιο ταχυτήτων και η κατανάλωση αυξάνεται. Η σωστή διαδικασία είναι να χρησιμοποιήσουμε το φρενάρισμα του κινητήρα, δηλαδή, έχοντας ταχύτητα στο κιβώτιο, σηκώνουμε το πόδι μας από το γκάζι και με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει κατανάλωση καυσίμου.
 5. Κλιματισμός και παράθυρα
  Ο κλιματισμός καταναλώνει το περισσότερο καύσιμο, μεταξύ 4% και 10%, ενώ το άνοιγμα των παραθύρων σε μεσαίες και υψηλές ταχύτητες δημιουργεί ένα φαινόμενο αυξημένης οπισθέλκουσας. Πιο συγκεκριμένα, ο αέρας εισέρχεται στο αυτοκίνητο και δημιουργεί αεροδυναμική αντίσταση, επιβραδύνοντάς το. Όπως με τον κλιματισμό, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ο κινητήρας δουλεύει σκληρά και «καίει». Προτείνεται να χρησιμοποιείτε πάντα τη λειτουργία AUTO του A/C, έτσι ώστε ο συμπιεστής να λειτουργεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία χωρίς να επιβαρύνει την κατανάλωση.
 6. Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας
  Οι τακτικοί έλεγχοι πίεσης των ελαστικών μπορούν να εξοικονομήσουν τουλάχιστον 1,5% καυσίμου. Η επίδραση των ελαστικών στην κατανάλωση ενός οχήματος είναι σημαντική και είναι σε άμεση συνάρτηση με την αντίσταση κύλισής τους στον δρόμο. Με ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως 0,5 λίτρα καυσίμου ανά 100 χλμ. διαδρομής. Άρα, συνήθως συμφέρει να αγοράσουμε τέτοια ελαστικά, ακόμη και αν κοστίζουν ακριβότερα, επειδή αποσβένουν μακροπρόθεσμα το επιπρόσθετο κόστος αγοράς τους.
 7. Κατανομή βάρους στο αυτοκίνητο
  Πολλοί οδηγοί, από βιασύνη συχνά, παραμελούν να κατανείμουν σωστά το φορτίο στο πορτμπαγκάζ και να μειώσουν το βάρος του οχήματος. Το βάρος επηρεάζει την απόδοση του κινητήρα και την κατανάλωση καυσίμου. Σε περίπτωση που χρειαστεί το αυτοκίνητο να κουβαλά σχάρα ή μπαγκαζιέρα αποσκευών, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι και αυτό θα επιβαρύνει την κατανάλωση.
 8. Δεν αμελούμε τα σέρβις
  Η συντήρηση του αυτοκινήτου πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στο πλαίσιο του σέρβις γίνονται αλλαγές φίλτρων και άλλων εξαρτημάτων που επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου. Σημαντική είναι και η έγκαιρη αλλαγή λαδιών, που οφείλουν να πληρούν τις εργοστασιακές προδιαγραφές.

Με την εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών μπορεί να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στην κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου. Ειδικά στην σημερινή εποχή είναι σημαντική η εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος από τους ρύπους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.