Το παρόν και το μέλλον
aftersales

Το παρόν και το μέλλον

 Ο Damien Germes µιλά για την πορεία και για τις προοπτικές της NGK SPARK PLUG σε µεσοπρόθεσµο και µακροπρόθεσµο επίπεδο.

Κύριε Germes, ας αρχίσουµε ρίχνοντας µία µατιά στα οικονοµικά αποτελέσµατα. Πώς θα περιγράφατε την απόδοση της εταιρείας κατά τη διάρκεια του τελευταίου οικονοµικού έτους που έληξε στις 31 Μαρτίου;

Η NGK SPARK PLUG απέδωσε εντυπωσιακά καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου οικονομικού έτους, με συνολικό τζίρο 3,7 δις ευρώ παγκοσμίως, ένα ποσό για το οποίο μπορεί να είναι υπερήφανος ο καθένας στην εταιρεία. Πρόκειται για ένα ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων της εταιρείας, με αύξηση συγκριτικά με το προηγούμενο οικονομικό έτος, παρά τις πρώτες αρνητικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας. Όλα τα τμήματα του Ομίλου έκαναν αξιοσημείωτες συνεισφορές. Ο Όμιλος Εξαρτημάτων Αυτοκινήτου, ο οποίος περιλαμβάνει την Πρώτη Τοποθέτηση και το IAM, συνέχισε να έχει ισχυρή απόδοση, με περίπου διπλάσια αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με τον μέσο όρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επιπλέον, το αναπτυσσόμενο τμήμα Technical Ceramics, που περιλαμβάνει ιατρικά προϊόντα, έφερε πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα, συνεισφέροντας σε ποσοστό 18% επί του συνολικού παγκόσμιου τζίρου.


Τα οικονοµικά στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου οικονοµικού έτους αποδεικνύουν ότι είµαστε µία οικονοµικά ισχυρή εταιρεία, καλά προετοιµασµένη να ξεπεράσει την τρέχουσα ιδιαίτερη κατάσταση παγκοσµίως.

Είστε υπεύθυνος για την περιοχή EMEA της εταιρείας. Πώς απέδωσε η συγκεκριµένη περιοχή;

Προσωπικά, είμαι πολύ ικανοποιημένος με την ανάπτυξή μας στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), η οποία σημειώνει σημαντική πρόοδο και συμβάλλει σημαντικά στην κερδοφορία της εταιρείας, αντιπροσωπεύοντας το 27% των παγκόσμιων πωλήσεων. Η δραστηριότητά μας αυξήθηκε στην Πρώτη Τοποθέτηση και το IAM κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, με τις πωλήσεις μπουζί και προθερμαντήρων να αυξάνονται πάνω από 5%, ενώ των αισθητήρων οξυγόνου σχεδόν 10%.

Αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν απόδειξη για τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης των πελατών μας, η οποία ήταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής μας και τώρα τα επίπεδα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Ο τομέας του ΟΕ αναγνωρίστηκε από την Ford Motor Company ως ένας κορυφαίος προμηθευτής παγκοσμίως στα 21α ετήσια βραβεία Ford World Excellence Awards, λαμβάνοντας το Smart Brand Pillar World Excellence Award για την επίτευξη των υψηλότερων επιπέδων αριστείας στην ποιότητα, το κόστος, την απόδοση και τις παραδόσεις. Επιπλέον, στον τομέα του IAM απονεμήθηκε το βραβείο «Προμηθευτής της Χρονιάς» από το διεθνές group «Autodistribution International» (ADI). Οι διακρίσεις αυτές μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι. Επιπλέον, στο Net Promoter Score (NPS), το οποίο μετρά την προθυμία των πελατών να προτείνουν μία εταιρεία, η NGK Spark Plugs έχει βαθμολογία 65 για το IAM, το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό και πολύ πάνω από τον μέσο όρο, που είναι 44.

Η πανδηµία του Covid-19 έχει πρωτόγνωρες συνέπειες στις αγορές παγκοσµίως. Τι επίδραση βλέπετε να έχει στον τζίρο της εταιρείας κατά το τρέχον οικονοµικό έτος; Έχει δηµιουργήσει, επίσης, ευκαιρίες;

Είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσει κάποιος τη συνολική επίδραση που θα έχει ο Covid-19 στην εταιρεία, αλλά η NGK SPARK PLUG είναι μία ισχυρή, σταθερή και δυναμική εταιρεία, καλά προετοιμασμένη για να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις, ακόμη και να τις μετατρέπει σε ευκαιρίες. Αυτό αποδεικνύεται από τις εξαιρετικά θετικές εμπειρίες που αποκτήσαμε δημιουργώντας ένα ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον για τους υπαλλήλους μας, καθώς και από την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, με διάφορα project τα οποία είχαμε ήδη ξεκινήσει.


Η πανδημία έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τον τομέα της εταιρείας που αφορά τον ιατρικό κλάδο. Μπορεί να αποτελεί έκπληξη για ορισμένους, αλλά δραστηριοποιούμαστε στον ιατρικό κλάδο εδώ και αρκετό καιρό. Για παράδειγμα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στη ζήτηση για τον εξοπλισμό παροχής οξυγόνου που προσφέρει η θυγατρική μας CAIRE Inc., την οποία αποκτήσαμε το 2018, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μία ακόμη προσεκτική επένδυση από την NGK SPARK PLUG.

H χρήση κινητήρων εσωτερικής καύσης (ICE)αναµένεται να παρουσιάσει µεγάλη µείωση µέχρι τα µέσα της δεκαετίας του 2030. Πώς προσαρµόζεται η NGK SPARK PLUG σε αυτήν την πρόκληση;

Παρόλο που οι κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) θα παρουσιάσουν μείωση, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να οδηγούν αυτοκίνητα στο μέλλον, απλά με διαφορετικά συστήματα κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας θα παραμείνει το ίδιο σημαντικός για εμάς, απλώς θα εστιάσουμε σε εξαρτήματα για διαφορετικές τεχνολογίες κινητήρων.

Πέρα από αυτό, έχει ήδη αναπτυχθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός, ώστε να μετατρέψουμε την NGK SPARK PLUG σε μία εταιρεία με πιο ευρεία γκάμα, με νέους επιχειρηματικούς στόχους και προϊόντα. Οι νέοι αυτοί επιχειρηματικοί ορίζοντες αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς και εκτιμάται σημαντική αύξηση των αποδόσεων μέσα στα επόμενα 10 με 20 χρόνια.


Σκοπεύουµε να αυξήσουµε τις επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις, µε στόχο το 40% του παγκόσµιου τζίρου µας να προέρχεται από πωλήσεις που δεν σχετίζονται µε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2030, αυξάνοντας το ποσοστό αυτό σε 60% έως το 2040.

Η ανάπτυξη τεχνολογίας, προϊόντων και δραστηριοτήτων που συνεισφέρουν σε κοινωνικά ζητήµατα είναι υψίστης σηµασίας για την NGK SPARK PLUG. Ποιες µελλοντικές εξελίξεις σε αυτούς τους τοµείς σάς ενθουσιάζουν περισσότερο;

Όλοι οι τομείς είναι συναρπαστικοί και έχουν δυνατότητες. Αυτήν τη στιγμή, είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε περισσότερες και διαφορετικές γνώσεις, διότι θα «παίζουμε» σε διαφορετικούς τομείς με νέους ανταγωνιστές. Το όραμά μας για το 2040 έχει τίτλο «Beyond ceramics, eXceeding imagination» και δίνει στην εταιρεία την κατεύθυνση που χρειάζεται για να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της. Με το μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης της εταιρείας που ονομάζεται «NITTOKU BX», έχουμε καθορίσει τους στόχους μας για τα επόμενα 10 χρόνια, ώστε να μας οδηγήσουν στην επίτευξη του εταιρικού μας οράματος. Με το «NITTOKU BX» η εταιρεία μας θα δημιουργήσει ισχυρούς πυλώνες σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά μας μακροπρόθεσμα. Εργαζόμενη πάνω σε αυτούς τους στόχους, η NGK SPARK PLUG θα έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στην κοινωνία, να ενισχύσει τα θεμέλιά της και να αξιοποιήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Πώς προσαρµόζεται η εταιρεία στις µελλοντικές εξελίξεις που σχετίζονται µε την κλιµατική αλλαγή;

Μέρος της εταιρικής μας φιλοσοφίας, που ονομάζεται «Nittoku Way», αφορά το καθήκον και την ευθύνη μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μία συλλογική προσπάθεια και φυσικά συμμετέχουμε κι εμείς στην προσπάθεια αυτή. Τα εξαρτήματα ανάφλεξης και οι αισθητήρες μας συμβάλλουν ήδη στη μείωση των εκπομπών CO2. Επιπλέον, ερευνούμε συνεχώς νέους βιώσιμους επιχειρηματικούς τομείς, όπως κυψέλες καυσίμου στερεών οξειδίων, μπαταρίες στερεάς κατάστασης και τεχνολογία P2G (μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε αέριο καύσιμο), που έχουν ήδη δημιουργήσει συναρπαστικές ευκαιρίες.

Μπορείτε να µας πείτε περισσότερα για αυτούς τους επιχειρησιακούς πυλώνες;

Αυτοί οι τέσσερις ισχυροί πυλώνες είναι: «Περιβάλλον & Ενέργεια», «Κινητικότητα», «Ιατρική» και «Επικοινωνία» και βασίζονται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ. Οι βασικές ικανότητες που διαθέτουμε σήμερα, θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη καινοτόμων και συναρπαστικών λύσεων σε αυτούς τους τέσσερις τομείς. Για μένα, η πιο συναρπαστική αλλαγή θα συμβεί στην «Κινητικότητα», καθώς η εταιρεία μας έχει ήδη πολύ ισχυρή θέση σε μία αυτοκινητοβιομηχανία που βρίσκεται σε ριζική αναδιαμόρφωση.


Θα συνεχίσουμε να παίζουμε σημαντικό ρόλο στην «Κινητικότητα» του μέλλοντος. Θα διευρύνουμε την προσφορά μας, για παράδειγμα, παρέχοντας υπηρεσίες συντήρησης ειδικά προσαρμοσμένες στον τρόπο ζωής των πελατών μας, καθώς και το Mobility-as-a-Service (MaaS) για να καλύπτει εξειδικευμένες ανάγκες. Επιπλέον, ο τομέας των κεραμικών θα συνεχίσει να έχει σημαντικό ρόλο στην εταιρεία, με τα κεραμικά εξαρτήματα να χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ηλεκτρικής ισχύος σε ηλεκτρικά οχήματα.

Την τελευταία δεκαετία έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως εταιρεία, στα υφιστάμενα πεδία δραστηριότητας. Ένας βασικός μακροπρόθεσμος στόχος, επομένως, θα είναι ο μετασχηματισμός του χαρτοφυλακίου μας και η επένδυση σε νέους τομείς.

Θα µπορούσατε να αναλύσετε τα σχέδια της εταιρείας για την προώθηση της πολιτιστικής αναµόρφωσης και της ποικιλοµορφίας, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναµικό;

Προώθηση της πολιτιστικής αναμόρφωσης και της διαφορετικότητας εντός της εταιρείας μας σημαίνει τη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού που αντικατοπτρίζει τη διαφορετικότητα της εικόνας μας παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει να γίνουμε μία πιο προοδευτική εταιρεία, όπου δίνεται προτεραιότητα στην προώθηση κοινών αξιών που ωφελούν όλους τους εργαζομένους. Μία εταιρεία όπου οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να σκέφτονται αντισυμβατικά και να παίρνουν ρίσκα. Σημαίνει επίσης περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων που εργάζονται μαζί μας. Σημασία έχει να βρίσκεται στην κάθε θέση πάντα ο καλύτερος.

Το “Nittoku Way” ήταν η φιλοσοφία σας µέχρι τώρα. Πώς αντικατοπτρίζεται η φιλοσοφία αυτή στο νέο όραµα, «NITTOKU BX»;

Το “Nittoku Way” συνεχίζει να είναι η φιλοσοφία μας, η οποία περιέχει και εξηγεί τις τέσσερις εταιρικές μας αξίες: «Ειλικρινά, κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε», «Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και αναλαμβάνουμε δράση», «Ενώνουμε τις δυνάμεις σας με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αξιοποιούμε τις διαφορές του καθενός» και «Είμαστε προσηλωμένοι στις επιθυμίες μας και συνεχίζουμε μέχρι το τέλος». Τα παραπάνω αποτελούν τη βάση του μακροπρόθεσμου σχεδίου μας μέχρι το 2030 «NITTOKU BX». Πιο συγκεκριμένα, «BX», δύο γράμματα που αντιπροσωπεύουν το μότο του σχεδίου μέχρι το 2040 «Beyond ceramics, eXceeding imagination» κι έρχονται ως προσθήκη, δείχνοντας τον δρόμο της ανάπτυξης για τα επόμενα 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα γίνουμε μία εταιρεία που συνυπάρχει με τον κόσμο και την κοινωνία, με ποικιλόμορφο ανθρώπινο δυναμικό, αντικατοπτρίζοντας την «Αλλαγή με Θέληση», ως κουλτούρα μας.

«Beyond ceramics, eXceeding imagination» είναι το όραµα έως το 2040. Πώς θα περιγράφατε αυτή τη νέα κατεύθυνση;

Αυτό το όραμα συνοψίζει τέλεια τη νέα και συναρπαστική κατεύθυνση στην οποία κινείται η NGK SPARK PLUG. Παρόλο που η εταιρεία μας είναι εδραιωμένη στην κατασκευή κεραμικών, θα μεταμορφωθούμε σε έναν πολύπλευρο οργανισμό, αποτελούμενο από παθιασμένα άτομα που συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις και να επιτύχουν μία καλύτερη κοινωνία.


Η NGK SPARK PLUG θα γίνει μία εταιρεία πέρα από κάθε φαντασία, με τεχνολογία που ξεπερνά τα όρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.