Ανάπτυξη και δοκιμή υαλοκαθαριστήρων
Denso

Ανάπτυξη και δοκιμή υαλοκαθαριστήρων

Τι κάνει τόσο καλούς τους υαλοκαθαριστήρες DENSO; Ως κορυφαίος κατασκευαστής ΟΕ, προμηθευτής των κατασκευαστών οχημάτων παγκοσμίως και πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πολλών προϊόντων, η εταιρεία έχει την απάντηση.

Προκειμένου να πληρούν τα αυστηρά πρότυπα ποιότητας της DENSO, τα μάκτρα υαλοκαθαριστήρων της εταιρείας, είτε προορίζονται για την Πρώτη Τοποθέτηση, είτε για το Aftermarket, υποβάλλονται σε πολλούς ελέγχους και ένα ευρύ φάσμα απαιτητικών δοκιμών, προτού προστεθούν στο πρόγραμμα των υαλοκαθαριστήρων. Για τη διενέργεια αυτών των δοκιμών, με στόχο να διασφαλιστεί ότι κάθε νέο προϊόν ανταποκρίνεται στην απαιτούμενη ποιότητα, η DENSO διαθέτει μία ειδική εγκατάσταση στην Ιαπωνία, όπου πραγματοποιούνται οι ακόλουθες αξιολογήσεις:

 1. Επικύρωση δομής
 2. Ευκολία συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης
 3. Έλεγχος τοποθέτησης μετά την εγκατάσταση
 4. Τεστ αρχικής απόδοσης
 5. Δοκιμή αντοχής
 6. Αντίσταση στους περιβαλλοντικούς παράγοντες
 7. Δοκιμές στα οχήματα.

Ειδικότερα, η αξιολόγηση της δομής είναι, στην ουσία, ένας οπτικός έλεγχος για τον προσδιορισμό του αριθμού των σημείων στερέωσης/πίεσης, προκειμένου να επιτευχθεί ίσα κατανεμημένη πίεση στο παρμπρίζ για αποτελεσματικό σκούπισμα: καθορίζεται ο αριθμός των σημείων στερέωσης/πίεσης και το βήμα διαστήματος, καθώς και το είδος του προσαρμογέα που χρησιμοποιείται, π.χ., εάν πρόκειται για πολλαπλό κλιπ ή για προσαρμογέα OE. Επιπλέον, ελέγχεται η δύναμη απομάκρυνσης του καουτσούκ, μετρώντας τη δύναμη που απαιτείται για να τραβηχτεί από το πλαίσιο – είναι μία σημαντική δοκιμή ασφάλειας, καθώς είναι σημαντικό το λάστιχο να μην γλιστράει από το πλαίσιο του υαλοκαθαριστήρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Στη χειροκίνητη λειτουργία, αξιολογείται η συναρμολόγηση και, αντιστρόφως, η αποσυναρμολόγηση του μάκτρου του υαλοκαθαριστήρα στον/από τον βραχίονα, ως προς το πόσο εύκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί η κάθε εργασία. Φυσικά, καμία από τις δύο διαδικασίες δεν θα πρέπει να προκαλεί προβλήματα στον τελικό χρήστη.

Αφού, λοιπόν, στερεωθούν τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων στους βραχίονες και τοποθετηθούν στο όχημα, αξιολογείται όχι μόνο η κάλυψη της περιοχής σκουπίσματος στο παρμπρίζ, αλλά και η γεωμετρία τους, διότι είναι σημαντικό τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων να μην έρχονται σε επαφή με τους βραχίονες. Η επαφή προκαλεί ακανόνιστη κατανομή πίεσης και ελλιπές σκούπισμα του παρμπρίζ, καθώς και δυσάρεστο θόρυβο για τον οδηγό.

Κατά τη διάρκεια του τεστ αρχικής απόδοσης, αξιολογούνται τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Απόδοση καθαρισμού: Οι υαλοκαθαριστήρες με τους βραχίονες τοποθετούνται σε έναν ειδικά σχεδιασμένο πάγκο δοκιμών προσομοίωσης πραγματικού περιβάλλοντος με σκούπισμα υψηλής και χαμηλής ταχύτητας, ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ψεκασμού νερού κλπ., ώστε να αξιολογηθεί με ακρίβεια η απόδοσή τους στο παρμπρίζ, υπό διάφορες συνθήκες. Για να προσδιοριστεί εάν οι λεπίδες πληρούν τα αυστηρά πρότυπα της DENSO, η απόδοση σκουπίσματος αξιολογείται με βάση μία βαθμολογία πέντε επιπέδων, όπου πρέπει να επιτύχουν τουλάχιστον τρία, μετά από μία περίοδο 100.000 κύκλων καθαρισμού.
 • Θόρυβος: Μία πολύ σημαντική πτυχή είναι το επίπεδο θορύβου των μάκτρων των υαλοκαθαριστήρων κατά τη λειτουργία τους, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε ένα αποδεκτό επίπεδο ανοχής.
 1. Κροτάλισμα: Αυτό αφορά το εάν η λεπίδα του υαλοκαθαριστήρα γλιστράει ομαλά στο παρμπρίζ, χωρίς μικρές αναπηδήσεις ή τρεμούλιασμα. Για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα και να ελαχιστοποιηθεί τυχόν δυσάρεστος θόρυβος, πραγματοποιείται λεπτή κοπή των άκρων και εφαρμόζεται επίστρωση χαμηλής τριβής στο λάστιχο.
 2. Πλευρική κίνηση: Για να αποφευχθεί η ταλάντωση της λεπίδας και οποιοσδήποτε σχετικός θόρυβος, η πλευρική κίνηση μετράται στον βραχίονα και πρέπει να είναι εντός των καθορισμένων κριτηρίων της εταιρείας.
 3. Ροπή κλιπ: Προκειμένου να επιτευχθεί υψηλού επιπέδου σκούπισμα και ομοιομορφία σε όλο το παρμπρίζ, η ροπή περιστροφής του κλιπ είναι σημαντική για τη μεταβλητή σχέση με τον βραχίονα και πρέπει να είναι εντός των κριτηρίων που έχει θέσει η εταιρεία.

Με τη δοκιμή ανθεκτικότητας, εξάλλου, ελέγχεται η απόδοση των μάκτρων των υαλοκαθαριστήρων μετά από 100.000 κύκλους καθαρισμού, που ισοδυναμεί με δύο χρόνια τυπικής χρήσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου πάγκου δοκιμών, που περιλαμβάνει παρμπρίζ, μηχανισμό βραχίονα υαλοκαθαριστήρα και συσκευή προσομοίωσης βροχής, η απόδοση παρακολουθείται στενά, καθώς, ακόμη και μετά από τόσους πολλούς κύκλους, μία λεπίδα DENSO πρέπει να μπορεί να εγγυηθεί καλή απόδοση και να πληροί τα αυστηρά πρότυπα της εταιρείας.

Η αντίσταση στους περιβαλλοντικούς παράγοντες αποτελεί, επίσης, έναν σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας δοκιμής της DENSO και μπορεί να χωριστεί στα ακόλουθα μέρη:

 1. Αντοχή στη διάβρωση: Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί ένα ειδικό κομμάτι εξοπλισμού που ονομάζεται κυκλικός ελεγκτής διάβρωσης ή CCT. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, σε αρκετούς κύκλους, ψεκάζεται αλμυρό νερό συγκεκριμένης θερμοκρασίας στο παρμπρίζ, ενώ οι λεπίδες σκουπίζουν συνεχώς και αξιολογείται ο χρόνος στεγνώματος, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται έως και 70°C. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται καθορισμένες φορές, ώστε να εκτιμηθεί η αντίσταση της λεπίδας στη διάβρωση.
 2. Αντοχή στις καιρικές συνθήκες: Κατά τη διάρκεια μίας ειδικής μέτρησης ηλιοφάνειας ή δοκιμής SWOM, η επίπτωση του ήλιου τόσο στο καουτσούκ, όσο και στο πλαίσιο, μετράται σε 200 ώρες, κάτι που προσομοιώνει χρόνια φθοράς, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά από αυτή τη δοκιμή, δεν πρέπει να υπάρχουν σοβαρά ορατά σημάδια αποχρωματισμού ή ξασπρίσματος.

Τέλος, αφού γίνουν όλες αυτές οι αξιολογήσεις, οι υαλοκαθαριστήρες θα τοποθετηθούν και θα χρησιμοποιηθούν σε οχήματα δοκιμής για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτή η δοκιμή πραγματοποιείται σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης για την παρακολούθηση της απόδοσής τους κάτω από πολλές διαφορετικές συνθήκες, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια Ευρώπη και οι ακραίες, χαμηλές θερμοκρασίες, που συναντώνται στην Ανατολική Ευρώπη.

Αυτός ο απαραίτητος έλεγχος παρέχει στην DENSO την ανταπόκριση από πραγματικούς χρήστες, για την αξιολόγηση της απόδοσης των λεπίδων υπό όλες τις συνθήκες, μακροπρόθεσμα. Αυτοί οι ελεγκτές συμπληρώνουν, στη συνέχεια, ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, το οποίο τους επιτρέπει να μεταφέρουν την εμπειρία τους για την πραγματική απόδοση των λεπίδων, αναφορικά με σημαντικά θέματα, όπως ο θόρυβος, το κροτάλισμα, η αποτελεσματικότητα του καθαρισμού, οι περιοχές που δεν καλύπτονται κ.ά.

Οι πολλές και ποικίλες αξιολογήσεις, που πραγματοποιούνται με συγκεκριμένες αρχές και αυστηρές προϋποθέσεις, επιτρέπουν στην DENSO να διασφαλίσει ότι οι υαλοκαθαριστήρες που σχεδιάζει και αναπτύσσει συμμορφώνονται με τα υψηλά πρότυπα της εταιρείας. Παράλληλα, το κορυφαίο επίπεδο μεταφέρεται στο ευρωπαϊκό Aftermarket, που επωφελείται από την ίδια λύση υψηλής ποιότητας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.