Η χαμηλή τιμή μπορεί να κρύβει υψηλό κόστος
TEXTAR

Η χαμηλή τιμή μπορεί να κρύβει υψηλό κόστος

Η αγορά εξαρτημάτων με βάση μόνο την τιμή τους μπορεί αρχικά να φαίνεται μία καλή επιλογή, αλλά στην πραγματικότητα, τα φθηνά εξαρτήματα δεν προσφέρουν απαραίτητα την καλύτερη σχέση τιμής-ποιότητας. Συχνά, αυτό που φαίνεται οικονομικά αποδοτικό βραχυπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο μακροπρόθεσμο κόστος.

Η TMD Friction, κορυφαίος κατασκευαστής εξαρτημάτων ΟΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι διαχειριστές στόλου οχημάτων πρέπει να κατανοήσουν το κόστος ιδιοκτησίας και πώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των οδηγών. Εξηγεί πως τα εξαρτήματα με χαμηλή τιμή ίσως μοιάζουν με καλή επιλογή, αλλά στην πραγματικότητα, υστερούν σε ποιότητα και είναι επικίνδυνα.

Για κάθε διαχειριστή στόλου – ανεξαρτήτως μεγέθους – πρέπει να γίνει κατανοητό το κόστος ιδιοκτησίας. Ενώ τα φθηνά εξαρτήματα μπορεί, αρχικά, να εκλαμβάνονται ως ένας τρόπος μείωσης του κόστους, θα οδηγήσουν αναμφίβολα σε περαιτέρω προβλήματα στην πορεία. Με τα επαγγελματικά οχήματα να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους, τα εξαρτήματα χαμηλού κόστους για το σύστημα πέδησης δεν προσφέρουν μόνο υποβαθμισμένη απόδοση με μειωμένο προσδόκιμο ζωής, αλλά αυξάνουν την πιθανότητα φθοράς και πρόκλησης ζημιών στον δίσκο. Τελικά, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άσκοπη και μη προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας, η οποία επιβαρύνει σημαντικά το κόστος για τους διαχειριστές επαγγελματικών οχημάτων.

Τα συνεργεία, από την πλευρά τους, εφόσον στοχεύουν στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και στη διατήρηση ικανοποιημένων πελατών με τους οποίους θα έχουν σταθερές σχέσεις μεγάλης διάρκειας, μπορούν να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που κρύβουν τα φθηνά ανταλλακτικά, σε επίπεδο ασφάλειας και συνολικού κόστους.

Η αγορά εξαρτημάτων φρένων αντιστοιχεί περίπου στο 0,2% του συνολικού κόστους λειτουργίας, γεγονός που σημαίνει ότι ένα σετ τακακιών φρένων έχει οριακό αντίκτυπο στο συνολικό κόστος. Ωστόσο, αποφεύγοντας τον χρόνο διακοπής λειτουργίας των οχημάτων, με τη χρήση εξαρτημάτων ποιότητας Πρώτης Τοποθέτησης, ο διαχειριστής του στόλου έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από σημαντική εξοικονόμηση, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 65%.

Υψηλός ο κίνδυνος από τα φθηνά προϊόντα

Παρόλο που τα φρένα αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους, η κυκλοφορία τακακιών χαμηλής ποιότητας για επαγγελματικά οχήματα αυξάνεται. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η TMD Friction, οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτά δεν εκτιμώνται πάντα πλήρως. Εκτός από την κακή απόδοση πέδησης (βάσει των δοκιμών της εταιρείας η ταχύτητα φρεναρίσματος είναι 2,5 φορές πιο αργή συγκριτικά με τα ΟΕ προϊόντα της Textar), τα φθηνότερα τακάκια μπορούν να φθαρούν εντός 12 εβδομάδων σε σύγκριση με τις, περίπου, 42 εβδομάδες των τακακιών της Textar. Αυτός ο χρόνος διακοπής μπορεί να είναι δαπανηρός σε οποιαδήποτε επιχείρηση, οδηγώντας σε απώλεια πολύτιμου χρόνου και χρημάτων για τον διαχειριστή, οπότε η χαμηλή τιμή μπορεί να κρύβει υψηλό κόστος.

Τα φρένα είναι ένα εξάρτημα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια. Ωστόσο, συχνά υποτιμώνται οι διαφορές μεταξύ αναγνωρισμένων εμπορικών σημάτων πέδησης, όπως η TMD Friction, και φθηνών εναλλακτικών λύσεων.

Ο πειρασμός τοποθέτησης φθηνών τακακιών, υλικών τριβής και αξεσουάρ μπορεί να γίνει πολύ μεγάλος. Ειδικά καθώς οι εταιρείες βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για να διαχειριστούν το αυξανόμενο κόστος. Ωστόσο, δεν διακυβεύεται μόνο η φήμη. Οι περιπτώσεις ατυχημάτων όπου εμπλέκονται επαγγελματικά οχήματα ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και σε ποινικές ευθύνες.

Επένδυση στην έρευνα

Ανταποκρινόμενη στα σχόλια των διαχειριστών στόλων και οχημάτων μεταφοράς, οι οποίοι ήταν δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι τα τακάκια διαρκούν λιγότερο από τα διαστήματα σέρβις και οδηγούν σε παρατεταμένο χρόνο διακοπής λειτουργίας, η εταιρεία αφιέρωσε χρόνο για την ανάπτυξη ενός προϊόντος μεγαλύτερης διάρκειας, το οποίο θα προσφέρει στους διαχειριστές μεγαλύτερη ευελιξία.


Η TMD Friction επενδύει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη. Στόχος να δημιουργεί συνεχώς νέα και καινοτόμα προϊόντα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ασφάλειας των επαγγελματικών οχημάτων.

Σε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά, είναι σημαντικό οι διαχειριστές να κατανοήσουν πώς το κόστος ιδιοκτησίας μπορεί να ωφελήσει την επιχείρησή τους. Παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα φρένων αποτελούν μικρό μόνο μέρος του συνολικού κόστους, τα ανταλλακτικά χαμηλής τιμής και ποιότητας αυξάνονται. Είναι σημαντικό οι διαχειριστές να κατανοήσουν ότι η χρήση τεχνολογίας πέδησης υψηλής ποιότητας θα μειώσει το μελλοντικό κόστος. Ταυτόχρονα, θα γλιτώσει χρόνο από τη διακοπή λειτουργίας των οχημάτων και θα προσφέρει στους οδηγούς την ύψιστη απόδοση και ασφάλεια.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα πέδησης Textar, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: textar.com/el.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.